Észak-Korea megdöbbentő szépség- és sminkszabályai: egy megszökött színésznő számolt be róla a CNN-nek

Az egykor Észak-Koreában élő Nara Kang elmesélte, milyen szigorú szabályok vonatkoznak a sminkelésre, a frizurákra és az öltözködésre.

Észak-koreai szépségszabályok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Bár Észak-Korea igyekszik teljesen elzárni magát a külvilág elől, már rengeteg megdöbbentő információ szivárgott ki az országról. Számos odautazó csempészett ki titkos képeket, de a megszököttek is meséltek arról, mi folyik a diktatúrában. Az köztudott, hogy Kim Dzsongun és alkalmazottjai minden téren ügyelnek a fegyelemre, a rendre: az élet minden részletét írott vagy íratlan szabályok korlátozzák, melyeket kötelező, de legalábbis nagyon ajánlott betartani az ott lakóknak a saját épségük érdekében.

Egy egykor ott élő színésznő arról számolt be, hogy a nők külsejét, öltözködését és sminkjét illetően is egészen hihetetlenek az elvárások. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen rúzst használnak, vagy hogy viselik a hajukat: ezeken a területen is jócskán vannak ugyanis korlátozások.

Megdöbbentő szépségszabályok Észak-Koreában

A 22 éves Nara Kang 2014-ben menekült el Észak-Koreából, mert nem bírta, hogy az országban drasztikusan szabályozzák a személyes szabadságát. A fiatal nő a CNN-nek adott interjújában mesélt arról, hogy a diktatúrában megszabják a lányoknak, asszonyoknak, hogy milyen lehet a külsejük.

 - A vörös rúzs használata egyszerűen elképzelhetetlen Észak-Koreában. A piros szín a kapitalizmust szimbolizálja, valószínűleg ezért nem engedik viselni - mondta a színésznő, és hozzátette, hogy az ő szülővárosában, Cshongdzsinban csak halvány árnyalatú szájfényt viselhettek, esetleg rózsaszínt. Ha mégis erősebben festette ki az arcát, a település lakói kapitalista gazembernek titulálták. Amikor így lépett ki az utcára, igyekezett a mellékutakon menni, hogy elkerülje a Gyuchaldae-t, azaz a Divatrendőrségnek nevezett csapatot, akik azt ellenőrzik, az emberek betartják-e a szabályokat. Nagyjából tízméterenként vannak járőrök, akik nézik a járókelők külsejét. Nara Kang hozzátette, bizonyos ékszereket sem viselhettek, nem festethették be a hajukat, nem hordhatták azt lógva, ha hosszú volt, csakis kontyba, copfba kötve vagy összefonva.

Korábban egy másik disszidens már beszámolt arról, hogy az öltözködés terén is szigorúak a szabályozások. A túlságosan „nyugatias” darabok, például a farmer, a miniszoknya, a feliratos pólók nyilvános megszégyenítést vonnak maguk után. A felügyelőktől és a szabálysértés súlyosságától függően általában vagy kiállítják a vétkezőket egy térre, és mások előtt sértegetik, kritizálják őket, vagy kényszermunkára kötelezik őket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Illegális piacokon szerzik be a tiltott sminkeket, ruhákat

Nam Sung-wook, a Korea Egyetem professzora elmondta az interjúban, hogy ennek ellenére a fiatalok igyekeznek követni a világ divatját, és általában a piacokon szerzik be az illegálisan árult darabokat, többek közt a ruhákat és a sminkeket. Itt rengetegen tiltott, nyugati kultúrákból származó zenéket, sorozatokat, filmeket is vásárolnak, melyeket titokban csempésznek be az országba. Ezek szintén segítik tájékozódásukat, legfőképpen a dél-koreai trendekben. Mivel egyre többen megismerkednek a különböző kultúrákkal, egyre nagyobb lesz az igényük arra, hogy ők is hasonló sminket, frizurát vagy ruhákat viseljenek. 

Észak-Koreában egyébként gyártanak szépségápolási és sminktermékeket. Az első gyárat Kim Ir Szen hozta létre 1949-ben, méghozzá állítólag azért, hogy növelje a női katonák munkamorálját a kozmetikumokkal. Kim Dzsongun is továbbvitte örökségét, és bővítette a kínálatot. Két legjelentősebb márkájuk az Unhasu és a Bomhyangg. És bár számos termék elérhető az országban, nem olyan a minőségük, mint a külföldi daraboknak, illetve a választék sem túl széles. 

A szépség mint a szabadság jelképe

Sokeel Park, Dél-Korea kutatási igazgatója és egy észak-koreai emberi jogi szervezet tagja elárulta, azok az emberek, akik csempészett, tiltott kozmetikumokat használnak, vagy ilyen ruhákat viselnek, nem csupán a szépség vagy a trendek miatt teszik ezt, hanem azért is, hogy feszegessék a határokat, és lázadjanak ellenük.

- A szépség számomra szabadság. És most már több hatalmam van a saját szépségem felett - mondta a színésznő, Nara Kang, aki jelenleg Szöulban él.

Ilyen egy divatmagazin Észak-Koreában

Alek Sigley, a Kim Ir Szen Egyetem végzős diákja és egy észak-koreai utazási iroda, a Tongil Tours vezetője az NK News oldalán osztott meg képeket egy olyan divatmagazinról, amelyhez volt szerencséje hozzájutni az országban. A ritka fotók jól tükrözik azt, mennyire más ott az egész élet, valamint a divat is.

Hogy néz ki egy divatmagazin Észak-Koreában? Teljesen máshogy fest, mint itthon

Ritka képek egy észak-koreai divatmagazinból: nemcsak a kiadvány más, de a ruhák is jócskán eltérnek az itthon látottaktól.

Elolvasom

Képek: Instagram/kang_naraa_official, Instagram/kang_naraa.

Ezt is szeretjük