Ő volt az első színes bőrű nő, akit világszépének választottak: 1970-ben történelmet írt Jennifer Hosten
A gyönyörű Jennifer Hosten első színes bőrű nőként kapta meg a Miss World koronáját. Győzelme nagy felháborodást keltett.

jennifer hosten cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első Miss America szépségversenyt 1921-ben, az első Miss Worldöt pedig 1951-ben rendezték. Ám arra csak 1970-ben került sor, hogy színes bőrű versenyző kaphassa a koronát. 

A gyönyörű Jennifer Hosten történelmet írt győzelmével, de sikeréből hatalmas botrány kerekedett.

Az első színes bőrű világszépe, Jennifer Hosten

1947-ben karibi Grenadában született, és 22 évesen indult a Miss World versenyen, miután elnyerte a Miss Grenada címet. A Londonban megrendezett eseményt több botrány is kísérte. Már előtte felháborodást váltott ki az emberekből az, hogy Dél-Afrika két jelöltet, egy fehér és egy fekete hölgyet is indított a megmérettetésen, de a kedélyeket a további események csak még inkább felborzolták.

jennifer hosten 1
Fotó: Central Press / Getty Images Hungary

A nőjogi aktivisták már akkor is kétségbe vonták a szépségversenyek értelmét, létjogosultságát, mivel tárgyiasítják a nőket. Ezért azt tervezték, hogy megzavarják és ellehetetlenítik a fürdőruhás felvonulást. Ez végül elmaradt, de a tüntetések folyamatosak voltak. Végül közel 22 millió ember követte végig a televízióban az 1970-es Miss World-választást, aminek műsorvezetője a színész és komikus, Bob Hope volt. A férfi már az elején sokkolta a közönséget és a tüntetőket, ugyanis igencsak megalázó, lealacsonyító mondatok csúsztak ki a száján: a versenyt egy szarvasmarhapiachoz, húspiachoz hasonlította.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az eredmény is hatalmas visszhangot keltett. A koronát akkor először a színesbőrű Jennifer Hosten kapta, sőt a második helyezett is egy fekete versenyző lett Dél-Afrikából. Sokan vélték úgy, hogy nem volt tiszta a szavazás, ugyanis a kilenctagú zsűriből négyen Miss Svédországot tették az első helyre. Ráadásul Grenada miniszterelnöke is helyet kapott a bírák közt, ez pedig még inkább felerősítette a csalás gyanúját. A világszépét, illetve győzelmét rengeteg rasszista támadás érte, de a felháborodás ellenére sem vették el tőle a koronát.

jennifer hosten 2
Fotó: Mirrorpix / Getty Images Hungary

A győzelem megnehezítette az életét

Később életrajzi könyvében mesélt arról, hogy míg a legtöbb győztes ünnepel, miután megkapja a koronát, neki erre nem volt lehetősége: az élete kész rémálommá változott. Csak rejtőzködve, parókában és nagy napszemüvegben ment vásárolni, csupán azért, mert sötétebb volt a bőre, mint az addigi királynőknek. Rasszista cikkek jelentek meg róla az újságokban, mindenki ítélkezett felette, és nemcsak bőrszínét, hanem alakját, szépségét is sokan kritizálták. 

Jennifer Hosten 2020-ban
Jennifer Hosten 2020-ban
Fotó: Dave J Hogan / Getty Images Hungary

A verseny után világ körüli turnéra indult a műsorvezetővel, Bob Hope-pal, és igyekezett csendesen, méltósággal viselni a koronát a botrány közepette. Később inkább elfordult a nyilvánosságtól, és az Air Canadánál vállalt munkát, majd férjhez ment David Craighez, akivel két gyermekük született. Politikatudományból és nemzetközi kapcsolatokból, valamint 2011-ben pszichológiából szerzett diplomát, és jelenleg pszichoterapeutaként praktizál. Karrierje során többek között rádióbemondóként és diplomataként is tevékenykedett, illetve egyszer visszatért a szépségversenyek világába: 2006-ban kinevezték a Miss Grenada Világverseny igazgatójává.

Önéletrajzi könyvét 2008-ban adta ki, történetét pedig a 2020-as Misbehaviour című film dolgozza fel. Jennifer Hosten 72 éves, és most is gyönyörű. Győzelmével nemcsak történelmet írt, de megnyitotta az utat utódjai számára, és az egyenlőségért, az elfogadásért is küzdött.

A '70-es, '80-as évek szépségkirálynői ma

A világ legszebb lányai sokkörös válogatás útján kerülnek a trónra, és bár mindig is voltak elégedetlenkedők a szépségkirálynők körül, egy biztos: az egykori győztesek még ma is elbűvölő szépségek, sokakon alig látszik, hogy már eltelt 25-30 év.

Ezt is szeretjük