Ő volt az első színes bőrű nő, akit világszépének választottak: 1970-ben történelmet írt Jennifer Hosten

A gyönyörű Jennifer Hosten első színes bőrű nőként kapta meg a Miss World koronáját. Győzelme nagy felháborodást keltett.

jennifer hosten cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az első Miss America szépségversenyt 1921-ben, az első Miss Worldöt pedig 1951-ben rendezték. Ám arra csak 1970-ben került sor, hogy színes bőrű versenyző kaphassa a koronát. 

A gyönyörű Jennifer Hosten történelmet írt győzelmével, de sikeréből hatalmas botrány kerekedett.

Az első színes bőrű világszépe, Jennifer Hosten

1947-ben karibi Grenadában született, és 22 évesen indult a Miss World versenyen, miután elnyerte a Miss Grenada címet. A Londonban megrendezett eseményt több botrány is kísérte. Már előtte felháborodást váltott ki az emberekből az, hogy Dél-Afrika két jelöltet, egy fehér és egy fekete hölgyet is indított a megmérettetésen, de a kedélyeket a további események csak még inkább felborzolták.

jennifer hosten 1
Fotó: Central Press / Getty Images Hungary

A nőjogi aktivisták már akkor is kétségbe vonták a szépségversenyek értelmét, létjogosultságát, mivel tárgyiasítják a nőket. Ezért azt tervezték, hogy megzavarják és ellehetetlenítik a fürdőruhás felvonulást. Ez végül elmaradt, de a tüntetések folyamatosak voltak. Végül közel 22 millió ember követte végig a televízióban az 1970-es Miss World-választást, aminek műsorvezetője a színész és komikus, Bob Hope volt. A férfi már az elején sokkolta a közönséget és a tüntetőket, ugyanis igencsak megalázó, lealacsonyító mondatok csúsztak ki a száján: a versenyt egy szarvasmarhapiachoz, húspiachoz hasonlította.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az eredmény is hatalmas visszhangot keltett. A koronát akkor először a színesbőrű Jennifer Hosten kapta, sőt a második helyezett is egy fekete versenyző lett Dél-Afrikából. Sokan vélték úgy, hogy nem volt tiszta a szavazás, ugyanis a kilenctagú zsűriből négyen Miss Svédországot tették az első helyre. Ráadásul Grenada miniszterelnöke is helyet kapott a bírák közt, ez pedig még inkább felerősítette a csalás gyanúját. A világszépét, illetve győzelmét rengeteg rasszista támadás érte, de a felháborodás ellenére sem vették el tőle a koronát.

jennifer hosten 2
Fotó: Mirrorpix / Getty Images Hungary

A győzelem megnehezítette az életét

Később életrajzi könyvében mesélt arról, hogy míg a legtöbb győztes ünnepel, miután megkapja a koronát, neki erre nem volt lehetősége: az élete kész rémálommá változott. Csak rejtőzködve, parókában és nagy napszemüvegben ment vásárolni, csupán azért, mert sötétebb volt a bőre, mint az addigi királynőknek. Rasszista cikkek jelentek meg róla az újságokban, mindenki ítélkezett felette, és nemcsak bőrszínét, hanem alakját, szépségét is sokan kritizálták. 

Jennifer Hosten 2020-ban
Jennifer Hosten 2020-ban
Fotó: Dave J Hogan / Getty Images Hungary

A verseny után világ körüli turnéra indult a műsorvezetővel, Bob Hope-pal, és igyekezett csendesen, méltósággal viselni a koronát a botrány közepette. Később inkább elfordult a nyilvánosságtól, és az Air Canadánál vállalt munkát, majd férjhez ment David Craighez, akivel két gyermekük született. Politikatudományból és nemzetközi kapcsolatokból, valamint 2011-ben pszichológiából szerzett diplomát, és jelenleg pszichoterapeutaként praktizál. Karrierje során többek között rádióbemondóként és diplomataként is tevékenykedett, illetve egyszer visszatért a szépségversenyek világába: 2006-ban kinevezték a Miss Grenada Világverseny igazgatójává.

Önéletrajzi könyvét 2008-ban adta ki, történetét pedig a 2020-as Misbehaviour című film dolgozza fel. Jennifer Hosten 72 éves, és most is gyönyörű. Győzelmével nemcsak történelmet írt, de megnyitotta az utat utódjai számára, és az egyenlőségért, az elfogadásért is küzdött.

A '70-es, '80-as évek szépségkirálynői ma

A világ legszebb lányai sokkörös válogatás útján kerülnek a trónra, és bár mindig is voltak elégedetlenkedők a szépségkirálynők körül, egy biztos: az egykori győztesek még ma is elbűvölő szépségek, sokakon alig látszik, hogy már eltelt 25-30 év.

Így néznek ki a ’80-as, ’90-es évek szépségkirálynői: ma is gyönyörűek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük