Így nézett ki az első, 1952-es Miss Universe győztese: nagyon más volt Armi Kuusela, mint a mai szépségkirálynők

1952-ben, az első Miss Universe versenyen egy szőke, finn szépség, Armi Kuusela fejére került a korona.

armi kuusela cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság már számontartani is nehéz a különböző szépségversenyeket, de az köztudott, hogy mind közül a Miss Universe a legrangosabb, legnagyobb az egész világon. Minden évben körülbelül 190 ország nevezi jelöltjeit, a megmérettetést pedig több mint 500 milliós közönség követi végig.

Azt kevesebben tudják, hogy a verseny múltja egészen 1952-ig nyúlik vissza: ekkor tartották az első Miss Universe-t, a korona pedig egy gyönyörű finn hölgy fejére került.

Armi Kuusela, az első Miss Universe

Armi Helena Kuusela 1934-ben született a finnországi Muhoson. Még iskolába járt, amikor 1952 májusában megnyerte az országos szépségversenyt. Díjként egy doboz csokoládét, egy arany karperecet és egy retúr repjegyet kapott az Egyesült Államokba a Pan American Airways jóvoltából. Utóbbival júniusban el is utazott Amerikába, hogy részt vegyen a Kaliforniában rendezett Miss Universe-en.

A versenyen ekkor még csak harminc ország jelöltjei indultak, a dobogó legfelső fokára pedig az akkor 17 éves, 165 centis és 49 kilós finn hölgy került. Őt a Hawaiiról származó Elza Edsman, a görög Ntaizy Mavraki és a hongkongi Judy Dan követték a győztesek sorában. Armi Kuusela az egyetlen szépségkirálynő a verseny történelmében, akit a korábban az orosz királyi család tulajdonában lévő Romanov cári koronával koronáztak meg. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az első Miss Universe merőben más volt, mint a mai szépségkirálynők, ami nem olyan meglepő, hiszen az ideál az évek múlásával folyamatosan változik. Kissé kerekded arcával, bájos vonásaival, gyönyörű mosolyával, rövid, göndör, szőke tincseivel és természetes, kislányos kisugárzásával vette le az embereket a lábukról, de azért már akkor is a karcsúságot díjazták. Teljesen megfelelt a kor tökéletes nőről alkotott képének, hiszen hasonlított a szexszimbólumra, Marilyn Monroe-ra.  

A karrier helyett a szerelmet választotta

Armi győzelme után szerepelt a róla készülő, The World's Most Beautiful Girl című finn filmben, melyben önmagát alakította. 1953-ban világ körüli turnéra indult, ezalatt találkozott a filippínó üzletemberrel, Virgilio Hilarióval, akivel gyorsan egymásba szerettek. Ugyanazon év májusában lemondott a koronáról és a címéről, majd májusban hozzáment a férfihez Tokióban. Ezután a Fülöp-szigeteken, Manilán telepedtek le, és öt közös gyermekük született.

Hilario 1975-ben elhunyt, Armi pedig 1978-ban házasodott újra. Egy diplomatához, Albert Williamshez ment férjhez. Azóta is aktív, jelenleg leginkább jótékonysággal foglalkozik, 2012-ben, 78 évesen pedig megkapta a Finn Fehér Rózsa Lovagrend kitüntetését. Most 86 éves, utoljára 2014-ben készültek róla nyilvános fotók egy hivatalos eseményen, melyeken egyszerűen gyönyörű volt. Az egykori Miss Universe nyolcvan felett is csodásan fest.

Ilyenek ma a '80-as, '90-es évek szépségkirálynői

A világ legszebb lányai sokkörös válogatás útján kerülnek a trónra, és bár mindig is voltak elégedetlenkedők a szépségkirálynők körül, egy biztos: az egykori győztesek még ma is elbűvölő szépségek, sokakon alig látszik, hogy már eltelt 25-30 év.

Ezt is szeretjük