8 divatos ruhadarab, ami rettentő káros az egészségre, ha mindennap viseled

A divatos megjelenés sokszor nem kedvez az egészségnek, így érdemes kerülni ezeknek a ruhadaraboknak a mindennapos viselését.

ruhadarabok1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb nő számára fontos a divat és a megjelenés, hiszen nemcsak az önkifejezés egyik módja, de rengeteg magabiztosságot is adhat, ha úgy érezzük, hogy jól nézünk ki. Sok esetben azonban ez akár az egészség rovására is mehet, hiszen számos olyan ruhadarab van, amik hosszú távú viselése negatív hatással van a szervezetre.

Természetesen ezeket is lehet néha, egy fontosabb eseményen hordani, de érdemes arra törekedni, hogy a lehető legkevesebbszer kerüljenek elő a szekrényből, és inkább valamilyen más alternatívával helyettesítsük őket az egészség megőrzése érdekében.

Magas sarkú cipő

Szinte minden nőnek lapul a szekrényében legalább egy magas sarkú cipő, ami jól jöhet az elegánsabb eseményekre. Vannak viszont olyanok is, akik nemcsak alkalmakkor, hanem napi szinten hordják a lábbelit, hiszen nagyon divatos, nőies, és az alakot is optikailag formája, karcsúbbá teszi. Ennek azonban hosszú távon komoly következményei lehetnek az egészségre, hiszen a megemelt sarkak szükségtelen nyomást helyeznek a gerincre, a hátra és a térdekre, amik mozgásszervi fájdalmakat okozhatnak, de a lábfejek deformitásának és a visszér kialakulásának esélyét is megnöveli a cipő gyakori viselése. Emellett kutatással is bizonyították, hogy sokkal nagyobb arányban sérülnek meg azok, akik gyakran hordják a magas sarkú cipőt, aminek akár kórházi ápolás is lehet a következménye.

ruhadarabok4
Fotó: Joos Mind / Getty Images Hungary

A cipők esetében érdemes szót ejteni a hegyes orrú lábbelikről is, hiszen ezek sem kímélik a láb egészségét. A divatos kialakítás összepréseli a lábujjakat, amik gyakori használat mellett eldeformálódhatnak, neurómát, illetve lábközépcsont-fájdalmat okozhatnak, valamint bütykök is kialakulhatnak emiatt a lábfejen. A legjobb megoldás a problémák kiküszöbölésére, ha a lehető legtöbbször lapos, kényelmes darabokat hordunk, amikben van hely a lábujjaknak is, valamint a talpuk is jól tapad a földhöz, így még a sérülés esélye is csökkenthető. Szerencsére ma már rengeteg nőies, mégis kényelmes lábbelit találni a boltok polcain, akár az őszi szezonban is.

Nem megfelelő fehérnemű

Bár a legtöbb esetben nem látszanak, a fehérneműnek kulcsfontosságú szerepe van az öltözködésben. A jó fehérnemű megtalálása sok időbe telhet, hiszen figyelni kell a fazonra, a méretre és az anyagra is, de megéri rászánni, hiszen a rosszul választott alsóruházat rengeteg kényelmetlenséget okoz. Vannak azonban olyan darabok, amik gyakori viselése nem ajánlott. Ilyen például a tangabugyi, ami bár sokkal kevésbé hagy fehérneművonalat a ruhán, és szexibb is, az egészségre károsabban hat. A gyakori tangaviselés bizonyítottan megnöveli a húgyúti és hüvelyi fertőzések esélyét, mivel a baktériumok könnyebben átkerülhetnek a végbélből a hüvelyhez, és bekerülhetnek a húgyutakba is. Ezenkívül a feszes tangák irritálhatják a hüvelyt és a környező bőrt, aminek hatására még könnyebben kialakulhatnak a fertőzések. Érdemes a lehető legtöbbször hagyományos, kényelmes alsóneműt választani, ami jól szellőző anyagból készült, és nem szorít sehol.

ruhadarabok3
Fotó: Dmitriy Sidor / Getty Images Hungary

A melltartó egy olyan ruhadarab, amit a legtöbb nő napi szinten visel, hiszen sokak számára kényelmetlen, esetleg kellemetlen lenne, ha nem vennék fel. Régen az a tévhit is sokáig élt, hogy a melltartó viselése megakadályozhatja, hogy a mellek lógjanak, megereszkedjenek, ez azonban nem igaz, azt főként a genetika és az életmód határozza meg. Ennek ellenére fontos, hogy milyen melltartót választunk: a rosszul illeszkedő, méretben nem megfelelő, túl szoros darabok hát- és vállfájást idézhetnek elő, egy 2002-ben megjelent könyv szerint pedig a merevítős fazonok még a nyirokkeringést is elszoríthatják, ez pedig gyulladást, cisztákat, sőt, még daganatot is okozhat. A szakemberek szerint a legjobb lenne, ha a nők csak nagyon ritkán viselnének melltartót, ám mivel ez nem lenne életszerű, ezért azt is javasolják, hogy válasszunk minél puhább anyagból készült, vastagabb pántú, merevítő és szivacsok nélküli darabokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alakformáló fehérneműk is nagyon népszerűek, hiszen szép vonalakat biztosítanak, ám a szoros anyagú aláöltözet kellemetlen nyomást gyakorolhat a belső szervekre, ami savas refluxot, gyomorégést, de akár vizelettartási problémákat okozhat, hiszen nagy nyomás éri a húgyhólyagot, emiatt sokkal gyakrabban kell miatta mosdóba járni. A szűkös fehérnemű a keringésre is rossz hatással van, hiszen elszoríthatja a végtagok ereit, emiatt a boka bedagadhat, a kéz és láb elzsibbadhat. A legjobb megoldás, ha az ember csak nagyon különleges alkalmakkor, események idejére viseli ezeket az alakformáló darabokat, és a hétköznapokban mellőzi a használatukat.

Ezek a ruhadarabok és kiegészítők szintén károsíthatják az egészséget

A nagy válltáskák sokak kedvencei, hiszen sok dolog elfér bennük, és nagyon divatosak lehetnek. A túlságosan nehéz kiegészítő azonban nagy terhelést helyez a hátra, a vállra és a karra, ami akár azt is eredményezheti, hogy egyeletlenek lesznek a vállak, és gerincferdülés alakul ki. Érdemes kisebb táskákba vagy hátizsákba pakolni.

ruhadarabok2
Fotó: alexalenin / Getty Images Hungary

A nehéz, túlméretezett ékszerek szintén megviselhetik a testet, a nagy fülbevalók a fülcimpáknak ártanak, a súlyos nyakláncok vagy karkötők a nyakat, a mellkast, a hátat és a csuklót terhelik – emellett balesetveszélyesek is lehetnek, hiszen mindenbe beleakadhatnak, és ezzel sérülést okozhatnak. Érdemes jó minőségű, kisebb, de mutatós darabokba fektetni.

A strandpapucsok nyáron nemcsak a parton, hanem gyakran az utcán is népszerű viseletnek számítanak, ám a mindennapos hordásuk egyáltalán nem ajánlott. A láb ezekben teljesen ki van téve a környezeti hatásoknak, így a sérüléseknek is, valamint semmilyen támaszt nem nyújt a talpnak és bokának, ami bokasüllyedéshez, térd- és csípőfájdalomhoz is vezethet.

6 trükk a legkényelmesebb csizma megtalálásához

Szuper tanácsokat adunk a csizmavásárláshoz. Egyszerűek, de segítenek megtalálni a tökéletesen passzoló darabot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük