Ezt nézd meg az őszi csizmán, mielőtt megveszed, hogy tökéletes legyen: 6 trükk a legkényelmesebb darab megtalálásához

Szuper tanácsokat adunk a csizmavásárláshoz. Egyszerűek, de segítenek megtalálni a tökéletesen passzoló darabot.

Tanácsok őszi csizmavásárláshoz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az üzletekben és a webshopokban rengeteg különböző őszi csizmát találhatsz, ám nem csak azt érdemes megnézned, hogy mennyire csinos vagy divatos a kiszemelt darab.

A vásárlás során azt is le kell tesztelni, hogy valóban kényelmes, praktikus-e a lábbeli, és tényleg jó választás lesz-e a hűvös, esős időjáráshoz, illetve hogy tervezhetsz-e vele hosszú távra. Hogy ezeket eldönthesd, a következőkre mindenképp figyelj, mielőtt a pénztárhoz indulnál a cipővel.

Ekkor indulj cipőt venni

Bármilyen furcsán is hangzik, nem mindegy, mikor indulsz cipőt venni. A legjobb, ha a nap végén látogatsz el a boltba, a lábfej ugyanis eddigre természetes módon egy picit megduzzadhat. Így ha reggel vásárolsz, lehet, hogy estére nyomni fog a korábban még tökéletesen passzoló csizma. 

Ilyen zoknit viselj a próbához 

Fontos, hogy a próba során olyan zokni legyen rajtad, amilyet általában abban a szezonban hordani szoktál. Ősszel például érdemes vastagabb darabokban menni a boltba, és azt ellenőrizni, hogy ezekben sem nyom-e a lábbeli. A legjobb, ha a nagylábujjad és a cipő orra között van legalább fél vagy egy centi hely, hogy tudjon mozogni a lábad, és séta közben se dörzsölje azt.

Teszteld a hosszát!

A hossz tesztelésére létezik más trükk is. Húzd fel a cipőt, állj fel, told előre annyira a lábfejedet, hogy a lábujjaid épphogy hozzáérjenek a cipő orrához, majd pedig hajlítsd be a térdeidet, és guggolj le egy kicsit. Ha annyira csúszott előre a lábad, hogy a sarkad és a cipő sarka közé pont befér a mutatóujjad, akkor megtaláltad a tökéletes méretet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nézd meg a talpát!

Idén rendkívül divatosak az extra vastag talpú csizmák, de légy velük óvatos, ha hosszú távra tervezel a cipővel. Ezek közül ugyanis sok nem hajlékony, idővel is csak minimálisan idomul a lábadhoz és a mozgásodhoz, ennek következtében pedig akár néhány hónap alatt megrepedhet, eltörhet a talpuk. Vedd a kezedbe a darabot, és a két végénél fogva próbáld felfelé hajlítani, majd húzd a lábadra, és lépj benne lassan, próbálj lábujjhegyre állni. Az nem baj, ha kicsit merevebb, hiszen az őszi cipők alapból is vastagabbak, nem beszélve arról, hogy senki nem hordta még, de ha úgy érzed, hogy szinte egyáltalán nem hajlik, és nehézkes benne a járás, akkor inkább nézz másik után.

A súly és a bokarész

A cipőnek mindenképp érdemes ellenőrizni a súlyát is. Vedd a kezedbe, és nézd meg, kellően könnyed-e a darab. Ha ugyanis túl nehéz, az az egész napos hordás során nagyon kényelmetlen lesz, hamar elfárad majd benne a lábad, és rossz hatással van a testtartásra. Az ideális súlyt meghatározni nem könnyű, de az biztos, hogy ha már kézben is nehéznek érzed, akkor jobb, ha nem veszed meg.

Az őszi csizmák esetében a bokarész hajlékonyságát is ellenőrizni kell. Ezek a darabok ugyanis általában kissé magasítottak, és ha túl kemény, túl merev anyagból készültek, akkor gyorsan kidörzsölik a lábadat. Miután felvetted, próbáld jobbra-balra mozgatni a lábfejedet, és figyeld a felsőrészt járás közben is. Ha nagyon kemény, és nyom, vagy szinte egyáltalán nem hajlik a lábaddal, akkor nem ez a megfelelő darab számodra.

Zseniális trükkök a téli csizmához

Nem kell feltétlenül méregdrága spray-kre, ápolókra költened ahhoz, hogy víz- és kosztaszítóvá tedd a csizmádat, vagy éppen megújítsd, még fényesebbé varázsold az anyagát. Sőt, csúszásgátlós talpat is pillanatok alatt csinálhatsz pár technika bevetésével. A következő házi módszerek megoldják a leggyakoribb téli cipőgondokat: életmentő tippeket mutatunk, amiket neked is ismerned kell.

9 filléres házi trükk, hogy ne csússzon a csizma, és ne legyen sáros: életmentő tippek télre

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük