6 ruhadarab, ami hosszú távon káros lehet az egészségre - Nem csak a magas sarkú okoz problémákat
Bár köztudottan a tűsarkú az egyik legegészségtelenebb darab, más ruhák és cipők is okozhatnak kellemetlenségeket.

farmer cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az öltözködést nem csupán az ízlés és az éppen aktuális divat alapján érdemes mérlegelni. Vannak ugyanis olyan darabok, melyeknek hosszú távú, rendszeres és gyakori viselése az egészségre is káros lehet.

Nem csak a magas sarkú okozhat fizikai problémákat, hanem például más cipők, illetve egyes fehérneműk vagy akár nadrágok is. Eláruljuk, miért.

Tanga és skinny nadrág

A tanga rengeteg gond forrása lehet, főleg azoknak, akik kicsit is érzékenyebbek a fertőzésekre. Nem engedi szellőzni a bőrt, fokozza az izzadást, ráadásul mozgás közben folyamatosan elmozdul, így elősegíti, hogy a végbél tájékán jelen lévő baktériumok a hüvelybe és a húgycsőbe jussanak. Mindezek mellett hozzájárul a természetes egyensúly felborulásához, így a Candida elszaporodásához is, arról már nem is beszélve, hogy az anyag bőrhöz dörzsölődve maga is irritációt, kipirosodást, pattanásokat, viszketést és kiütéseket okozhat. Érdemes figyelni arra, hogy a lehető legkevesebbet hordd ezt a fajta alsóneműt, ha pedig mégis ezekre esne a választásod, szerezz be belőle pamutanyagú darabokat!

Az extra szűk nadrágok az elmúlt években nagyon népszerűek lettek, de gyakori viselésük nem tesz jót az egészségnek. Irritálhatják, dörzsölhetik a bőrt, nyomhatják az idegeket, az ereket, csökkenthetik a lábak véráramlását, így zsibbadást is okozhatnak. A magas derekú változatok pedig különösen rosszak azoknak, akik refluxszal küzdenek, ugyanis ülő helyzetben elősegítik a gyomorsav feljutását a nyelőcsőbe.

Alakformáló fehérneműk és kényelmetlen melltartók

Ha túl feszesek, az alakformáló fehérneműk is okozhatnak gondokat. A szűk kiegészítők összeszorítják a testet, nyomhatják a belső szerveket, és szintén fokozzák a gyomorfájás esélyét, valamint rontanak a savas refluxban szenvedők állapotán. Emellett az idegekre is káros hatást gyakorolnak, így mellékhatásukként a fájdalom és a zsibbadás is megjelenhet. Ha ragaszkodsz hozzájuk, érdemes csak ritkán, kivételes alkalmakkor viselni őket, és akkor is jó minőségű, kényelmesebb darabokat választani belőlük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár meglepően hangzik, rengeteg nő hord olyan melltartót, ami valójában nem az ő alakjára, méreteire való, és ez nagyon sok kellemetlenséget okozhat. A nem tökéletesen passzoló darab nyomja, irritálja a bőrt, a drót pedig a melleket, és akár horzsolásokat, sebeket is eredményezhet. A rosszul választott fehérnemű nem tehermentesíti a hátat és a vállakat, így sokszor gerincfájdalmakat idézhet elő. Ezért is lényeges, hogy mindig alaposan megnézd és felpróbáld a kiszemelt melltartót.

Flip-flop és hegyes orrú cipő

A flip-flop papucsok régóta a nyár legnépszerűbb darabjai, pedig egyáltalán nem szabadna túl sokat viselni őket. A bőrgyógyászok mind egyetértenek abban, hogy nem tesznek jót az egészségnek. A lábujjak közötti anyag dörzsölheti, irritálhatja és kisebezheti a bőrt, és mivel a lábbeli szabadon hagyja a lábfejet, szabad utat enged a baktériumoknak. Ha gyakran viseled ezt a fazont, jóval nagyobb az esélye a fertőzések, valamint a köröm- és bőrgomba kialakulásának, sőt a kalapácsujj létrejöttének is.

De nem csak a flip-flopokkal és a köztudottan egészségtelen magas sarkúakkal, hanem a hegyes orrú cipőkkel is érdemes vigyázni. Ezek ugyanis természetellenes helyzetbe kényszerítik, összenyomják a lábujjakat és az idegeket is, így duzzanatot, zsibbadást és fájdalmat okozhatnak, és szintén elősegítik a kalapácsujj és a bőrkeményedések, bütykök kialakulását is.

A tökéletes melltartó megtalálása

A melltartóválasztás sokak számára egyszerűnek tűnhet: felpróbálják, kényelmesnek és méretben nagyjából passzolónak találják, és már mennek is a pénztárhoz a kiszemelt darabbal. Valójában viszont ennél jóval több mindenre kellene figyelni. A nők hatalmas része ugyanis nem a megfelelő melltartót hordja, ez pedig több szempontból is rossz dolog. A szakértők elmondták, hogyan választhatod ki a tökéletest.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük