Aránytalan a testalkatod?

Pofonegyszerű divattippek

Sehogy sem stimmelnek az arányaid? Megmutatjuk, melyek a legelőnyösebb ruhák számodra, és hogy formálhatod az alakodat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A testalkatot nem csak a kilók határozzák meg, hanem az arányok is. Míg az előbbin, ha nem is könnyen, de változtathatsz, addig az utóbbin szinte lehetetlen.

Hiszen senki nem nyújthatja meg a lábait vagy a felsőtestét. Sajnos csak kevesen olyan szerencsések, hogy testük minden porcikája arányos. A legtöbb nő alkata eltér a homokóráétól, ezáltal vagy alul, vagy felül szorul kiegyenlítésre és némi csalásra.

Ha szeretnéd megtudni, hogyan korrigálhatod testalkatod kisebb-nagyobb aránytalanságait, előtte vizsgáld meg magad jó alaposan egy olyan tükör előtt, ami tetőtől-talpig megmutat.

Körte típus

A körte típus legproblémásabb területe a csípője és a feneke, amely erősebb a felsőtestnél. Akinek ilyen alakja van, lefelé menthetetlenül szélesedik, még akkor is, ha egyébként nincs rajta súlyfelesleg.

A széles csípő viszonyulása a keskeny vállakhoz sajnos széthúzza az arányokat, éppen ezért olyan összképet eredményezhet, mintha a felsőtest hosszabb lenne a kelleténél, az alsó fertály pedig rövid és tömzsi.

Ebben az esetben törekedj arra, hogy a csípő és a vállak egyensúlyba kerüljenek. Ha a lábaidat picit megnyújtod, a felsőtested hosszából pedig elveszel, máris sokat tettél azért, hogy helyrebillenjenek az arányaid.

Széles csípő

Először is a csípőd szélességéből csalj le pár centit. Ha nadrágot választasz, az sose legyen túl szűk fazonú, mert kihangsúlyozza az erősebb idomokat.

Legyen inkább egyenes szabású, vagy enyhén bővülő, de ne kövesse teljes egészében a tested vonalát. Szoknyából leginkább az A-vonalú ajánlott számodra, ami érhet térdig, illetve picivel térd felett is. A hosszanti vonalak nemcsak a csípőd méretéből faragnak le optikailag, hanem a lábaidat is nyújtják.

A nadrágod lehet akár élére vasalt, a szoknyád pedig rakott vagy ráncolt. Ha lágy esésű, könnyed anyagot választasz alulra, az picit légiesebbé, kecsesebbé teszi a robusztus idomokat.

Ha ruhát viselsz, akkor is szem előtt kell tartani az arányaidat. Egy mell alatt vagy derékban szabott ruhában máris rövidebbnek fog tűnni a felsőtested, az alsó pedig optikailag megnyúlik. A ruha lefelé bővülő legyen, deréktól lehet ráncolt. Arra figyelj, hogy az alsó feleden soha ne legyen túlzott díszítés, és ne simuljon rád semmi. Felülre azonban bármivel odairányíthatod a figyelmet. Bátran viselhetsz nagy, hangsúlyos fülbevalókat, vastag övet a derekadon - sohasem a csípődön -, esetleg hűvösebb éjszakákon lazán a válladra teríthetsz egy színes kendőt.

Csapott vállak

Ha a felsőtested túl keskeny, akkor toldd meg pár centivel széltében. Felül nyugodtan viselhetsz világos színeket, akár élénket is, nagy mintákkal. A fő cél az legyen, hogy csapott vállad szélesebbnek tűnjön. Ehhez nem feltétlenül kell a régivágású válltömésre gondolnod, elég néhány trükk a dekoltázsnál.

A csónakkivágású felsőket direkt neked találták ki, de ilyenkor nyáron izgalmasabb megoldásokhoz is folyamodhatsz. Egy pánt nélküli csőtop szélesíthet felül, hiszen egy határozott vízszintes vonalat képez. Ugyanezt a hatást érheted el az ejtett vállú tunikákkal, amelyek szabadon hagyják a vállakat, és teljesen vízszintes dekoltázst adnak. Így a hangsúly abszolút a vállakra kerül, ugyanakkor szexis és izgalmas benyomást kelt.

Háromszög típus

Ha a vállaidtól a csípődig vezető képzeletbeli vonalak egy fordított háromszöget adnak ki, akkor minden bizonnyal szélesebb a vállad a csípővonaladnál. Aki ebbe a csoportba tartozik, gyakran küzdhet olyan problémákkal, hogy a felsőteste markánsabb, esetleg a karok is vastagabbak a kelleténél, míg alul a fiús csípő következtében amolyan nyakiglábnak tűnhet.

Ne aggódj, ha ide sorolod magad, ugyanis benned az az irigylésre méltó, hogy bátran viselheted a most divatos répafazonú nadrágokat, a buggyos háremnadrágokat, a mély ülepűeket és a laza háromnegyedes fazonokat, illetve a bokánál feltűrt farmereket. Ha nincs rajtad súlyfelesleg, a csípőszabástól sem kell visszariadnod, de egy derékban passzrészes megoldással is növelhet a feneked méretét, mert optikailag nőiesen kerekíti a lenti idomokat.

Alul minden megengedett, ami színes, tarka, mintás, esetleg pöttyös vagy zsebekkel díszített. Felül azonban csínján kell bánnod a díszítőelemekkel, legjobb választás egy semleges felső lehet, feldobva egy csípőre illesztett övvel. Vállaid szélességén akár nyakba futó pántokkal is tompíthatsz, vagy aszimmetrikus vállú, lenge tunikával. Az erős idomokat mindig nőiesebbé teszik a lágyan omló, ráncolt, könnyedebb anyagok. A V-kivágás és a mellek hangsúlyozása is nőiesebb vonalakat eredményez, és elvonja a figyelmet a vállakról.

Vastag karok

Ha picit tömzsi a karod, ne viselj puffos ujjú blúzokat, főleg, ha gumis az aljuk, vagy passzrészesek a felső karnál. Mivel a karok felső része a legvastagabb, nem előnyös hangsúlyozni. A harang alakban szélesedő, redőzött ujjak csinosan mutatnak egy rövid ujjú felsőn, ugyanakkor nemcsak elfedik a problémás felkart, de még szabad mozgásteret is adnak. Szoknyából nyugodtan viselhetsz hagymafazonút is, illetve térdig érő ceruzaszoknyát, mert nálad minden megengedett, ami csípőben és fenékben erősít.

Ha van egy kis pocakod, könnyen palástolhatod egy A-vonalú tunikával, ami a csípődig ér, de lehet csípőnél passzrészes is, mert a vízszintes vonalak nálad azon a tájékon a legelőnyösebbek. A passzrész pedig buggyosít annyit az anyagon, hogy elfedje a problémás pocakot. Az A-vonalú tunika és ruha azért csalafinta, mert a lefelé bővülő vonalak összenyomják a vállaidat.

Bármilyen alakkal is rendelkezel, érdemes azt hangsúlyoznod, amit a legkarcsúbbnak és a legvonzóbbnak találsz magadon. Ez lehet mondjuk a hosszú nyakad, a vékony bokád vagy a karcsú derekad. Ugyanakkor tartsd szem előtt azt is, hogy amit előtérbe helyezel, az ne széthúzza, hanem inkább kiegyenlítse az arányaidat.

Ezt is szeretjük