9 remek módszer cserepes ajkak ellen

A hideg és a szél nem kedvez az ajkak bőrének, mely könnyen kiszárad és kicserepesedik. Ismerd meg a legjobb szájmentő trükköket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az őszi szelek könnyen kiszárítják a bőrt, az ajkak pedig még inkább veszélyben vannak. Kicserepesedett szájjal nem jó mosolyogni: a fájó, kivörösödött, hámló ajkak már egy pici mozdulattól is berepedhetnek.

Van néhány ötletünk, hogyan varázsolhatod újra simává és rózsássá kicserepesedett szádat. Így aztán mosolyogni is könnyebb lesz!

Használj szájbalzsamot!

Aki nem megy ki a száraz, hideg levegőre, annak nem cserepesedik ki a szája, hiszen ez a probléma fő oka. Mivel azonban az emberek többségének nincs módja a trópusokra költözni, tanácsos egy jó szőlőzsírt beszerezni.

Mielőtt kimész a szabadba, kend be a szádat ajakbalzsammal. Mivel a balzsam nem sokáig marad az ajkakon, a bekenést ismételd meg, miután ettél vagy ittál, vagy megtörölted a szádat.

Használj fényvédőt!

A nap a szájat is éri, és nemcsak nyáron, éppen ezért válassz olyan terméket, mely fényvédőt is tartalmaz. Az ajkak napsütés okozta károsodása kiszáradást, hámlást okoz, ugyanúgy, ahogy a napsütés a test többi részén is károsítja a bőrt. Általában az alsó ajkat jobban károsítja, mert azt jobban éri a napsugár. Ezért fényvédőt tartalmazó ajakbalzsamot kell használni.

A rúzs is hasznos

A fényvédő mellett egy krémes ajakrúzs is segíthet a már kicserepesedett ajkakon - mondja Glen Roberts, az Elizabeth Arden kozmetikai cég igazgatója.

Sőt, az ajakrúzs önmagában is véd, és segít megelőzni a bőr kiszáradását. Mivel az rúzs nem átlátszó, az összes fényt kiszűri, beleértve az ártalmas sugarakat is. A rúzzsal ellentétben a szájfény száríthatja a bőrt.

Enyhítés és gyógyítás

A cserepes száj veszélyes lehet, ha megfertőződik - mondja Dr. Diana Bihova bőrgyógyász. Hogy a fertőzést megelőzd, alkalmazz recept nélkül kapható fertőtlenítő kenőcsöt. A hidrokortizon-tartalmú kenőcsök ugyan gyógyítják a kicserepesedést, de a fertőzést nem előzik meg. Ha tehát a szájad erősen ki van cserepesedve, használd mind a kétfajta kenőcsöt. Az egyiket este, a másikat reggel kend a szádra.

Okosan, B-vitaminnal

A B-vitaminok és a vas hiánya szerepet játszhat az ajaknyálkahártya kisebesedésében. Szedj a biztonság kedvéért multivitamint, hogy ezen a fronton is rendben légy.

Ne feledkezz meg a méhviaszról!

A kicserepesedett szájra a legjobbak a méhviaszt tartalmazó termékek. A sérült ajakra azonban maga a méz is gyógyír lehet. Kend be vékony rétegben a szádat, és hagyd rajta 15 percig. A mézben rengeteg értékes anyag található, mely regenerálja a bőrt.

Igyál sokat!

Nedvesítsd ajkaidat belülről kifelé, igyál minél többet. Egy-két óránként igyál meg egy pohár vizet. Ahogy öregszel, a szövetek nedvesség-visszatartó képessége csökken, így nő a kiszáradás veszélye. A téli ajakkicserepesedés ellen úgy is védekezhetsz, ha otthon vagy az irodában párásítod a levegőt.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Óvatosan a fogkrémmel!

Egyes szájkicserepesedésre hajlamos emberek érzékenyek a fogkrém, az édességek, a rágógumi és a szájöblítők ízesítőanyagaira. Az új lepedékgátló fogkrémek még jobban szárítják az ajkat, mint a hagyományos fogkrémek. Válassz kevésbé mentolos változatot, és alaposan mosd le a szádról öblítéskor a habot.

Ne nyalogasd a szádat!

A cserepes szájat a bőr kiszáradása okozza. Mikor megnyalod az ajkad, pillanatnyilag benedvesíted ugyan, amikor viszont a víz elpárolog, az ajak bőre még szárazabb lesz, mint előtte volt. Emellett a nyál enzimeket is tartalmaz, és, bár ezek nem túl aktívak, nem használnak a fájó ajaknak.
 

Cikkünk a Szakorvosi tanácsadó - Házi gyógymódok című könyv alapján készült.

Ebben a rendkívüli könyvben 537 orvos és egészségügyi szakember tanácsa alapján több mint 2300 módszer lelhető fel 138 betegség vagy panasz enyhítésére. Segítségével te is egyszerű, már-már feledésbe merült népi módszerekkel segíthetsz saját egészségügyi panaszaidon, illetve többet tehetsz azért, hogy megelőzd azokat, és megőrizd egészségedet.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 4990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük