A hajhullás csak a biotinhiány kezdeti tünete: mik figyelmeztetnek még rá?

A bőr és a haj is jól láthatóan mutatja, ha nincs elég biotin a szervezetben.

Biotinhiány tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A különböző vitaminhiányok rendkívül sokféle tünetet okozhatnak a testben: a fáradékonyságtól az idegességen át egészen a látható bőrelváltozásokig. Ezért is fontos mihamarabb felismerni a jeleket, majd pótolni a hiányzó anyagokat.

Nemcsak a legtöbbet emlegetett vitaminok hiánya járhat azonban mellékhatásokkal, hanem olyanoké is, melyek sokszor kevesebb figyelmet kapnak. Ilyen többek közt a biotin.

A biotinhiány jelei

A más néven B7- vagy H-vitaminként emlegetett biotin ugyanúgy nélkülözhetetlen a szervezet számára, mint mondjuk a C- és a D-vitamin. Részt vesz a zsír-, a fehérje-, valamint a szénhidrát-anyagcserében, de, mivel a test csak rövid ideig tudja tárolni, fontos a rendszeres pótlása megfelelő és változatos étkezéssel vagy táplálékkiegészítőkkel. Ha ez nem történik meg, számtalan kellemetlen tünetet produkálhat a hiánya.

toredezett korom

Az első figyelmeztető jel lehet a kezdetben gyengébb, majd erősebb hajhullás, de a hajszálak vége is töredezetté, szárazzá válhat. Szintén előfordul, hogy a szemöldök és a szempillák ritkulnak meg látványosan, valamint a körmök is mutathatják a problémát: elgyengülnek, elvékonyodnak, és könnyen letörnek. Biotinhiányos állapotban a száraz korpa egyaránt megjelenhet.

A bőr is mutatja, ha kevés a biotin

A bőr gyakran kiszáradással vagy túlzott zsírosodással reagál az alacsony H-vitamin-szintre. Emellett egy idő után bőrgyulladás is kialakulhat, valamint vörös kiütések szintén megjelenhetnek, főleg a szemek, a száj és az orr körül. Az ekcéma, az akné, a dermatitisz egyaránt utalhat erre a problémára, ugyanúgy, ahogy a nyelv gyulladásai.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem csupán külső jelei vannak a hiányának: idegesség, állandó fáradtság, izomfájdalmak és súlyos esetben depresszió is jelentkezhet. Hasonló tünetek megjelenése esetén érdemes több, biotinban gazdag ételt fogyasztani, esetleg tartani egy étrendkiegészítő-kúrát.

Mi tartalmaz biotint?

A legjobb persze, ha természetes formában jut be a szervezetbe a vitamin. A máj, a tojássárgája, a gomba, a mandula, a paradicsom, a sárgarépa, a dió és a szójaliszt például igen gazdag H-vitaminban, ezért érdemes nagyobb mennyiséget beiktatni belőlük az étrendbe.

A vitaminhiányok bőrtünetei

Nemcsak azt mutatja meg a bőr és a haj, ha kevés a biotin a szervezetben, hanem azt is, ha más vitaminokból nincs elég. Mutatjuk, milyen tünetek melyik vitamin hiányára utalnak.

Bőrtünetek, melyek durva vitaminhiányra utalnak - Alig van, aki felismeri, pedig ősszel egyre gyakoribb

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük