A leghasznosabb hatóanyagok a bőrápolásban, amit kevesen ismernek: a niacinamidtól az azelainsavig

Ha arcápolásról van szó, mindig jó végigolvasni a termékek összetevőinek listáját.

Arcápolás hatóanyagok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A jó ápolt, ragyogó állapotú arcbőr a szépséghez vezető út egyik legfontosabb állomása. Ezalatt nem kell különböző plasztikai beavatkozásokra gondolni, hiszen jól megválasztott arcápoló termékekkel és a megfelelő napi rutinnal is remek hatás érhető el.

Ezen a téren is érvényesül a szabály, hogy nem feltétlenül a legdrágább termékek teszik a legjobbat a bőrrel, és a nagyon olcsó krémek vagy szérumok között is lehet kincsekre bukkanni. Az ár helyett sokkal fontosabb az összetétel, ezért nem árt tisztában lenni azzal, melyik hatóanyag mit tud.

Ezeket a hatóanyagokat keresd a címkén

Minden évnek megvannak a maga arcápolási trendjei, amik nemcsak a formulák és kiszerelések, hanem az összetevők tekintetében is megjelennek. 2020-ban több hatóanyag népszerűsége is rohamtempóban kezdett nőni, ezek közül talán a CBD-olaj kapta a legnagyobb hangsúlyt. Ám a sztárösszetevők mellett még számos olyan anyag létezik akár a drogériás, akár a magasabb árkategóriájú termékek körében, amelyekre érdemes figyelni.

arcápolás4
Fotó: brizmaker / Getty Images Hungary

Ezek a hatóanyagok általában egy-egy problémára jelentenek hatékony megoldást, így mindenkinek más jellegű összetevőre kell figyelnie. Szerencsére a legtöbb gyártó ezeket már nemcsak apró betűvel jelzi a címkéken, hanem a termékek elején is kiemelik, hogy a célcsoport könnyebben megtalálja őket.

Minden korosztály arcát szebbé teszi a niacinamid

Nem véletlen, hogy a niacinamid, vagy más néven nikotinamid ennyire népszerűvé vált a tudatos bőrápolók körében, hiszen számos áldásos hatása van, korosztálytól függetlenül. A B3-vitaminként is ismert hatóanyag vízben oldódó, így a kombinált és zsíros bőrűek számára kifejezetten ajánlott a könnyed formulája. Egy jól felépített bőrápoló rutin részeként pedig még a pattanásokkal is felveszi a harcot, hiszen csökkenti a faggyútermelést, és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A tág pórusokat is szépen összehúzza, így kamasz- és fiatal felnőtt korban különösen jó szolgálatot tehet az akné ellen vívott harc egyik legjobb fegyvereként.

arcápolás6
Fotó: CoffeeAndMilk / Getty Images Hungary

A niacinamid az idősebb korosztály számára is számos bőrproblémára kínál megoldást. Mivel általában 25 éves kortól a bőr egyre kevesebb kollagént termel, így ennek hatására kezdi elveszíteni rugalmasságát, és megereszkedetté, ráncossá válik az évek múlásával. A folyamat lassítását belülről is lehet támogatni megfelelő élelmiszerek gyakori fogyasztásával, de jó, ha az arcápolási rutint is ehhez igazodva alakítod ki. Mivel a niacinamid is olyan hatóanyag, ami serkenti a bőr kollagéntermelését, ezért hosszú távon a ráncok kialakulásában és halványításában is nagy szerepet játszik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindemellett a hatóanyag a pigmentfoltokkal is felveszi a harcot: kutatásban bizonyították, mennyire szépen enyhítette a niacinamid ezeket a nehezen eltüntethető bőrhibákat. 

arcápolás8
Fotó: RyanKing999 / Getty Images Hungary

Így alkalmazd: ha még csak ismerkedsz a niacinamidtartalmú termékekkel, olyat válassz, amiben alacsonyabb a hatóanyag, rutinszerű alkalmazás mellett a 2-4%-os készítmények is kifejtik a hatásukat. A tapasztaltabbak már kísérletezhetnek akár a 10% niacinamidtartalmú kozmetikumokkal is, de figyelembe kell venni, hogy milyen bőrproblémára alkalmaznád. Aki főleg a megereszkedett bőr és ráncok elleni harcban hívná segítségül, annak alacsonyabb koncentrációjú, retinollal kiegészített arcápolási rutint ajánlatos követnie, aki pedig pattanásokkal, tág pórusokkal és zsíros bőrrel küzd, magasabb hatóanyag-tartalmú, annak cinkkel kiegészített készítmények ajánlottak.

Retinol, a ráncok elleni csodaszer

A retinol talán a legismertebb hatóanyaga a retinoidok, vagyis az A-vitamin-származékok családjának. Ezek főként az öregedés látható jelei ellen hatékonyak, a tiszta retinolsav az egyetlen anti-aging-hatóanyag, amit az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet is jóváhagyott. Míg a retinolsav a család legereményesebb tagja, addig a retinol is kedvelt összetevője a ránctalanító termékeknek, hiszen a bőrben lévő enzimek egy kétlépcsős folyamat során ezt is retinolsavvá alakítják.

arcápolás2
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

A hasonló nevű, ám kevésbé ismert retinal a retinolsav és a retinol között helyezkedik el, vagyis ezt a bőr nem kettő-, hanem egylépcsős folyamat során alakítja át retinolsavvá, hogy kifejtse jótékony hatásait. Mindhárom anyag serkenti a bőr saját kollagéntermelését, ezáltal feszesíti a bőrt, egyenletesebbé, simává teszi felszínét. Mivel antioxidáns hatásúak is, így a már meglévő kollagén lebomlását is akadályozzák. A szakértők nemcsak negyvenéves kor felett, hanem már a húszas évek közepén javasolják elkezdeni a használatukat, hiszen a retinoidok hosszú távon tudják igazán jól kifejteni a hatékonyságukat, és 25 éves kor felett már indokolttá válik a bőr kollagéntermelésének támogatása.

arcápolás3
Fotó: schlosann / Getty Images Hungary

Így alkalmazd: mivel a retinol átmenetileg érzékenyebbé is teheti a bőrt, mindenképp olyan terméket válassz, amiben nincs semmi olyan, irritációra hajlamosító összetevő, mint az alkohol vagy az illatanyagok. Arra is figyelni kell, hogy a retinoidok fényérzékenyek, így az esti rutin részeként alkalmazhatók, hiszen serkentik a bőr felső rétegének megújulását, és érzékenyebbé teheti az arcot a napsütésre. Emiatt a reggeli rutinban ajánlott a fényvédő használata. A kezdőknek jobb alacsonyabb hatóanyag-tartalmú, 0,1-0,2%-os retinolokkal próbálkozni, majd ezután jöhetnek a magasabb, 0,5-1%-os készítmények. Érzékenyebb bőr esetében ajánlott először csak retinaltartalmú kozmetikumokkal próbálkozni. Az anti-agingben a peptidek is nagyon hatékony összetevőnek számítanak, erről itt írtunk bővebben.

Azelainsav: a kevéssé ismert, mégis nagyon hatékony összetevő

Az azelainsav nem számít szélesebb körökben ismert hatóanyagnak, pedig számos területen segíti az arcbőr szépségét. Bár az előző két összetevővel ellentétben ez nem rendelkezik anti-aging hatással, a különböző foltok halványításában és pattanások kezelésében mégis sokat segíthet, így egyértelműen helye van a listán.

arcápolás1
Fotó: Willie B. Thomas / Getty Images Hungary

Ez a vegyület az árpában, rozsban és búzában is természetesen megtalálható karbonsav, emiatt sokan összetévesztik az olyan hámlasztókkal, mint az AHA vagy a BHA. Ám az azelainsavnak nincs kémiai hámlasztó hatása, sokkal inkább a bőr felső rétegében zajló sejtosztódási és megújulási folyamatokat szabályozza, ami a pattanásos bőr esetében jelent nagy segítséget. Ennek hatására remekül megtisztítja a bőrt, csökkenti a pórusok eltömődésének lehetőségét, antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő és a faggyútermelést is szabályozza. Az azelainsav a pigmentfoltok és a rosacea okozta kipirosodást is szépen kezeli.

arcápolás5
Fotó: CoffeeAndMilk / Getty Images Hungary

Így alkalmazd: a patikában, vény ellenében 15-20%-os erősségű készítmény is kapható az erősebb pattanásos arcbőr kezelésére. Ritkábban előbújó gyulladások és kevésbé piros bőr esetén a 9-10%-os erősségű termékek javasoltak otthoni alkalmazásra. A már korábban említett kémiai hámlasztókkal is jól kombinálható, de nem árthat szakember tanácsát kérni, mely bőrtípusra hogyan ajánlott a használata. Az első időszakban lágyabb, folyékonyabb állagú terméket válassz, majd néhány hónap után jöhetnek a sűrűbb készítmények, amikor már hozzászokott a bőr a hatóanyaghoz.

Elősegíti a kollagén termelődését, feltölti a ráncokat: így használd arcpakolásként a bőrbarát fűszereket

Az otthon fellelhető fűszerek arcbőröd szépségéhez is hozzájárulhatnak.

Elősegíti a kollagén termelődését, feltölti a ráncokat: így használd arcpakolásként a bőrbarát fűszereket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük