Sosem járt divatiskolába, mégis Erzsébet királynőt öltözteti: házvezetőnőből lett Angela Kelly stílustanácsadó
A 63 éves Angela Kelly nem előkelő családból származott, nem járt divatiskolába, mégis a királynő öltöztetője és bizalmasa lett. Elképesztő karriert futott be.

angela kelly cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember azt hihetné, hogy a királynő csakis előkelő származású, magasan képzett alkalmazottakkal veszi körbe magát. De Angela Kelly az egyik legjobb bizonyíték arra, hogy még a palotában sem feltétlenül a végzettségek számítanak, hanem sokkal inkább a tehetség, a szorgalom, a lojalitás és a megbízhatóság.

Az asszony nem járt neves divatiskolába, mégis II. Erzsébet stílustanácsadója és legfőbb bizalmasa lett.

Édesanyjától tanult varrni Angela Kelly

1957-ben született az angliai Liverpoolban egy ápolónő és egy darukezelő gyermekeként. Édesanyja már kicsiként varrni tanította, ő pedig később szívesen készített ruhákat babáinak, majd nagyobb korában saját szettjeit is ő alkotta meg a bolhapiacon vásárolt anyagokból. Az iskolát fiatalon otthagyta, majd 18 évesen várandós lett, és 1971-ben hozzáment első fia, Frank apjához, Frank Wylie-hoz. Egy évvel később megszületett második gyermekük, Paul, majd lányuk, Michelle. A ’80-as évek végén azonban házasságuk zátonyra futott, Angela Kelly pedig Németországba költözött Frank és gyermekei nélkül, hogy a brit hadsereg vendéglátó egységében vállaljon munkát. Hamarosan újra férjhez ment egy német férfihoz, de rövid idő után elváltak, majd megismerkedett harmadik férjével, Jim Kellyvel, akihez 1992-ben ment hozzá, és akivel három évvel később váltak el útjaik.

Házvezetőnőből a királynő öltöztetője

Az asszony 1992-től a németországi brit nagykövet, Sir Christopher Mallaby házvezetőnőjeként dolgozott. Mindig igazi, kifinomult hölgy volt, odafigyelt a megjelenésére, makulátlan külseje mellett azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy németül és angolul is megtanult. A királynővel akkor találkozott először, amikor Erzsébet és Fülöp ebben az évben meglátogatták a nagykövetet. Beszélgetésbe elegyedtek, Angela Kelly pedig megemlítette azt is, hogy vissza szeretne térni Angliába. Úgy tűnik, a csevej során mély benyomást tett a királynőre, egy évvel később ugyanis a palota felajánlott neki egy öltöztetői pozíciót. 1993-ban kezdett az uralkodónak dolgozni, három év alatt pedig annyira lenyűgözte Erzsébetet tehetségével, szorgalmával, munkája iránti elkötelezettségével és kitartásával, hogy senior öltöztetővé léptette elő. 2006-ban a királynő a Viktoriánus Rend tagjává nevezte ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nemcsak stílustanácsadó, hanem legfőbb bizalmas is

Ahogy telt az idő, egyre közelebb kerültek egymáshoz. 2002 óta Angela Kelly a királynő személyi asszisztense, vezető öltöztetője, valamint ruhatárának, rendfokozatainak és ékszereinek kurátora lett. Ma már Erzsébet egyik legnagyobb bizalmasa, a két asszony között szinte baráti kapcsolat áll fenn, sokat nevetnek együtt, és többek között még családi ügyeiket, problémáikat is megosztják egymással. Angela Kelly Fülöp herceg halála után is támaszt nyújtott az uralkodónak.

Az asszony saját divatmárkát alapított 2002-ben Kelly&Pordum néven Alison Pordum ruhakészítővel közösen. Emellett számos ruhát is tervezett a királynőnek: az ő nevéhez fűződik például a sárga kreáció, amiben Katalin hercegné és Vilmos herceg esküvőjén jelent meg, de Eugénia hercegnő nagy napjára is ő tervezte Erzsébet szettjét. Emellett ő alkotta meg annak a királyi keresztelőruhának a másolatát is, amiben például György herceget, Charlotte hercegnőt és Lajos herceget is megkeresztelték.

Angela Kelly a királynő engedélyével két könyvet is kiadott. Az első, Dressing the Queen: The Jubilee Wardrobe című bemutatja, hogyan tervezték meg II. Erzsébet öltözékeit a 2012-es gyémánt jubileumi ünnepség előtt, míg a 2019-ben kiadott kötetben, a The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe leginkább saját életéről, karrierjéről és a királynővel való kapcsolatáról mesél.

Angela Kelly hihetetlen életutat járt be. Annak ellenére, hogy nem született előkelő családba, és sosem járt divatiskolába, mégis Nagy-Britannia királynőjét öltözteti.

Anna Wintour lenyűgöző életútja

Rövid, frufrus bubifrizura, napszemüveg, sikkes nyakláncok és szigorú, magabiztos megjelenés - Anna Wintourt, a divatszakma ikonikus alakját a legtöbben már messziről első látásra felismerik. Az amerikai Vogue magazin főszerkesztőjét jó ideje a divatvilág egyik legbefolyásosabb személyeként tartják számon. De hogyan lett a londoni születésű, lázadó, az iskolát otthagyó tinédzserből havi 2 millió dollárt kereső és 35 millió dollárt érő ikon?

Ezt is szeretjük