57 éve ugyanolyan frizurát hord, és 35 millió dollárt ér: így lett Anna Wintour a divat legbefolyásosabb asszonya
A 71 éves Anna Wintour nem fejezte be az iskolát, mégis elképesztően sikeres lett. Sosem hagyta, hogy bármi az útjába álljon.

anna wintour cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rövid, frufrus bubifrizura, napszemüveg, sikkes nyakláncok és szigorú, magabiztos megjelenés - Anna Wintourt, a divatszakma ikonikus alakját a legtöbben már messziről első látásra felismerik. Az amerikai Vogue magazin főszerkesztőjét jó ideje a divatvilág egyik legbefolyásosabb személyeként tartják számon. Azóta pedig még közismertebb lett, mióta megjelent egykori asszisztense, Lauren Weisberger könyve, majd az erről készült film, Az ördög Pradát visel, melyben a teóriák szerint róla mintázták Miranda Priestly karakterét.

De hogyan lett a londoni születésű, lázadó, az iskolát otthagyó tinédzserből havi 2 millió dollárt kereső és 35 millió dollárt érő ikon?

16 évesen hagyta ott az iskolát

1949-ben jött a világra Eleanor Trego Baker és Charles Wintour, az Evening Standard újságírójának gyermekeként. Előkelő, jómódú családba született, anyai nagyapja a Harvard Egyetem Jogi Karának egyik professzora, későbbi nevelőanyja pedig szintén magazinszerkesztő volt. Egyik bátyja, Patrick felnőttként a The Guardian egyik szerkesztője lett. Anna Wintour fiatal lányként igazi lázadó személyiség volt, szembeszegült például az iskolai dress code-dal, és feljebb varrta szoknyája szegélyét.

Elárulta, az, hogy a ’60-as évekbeli Londonban nőtt fel, nagyban befolyásolta a divathoz való hozzáállását, illetve ahhoz is hozzájárult, hogy ennyire beleszeretett. 14 éves volt, amikor bubifrizurát vágatott magának, a fazonon pedig azóta, több mint 57 éve szinte nem is változtatott. Állítólag mostanában napi kétszer szárítják be a haját, hogy mindig tökéletesen álljon.

A szeptemberi kiadás című dokumentumfilmben elmondta, úgy érzi, valójában apja már korán eldöntötte, hogy a divatszakmában fog dolgozni. Amikor lánya 15 éves volt, egy butikban szerzett neki állást, Anna pedig egy évvel később otthagyta az iskolát, és gyakornoknak állt a Harrodshoz, majd később az Oz magazinhoz. Közben szülei kérésére néha divatórákat adott, de ezt végül abbahagyta, mondván: valaki vagy ért hozzá, vagy nem.

A cikk az ajánló után folytatódik

21 évesen robbant be a divatújságírásba

1970-ben, amikor az angol Harper’s Bazaar és a Queen egyesült, Anna Wintour asszisztensként került a Harper’s & Queenhez - ekkor kezdődött divatújságírói karrierje. Már ekkor tudta, hogy a Vogue-nál akar dolgozni, és ezt nem is titkolta munkatársai előtt. Sokszor megcsillogtatta tehetségét, és széles körű kapcsolatokat alakított ki, de riválisával, Min Hogg-gal való nézeteltérései miatt felmondott, majd New Yorkba költözött. 1975-ben már az amerikai Harper’s Bazaar junior divatszerkesztője volt, de túl innovatív elképzelései miatt kilenc hónap múlva kirúgták, ezután került a Viva, a Savvy, aztán a New York magazinokhoz. Ő volt az első, aki felismerte, milyen sok olvasót vonzhat be azzal, ha hírességeket szerepeltet a címlapokon, különleges anyagaival, koncepcióival és fotózási ötleteivel pedig gyorsan felhívta magára a figyelmet.

Egyszer egy exkollégája leszervezett neki egy interjút a Vogue-nál az akkori főszerkesztővel, Grace Mirabellával, ám a meghallgatás szokatlan véget ért: Anna Wintour ugyanis közölte a hölggyel, hogy bizony valójában az ő pozíciójára pályázik. Végül akkor került a Vogue-hoz, miután 1983-ban Alex Liberman, a magazin kiadójának igazgatója beszélt vele egy nyitott pozícióról, hamarosan pedig ő lett a kreatív igazgató. De csak úgy fogadta el az állást, hogy megduplázták a fizetését.

Úgy vélte, a magazin addigra már divatjamúlt és unalmas lett, ezért nagy változtatásokat eszközölt. A baj csak az volt, hogy ezeket nem vitatta meg a főszerkesztővel, hanem önálló döntéseket hozott, így rengeteg volt köztük a feszültség és a konfliktus. Végül átment a brit Vogue-hoz, ahol megkapta a főszerkesztői állást, nem sokkal később pedig a csapat jó részét le is váltotta. Itt kapta a Nukleáris Anna becenevet.

Tíz hónappal később, 1988-ban már az amerikai Vogue főszerkesztője lett, valóban leváltotta Grace Mirabellát, akinél korábban állásinterjún járt. Az első szám, ami az ő irányítása alatt jelent meg, igazán történelmi és különleges lett: címlapján az akkor 19 éves izraeli modell, Michaela Bercu szerepelt egy Christian Lacroix kabátban, és ez volt az első alkalom, hogy farmer szerepelt a Vogue borítóján. Anna Wintour azóta is ezt a címlapot tartja a kedvencének.

1989-ben szintén forradalmi borítóval jelentkezett, amikor a sokak által botrányosnak tartott Madonnát szerepeltette rajta. Arról már nem is beszélve, hogy egészen addig sosem pózolt sztár a Vogue címlapján. Bár személyiségét és viselkedését sok kritika éri, az tény, hogy Anna Wintour azóta a divatvilág legbefolyásosabb asszonya lett, több mint három évtizede irányítja a magazint.

71 évesen elképesztő energiával, munkabírással és kreativitással áll a Vogue élén, évi fizetése meghaladja a 2 millió dollárt, értékét pedig több mint 35 millió dollárra becsülik.

Anna Dello Russo, a Vogue Japan kreatív vezetője

Az 58 éves, hatalmas befolyással rendelkező Anna Dello Russo igazi stílusikon, aki különleges öltözködéséről, a divat iránti extrém rajongásáról, valamint hatalmas ruhagyűjteményéről is híressé vált. Az elmúlt időszakban azonban komoly változáson ment keresztül, és egyre több figyelmet szentel a fenntarthatóságnak, a környezetvédelemnek.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük