Fogyaszt, hidratál és ránctalanít
Mi az?
Miért ránctalan és feszes a japán nők bőre? Egyik, ásványi anyagban gazdag táplálékukban rejlik a titok, amit a tengerből nyernek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az algák a tengerek összes kincsét magukba szívják: ásványi anyagokat, vitaminokat, vagyis mindazt a jót, amivel a bőrt ápolhatják. Ettél már valaha algát? Nem? Ez valószínűtlen. Még ha nem is vagy a japán konyha vagy a szusi kedvelője, akkor is bizonyos, hogy fogyasztottál már ebből a tengeri növényből.

Algakivonatokat használnak stabilizátorként jégkrémeknél, pudingokhoz, joghurtokban vagy dzsemekben, de húskonzerveknél is alkalmazzák. Persze ebben a formában nem sok minden hasznosul belőle. Felhasználásának lehetősége végtelen, mint az óceán – és most a szépségipar csapott le hatóanyagai miatt rá.

Sokszínűség

Ismerünk kék, zöld és vörös algát. A világ minden tengerében előfordulnak, még 270 méteres mélységben is megélnek. Lehetnek parányi kicsik, de akár hatvan méter hosszú óriásokká is megnőhetnek.

A tudósok szerint harmincezer fajta él az óceánokban, ebből jelenleg nyolcszázzal végeznek részletesebb vizsgálatokat. A legtöbb alga nagyon magas ásványianyag-, vitamin-, aminosav- és proteintartalmú, de az emberiség még csak most kezdi megismerni jelentőségét.

Az algák legfontosabb építőkövei a nyálkaanyagokon kívül a hosszú láncú cukorvegyületek, vagyis poliszaharidok. Ezeket tudják a kozmetikumokhoz a legjobban hasznosítani. Növelik a bőr ellenálló- és regeneráló képességét.

Az algák egyébként szűrőként élnek a tengerben. Azonban nem csak az értékes ásványi anyagokat szívják magukba – képzavarral élve – mint egy szivacs, hanem szennyeződéseket is felvehetnek és tárolhatnak. A nagyobb kozmetikai cégek ezért felelősségteljesen csak érintetlen öblökből és nem iparosított tengerpartokról gyűjtik be a felhasználásra szánt alapanyagokat.

Ásványianyag-forrás

A nyomelemek és ásványi anyagok még a szárított algában is mintegy 20%-ban vannak jelen. Ezek többféle módon tudják pozitív hatásukat kifejteni a bőrre.

  • A jód erősíti a hajat, a körmöt és a bőrt.
  • A szilícium és a fluor feszesítik a kötőszövetet.
  • A kalcium szabályozza a bőr sejtosztódását.
  • A vörösréz és a kén antibakteriális hatását a bőr tisztításánál fejti ki, hiszen gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő.
  • A cink és a szelén a szabadgyököktől – és egyéb agresszív levegőmolekuláktól - védik meg a bőrt, vagyis hatékonyan segítenek a korai bőröregedés megelőzésében.

Ugyanez a védőhatása az A-, C- és E-vitaminoknak is megvan, amelyet több alga is magas koncentrációban tartalmaz. A metionin és hisztidin aminosavak megakadályozzák a gyulladások kialakulását, és serkentik a gyógyulást.

Teljes körű ápolás

Ennyi ápolóerőnél nem csoda, hogy sokféle kozmetikumban felhasználják az algákat.

  • Arc- és testápolókba hidratálás céljából, nedvesség-elraktározóként és a sejtszintű anyagcsere serkentésére teszik.
  • A pakolások, masszázskrémek, maszkok azért tartalmaznak algákat, hogy a bőr feszességét, erejét növeljék.
  • A hajápolókban normalizálják a haj zsírosságát, szabályozzák a faggyúmirigyek működését.
  • A tengeri algás fürdőolajok, fürdősók, habfürdők serkentik a vérkeringést, és szabályozzák az anyagcserét. Jódtartalmuk miatt ugyanakkor ezek a fürdők jódallergia vagy a pajzsmirigy túlzott működése esetén nem alkalmazhatók.
  • Találhatunk még algát vagy alginatzselét krémekben, balzsamokban és fogkrémekben, hiszen a jégkrémekhez és joghurtokhoz hasonlóan a megfelelő állagot könnyebb előállítani segítségükkel.

Tudtad?

Az algák igen hatékony salaktalanító szerek, ezért ajánlják a kozmetikumok belsőleges használatát is. Hat-nyolc hetes kombinált algakúrával csökken a szövetek és a bőr salakanyag-tartalma is, feszesebbé válnak a szövetek, és üdébb lesz az arc.
Kiváló nehézfém-megkötő, ezért amalgám és más fémterhelés esetén okvetlen gondolj használatára.

Ha érdekelnek további természetes szépségápolók és ránctalanítók, akkor látogass el az InforMed oldalára!

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük