Valóban káros, ha túl gyakran kened a szád? A bőrgyógyászt kérdeztük

A szakértő elárulta az igazságot a sokak által jól ismert mítoszról az ajakápolók használatával kapcsolatban.

Káros az ajakbalzsam?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az ajakbalzsamokkal kapcsolatban régóta kering az a hiedelem, hogy, ha túl sokszor használja őket az ember, akkor hozzászokik a bőre, és csak ideiglenesen lesz kicsit puhább, hidratáltabb, hosszútávon viszont csak még jobban kiszárad, és függővé válik a kencétől.

De vajon tényleg igaz ez? Hogyan hatnak az ajakápolók, és mire kell figyelni a választásnál? Dr. Tóth Orsolyát, a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász, valamint kozmetológus szakértőjét kérdeztük erről.

Igaz, hogy nem szabad gyakran használni az ajakbalzsamokat?

- Igaz is, és nem is. A probléma ennél összetettebb, ugyanis egyáltalán nem mindegy, mivel kenegetjük az ajkainkat. Bizonyos összetevők átmenetileg és tünetileg kezelik a kiszáradt ajkakat, de lényegében csak a bőr mélyebb rétegeiből vonják el a vizet, és ezáltal tovább segítik a felső hámrétegen keresztül történő vízvesztést - mondta dr. Tóth Orsolya.

- A száj télen két faktor miatt repedezik ki. Az egyik az, hogy alapvetően hajlamosabbak vagyunk a dehidratációra a megváltozott hőérzet miatt - nincs melegünk, ezért kevesebbet iszunk -, és a dehidratáltság egyik legelső jele a száj kiszáradása, repedezettsége. A másik pedig, hogy a levegő páratartalma sokkal alacsonyabb télen, így a szánk is jóval könnyebben kiszárad. Tehát konkrétan az történik, hogy a téli, száraz hidegben a száj hámrétegén keresztül nagy ütemben párolog a nedvesség, amit transepidermal water loss-nak nevezünk.

Vannak bizonyos összetevők, melyek eltávolítják a bőr legfelső rétegét - exfoliánsok -, így az kevéssé lesz ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, illetve vannak, amelyek fokozzák a vízvesztést - humectánsok - annak ellenére, hogy látszólag és érzetre nedvesítik az ajkakat. Ha tehát az ajakírunkban a következő összetevőket látjuk: hialuronsav, glicerinek, menthol, fenol, szalicilsav, propylene glycol, méz, akkor ezek nem fognak rajtunk segíteni, mindössze átmenetileg nyugtató érzést kelthetnek a hidratálás helyett, ezért egyre többet fogjuk használjuk őket, így egy ördögi kör alakul ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Milyen összetevők hatásosak, és miket kell kerülni?

A szakértő tehát hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem mindegy, miket rejt a kiválasztott ajakír, ezért alaposan meg kell nézni a terméken található leírást.

- Mindenképpen érdemes ellenőrizni kedvenc márkánk összetevőit, nehogy visszájára forduljon a gyakori használat. Olyan kombinált készítményeket keressünk, melyekben méhviasz, olívaolaj, lanolin, vazelin is található, mivel ezek az olajos-zsíros összetevők gyakorlatilag védőréteget képeznek az ember ajkán, és egyfajta falként zárják el a száraz levegőt a szájtól, ami így nem veszít nedvességet.

Mindez csupán tüneti kezelés, az egyetlen valódi megoldás sokkal kézenfekvőbb: ha kiszáradt a szánk, azonnal igyunk meg egy fél liter vizet, kizárólag ez fogja megoldani a problémánkat véglegesen.

Ha már a baj megtörtént, és ajkaink kicserepesedtek, figyeljünk oda, hogy ne rontsunk tovább a helyzeten sós, savas ételek fogyasztásával, dohányzással, szánk nyalogatásával, hanem kenjük be méhviasztartalmú ajakírunkkal legalább egyszer este, lefekvés előtt - igény szerint napjában többször -, igyunk egy pohár vizet, és adjunk időt az ajkaink regenerálódására. 

Csodaszerek száraz bőrre

A hidegtől kiszáradt bőrre létezik rengeteg olyan házi pakolás, mely gyors és rendkívül hatásos: a következőket bevetve hamar újra selymes és hidratált lesz a bőröd.

Kiszárad a hidegtől az arcod? Ezt kend rá, hogy azonnal, újra babapuha legyen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük