12 tünet az ajkakon, ami betegséget jelezhet - Mire fontos odafigyelni a bőrgyógyász szerint?

Az ajkakon is megjelenhetnek olyan bőrtünetek, amik valamilyen komolyabb betegségre utalnak.

GettyImages-494738404

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az ajkakon megjelenő sebeknek vagy egyéb tüneteknek számos oka lehet, és nemcsak esztétikailag zavaróak, hanem komoly betegségre is utalhatnak.

Amíg egy pattanás vagy herpesz könnyen beazonosítható, néhány esetben fontos, hogy bőrgyógyász állapítsa meg a diagnózist. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a lehetséges okokról beszélt. 

Pattanás

Az ajkakon ugyanúgy megjelenhet pattanás, mint más testfelületeken, ami a legtöbb esetben nem igényel kezelést. Ugyanakkor súlyos pattanásosság, aknés bőr esetén szükség lehet a bőrgyógyász által elrendelt, receptköteles készítményekre is. 

Anyajegy

Az ajkakon megjelenő anyajegyek döntően jóindulatúak, azonban mindenféleképpen ellenőrzést igényelnek, ha bármilyen változás következik be, tehát például nőnek, megváltozik a színük, formájuk, vérezni vagy viszketni kezdenek.

GettyImages-671348082
Fotó: Zinkevych / Getty Images Hungary

Az anyajegyek az ajkakról is eltávolíthatók - nemcsak egészségi, de akár kozmetikai okok miatt is. 

Ótvar

Gyakran az arcon, az ajkakon jelenik meg az ótvar, azaz impetigo, amely egy igen fertőző, felületes, gennyes bőrbetegség. Elsődleges fertőzésként legtöbbször gyermekeknél fordul elő; másodlagos fertőzésként bármely életkorban kialakulhat. Először enyhén viszkető, apró hólyagok jelennek meg, majd ha ezek felszakadnak, erősen váladékozó hámhiány mutatkozik, tetején mézsárga pörkkel. A kezelés azért is fontos, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos, elsősorban vesét érintő szövődmények. 

Perioralis dermatitis

Ez a bőrbetegség a száj körül megjelenő vöröses, enyhén előemelkedő, apró göbcsék képződésével mutatkozik meg. Jellemzően a zsírosabb arcbőrű, többnyire 20-40 év közötti nőket érinti, és sajnos gyakori kiújulásával rendkívül zavaró lehet esztétikailag.   

Cseresznye-angioma

Ez egy anyajegyszerű, apró vérerekből álló kitüremkedés a bőrön, tulajdonképpen egy jóindulatú tumor, ami a testen bárhol, így az ajkakon is megjelenhet. Kozmetikailag indokolt lehet eltávolítása, amely sebészi közreműködést igényel. 

Hemangioma

Az ajkakon is megjelenhet ez a jóindulatú érdaganat, amely csecsemőknél és felnőtteknél is jelentkezhet, és vörös, kidudorodó megjelenésével elsősorban esztétikailag zavaró.

Milium

A milium, az úgynevezett „gríz",apró, fehér, kemény cisztaszerű bőrhibákként jelentkezik, ami többnyire magától elmúlik. Nem ajánlott a kinyomásával próbálkozni, egyrészt mert nem lehet, másrészt mert begyulladhat. 

Herpesz

Az ajakherpesz igen gyakori betegség, amelyet a Herpes Simplex vírus okoz. Ugyanakkor csak a vírushordozók 30%-ánál jelentkeznek tünetek, nagy részben az ajkakon, kisebb részben a nemi tájékon. Maga a herpesz az ajkakon és a szájon kívül bárhol megjelenhet a bőrön, és akinél egyszer jelentkezett, sajnos - a vírus kiirthatatlansága miatt - erre bármikor számíthat az élete során.

betegség ajkakon
Fotó: Getty Images Hungary

A herpesz bevezető tüneteinél a vény nélküli aciklovír- vagy famciklovírtartalmú szereket érdemes beszerezni, a hólyagok felszakadása után a kenőcsök kevésbé ajánlottak, mert lassítják az érintett terület beszáradását. Helyette célszerűbb szárító és fájdalomcsillapító paszták alkalmazása, amelyek elősegítik a gyógyulást, és eredményesen csökkentik a fájdalmat.

Lógó szemölcs

Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek. Bármilyen szemölcsről is van szó, nem szabad piszkálni, mert így a vírusátvitel miatt újabb szemölcsök alakulhatnak ki! A bőrgyógyász a szemölcs helyzetét, típusát, méretét tekintetbe véve választhat a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos vagy lézerkéssel való roncsolás és a szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása közül. 

Kéz-láb-száj betegség

Elsősorban a gyerekeket érintő, lázzal, kiütésekkel, torokfájással járó, fertőző vírusos betegség, amely többek közt vörös hólyagokat okoz a szájban. Jellemzően magától elmúlik, csupán a láz, a fájdalom tüneti csökkentése szükséges. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Allergiás reakció

A teljes ajkat vagy csak egy részét érintheti egy-egy allergiás reakció, amely vörös, száraz, pikkelyes megjelenésű foltokat okozhat, amelyek akár be is repedezhetnek. Fontos az ok pontos diagnosztizálása és a tünetek mellett az allergia oki kezelése. 

Ajakrák

A daganatok közül főként a basalioma, azaz basalsejtes carcinoma és a spinalioma, azaz laphámsejtes daganat alakulhat ki ajkakon. A basalsejtes daganat megjelenésére jellemző a pirosas, rózsaszínes, fényes dudor, heg, míg a laphámsejtes carcinoma kiemelkedő, pörkös, nem gyógyuló seb formájában jelentkezik.

Ezért fontos az orvosi diagnózis

- A legtöbb esetben könnyű eldönteni, pontosan mi is mutatkozik az ajkakon, és ha tudjuk, hogy például pattanásról, miliumról, herpeszről van szó, nem szükséges különösebb kezelés - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. - Azonban ha a bőrképlet valamilyen ok miatt zavaró, ha nem biztos benne az ember, hogy mi is az pontosan, vagy ha bármilyen gyanús változás mutatkozik a korábban stagnáló állapotban, érdemes orvossal diagnosztizáltatni és szükség esetén kezeltetni azt. 

A magas koleszterinszint jele az arcon: sokan azt hiszik, pattanás

A magas koleszterinszint veszélye, hogy nem okoz tünetet, és csak a következményeivel hívja fel magára a figyelmet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük