A legerősebb antioxidáns zöldség ősszel: ránctalanít, és gátolja az öregedést
Használd ki a sütőtökszezont, és töltsd fel a vitaminraktárakat.

Ez is érdekelhet

Nemzetközi ízélményekkel vár a budapesti ÁRKÁD (x)

Az élet és szerelem diadala - egy rendkívüli, igaz történet Párizsból (x)

Mozdony Matiné, a mozdonyok fesztiválja (x)

beauty and style

Elfogadásra nevel a Barbie baba: sosem volt ennél fontosabb küldetése »

Műtét nélkül megemelkednek a lógó cicik: mellizomtorna otthon »

Elképesztően stílusos az 50 éves divatblogger: visszafogottan nőies, mégsem észrevétlen »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az A-vitamin nagyon fontos a bőr egészsége szempontjából. Bár zsírban oldódik, így a szervezet raktározni tudja, folyamatos pótlásra van szükség. Erre remek mód, ha sütőtököt fogyasztasz.

Ezt az ínycsiklandó finomságot eheted sósan és édesen is, sőt, külsőleg is használhatod, arcpakolás formájában.

Antioxidáns-bomba Dél-Amerikából

A sütőtök - Cucurbita maxima - Dél-Amerikából származik, de a Kárpát-medencében is nagyon jól érzi magát, nem véletlen, hogy ősszel elönti a piacokat. Narancssárga színét a béta-karotin adja, mely a szervezetben alakul át A-vitaminná. Ez az antioxidáns a legtöbb sárga gyümölcsben és zöldségben ott van, tökmaggal fogyasztva azonban a legjobb forrása, így ugyanis a szükséges zsírról is gondoskodsz a felszívódásához.

Narancssárga festékanyaga egyrészt antioxidánsként viselkedik, semlegesíti a sejtkárosító szabadgyököket, másrészt az egész bőrt rendben tartja, az aknés bőrt is helyrehozza, nem véletlen, hogy a bőrgyógyászok A-vitamin kúrával kezdik a kezelést.

A sütőtökben C-vitamin is található, ami szintén antioxidáns, és a kollagéntermelésben is részt vesz. Ez a fehérje szinte minden sejtünkben ott van, azok rugalmasságáért felelős.

Hogyan használd?

Az A-vitamin nem bomlik le, ha melegnek teszed ki, így a tök tápanyagtartalma akkor is megmarad, ha megsütöd vagy megfőzöd. A legegyszerűbb, ha felszeleteled, és egyszerűen beteszed a sütőbe. Ha száraz a bőröd, szórj rá diót vagy magát a tökmagot, hogy legyen, ami belülről zsírozza.

Külsőleg pakolásként használhatod, a pépesített tök felfrissíti az arcbőrt, energiával tölti fel, és jót tesz a pattanásos bőrnek is. Turmixgépben egy kevés citromlével és joghurttal keverd össze, majd vidd fel a megtisztított arcbőrre, és 15 perc múltán mosd le.

Ezt is szeretjük