Igaz vagy hamis?
5 tény és tévhit a bőrápolásról
Tényleg több pattanást okoznak a zsíros ételek? A stressz valóban rombolja a szépséget? Számos tévhit kering a bőrápolással kapcsolatban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok tévhit él a bőrápolásról, amit szinte tényként kezelünk. Ám érdemes egy picit utánajárni a dolgoknak, mielőtt készpénznek vennéd őket. Kiválasztottunk ötöt, ami részben vagy egyáltalán nem igaz.

1. A zsíros ételek pattanást okoznak

Hamis. Nincs arra bizonyíték, hogy a zsíros ételek akár nagy mennyiségben is pattanásokat okoznának, vagy fokoznák a zsíros bőr tüneteit.

A pattanás kialakulásában sok minden szerepet játszik a baktériumoktól a hormonokon át a genetikáig. Ezek mind a faggyúmirigyek túlműködését okozhatják. Az azonban elképzelhető, hogy nem elsősorban a zsír, hanem egyéb egészségtelen anyagok miatt tarkítják pattanások az arcodat.

A tisztátalan bőr ugyanis a felhalmozódott méreganyagok miatt is kialakulhat. Ha tehát sok chipset eszel, akkor nem a zsír, hanem a tartósítószer, a sok só vagy az ízfokozó állhat a pattanás kialakulásának hátterében.

A túlzott higiénia szintén nem jó a bőrnek. A túlságosan lepucolt bőr ellenakcióba kezd, és még több zsírt termel. Natúrkozmetikusok a nagyon zsíros bőrre olajat ajánlanak, hogy a bőr saját magát kezdje el tisztítani. Így állítják helyre az egyensúlyt.

2. A szolárium veszélytelen

Valószínűleg azt fogják mondani neked a szoláriumban, hogy teljesen biztonságos a használata, mivel nem érik káros sugarak a bőröd. Nos, minden, ami barnít, az káros is lehet egyben. Ha ragaszkodsz a szoláriumozáshoz, ami egyébként rettentően megterheli a bőrt, és öregíti is, akkor kérj speciális, szoláriumba való védőkrémet. Utána pedig ne felejts el rengeteg vizet inni és alaposan hidratálni a bőrt, hiszen a szoláriumozás a mély szövetekig kiszárítja azt, ezáltal felgyorsítva az öregedést. A szoláriumot amúgy sem javasolják a bőrgyógyászok, mert állandó "sokknak" van kitéve a bőr. Az állandó szoláriumozás sokkal megterhelőbb a bőr számára, mint a nyári leégés.

3. Ha nem süt a nap, nem kell napvédelem

Nem igaz. A napsugarak 80%-a a legvastagabb felhőn is átjön. Ha nem így lenne, akkor felhős időben is éjszakai sötétségnek kellene lennie. És ha a sugarak átjönnek, akkor a bőrnek védelemre van szüksége. Ráadásul, ha a felmenőid között már előfordult bőrrák, akkor megnő kialakulásának kockázata. Így a szabadon lévő testrészeket télen-nyáron védeni kell a káros sugarak ellen.

Szintén téves, hogy annak, akinek sötétebb a bőre, kevésbé van szüksége napozókrémekre. Igaz ugyan, hogy a sötét bőrben több a fényvédelmet is ellátó melanin, vagyis színanyag, de ez sem nyújt elég védelmet.

Figyelj a hirtelen felbukkanó anyajegyekre! Lehet, hogy nem olyan területen bukkan fel, amit nap is ér! Ezért a kevésbé látható részeket is - hónalj, intim területek - vizsgáld meg, és ha változást észlelsz, akkor menj el bőrgyógyászhoz.

4. A napfény jót tesz a pikkelysömörnek

Részben igaz. A kevés napfény jót tehet az enyhe pszoirázis tüneteinek enyhítésében, mint amilyen a hámlás, a bőrpír vagy a szárazság. Ugyanakkor, ha nem vagy tisztában azzal, hogy milyen mennyiségű napozás tesz jót, könnyen fokozhatod a tüneteket, ezért mielőtt önálló napozó akcióba kezdesz, kérd ki egy szakember tanácsát. Bőrgyógyászok inkább irányított fényterápiát javasolnak pikkelysömör esetére.

5. A stressz öregít

Bizony, hogy igaz. Összefüggéseket találtak a magas stressz és a romló bőrminőség között. A stressz nemcsak a nagyon látványos bőrbetegségek mögött állhat, mint például a pikkelysömör vagy az ekcéma. De összefüggésben vele, illetve a stressz levezetésére alkalmazott helytelen technikákkal, a bőr is öregszik. A feszített élettempó mellett szükség van néha szünetekre. Sajnos sokan ezt alkohollal, egy-egy szál cigarettával oldják meg. A stressz okozta alvászavarok is befolyással vannak a bőr állapotára. Érdemes elsajátítani valamilyen meditációs technikát, ami megnyugvást hoz a mindennapokba.

OLVASD EL EZT IS!

arcradir lead
  • arcápolás
  • pakolás

Egy éjszaka, mínusz 5 év

Ezt is szeretjük