Pattanások és mitesszerek kezelése otthon

Filléres módszerek

Nem kell minden héten kozmetikushoz menned, ha zsíros a bőröd, otthon is rendben tarthatod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Zsíros bőrre egy nő 20 éves korig számít, és, bár addig sem a legjobb, a tomboló hormonok megmagyarázzák a dolgot. Ha azonban kiléptél már a tinédzserkorból, de még mindig pattanások és mitesszerek tarkítják a bőrödet, az elég bosszantó lehet. Egyes vélemények szerint otthon nem szabad a pattanásokhoz nyúlni, de ez szinte képtelenség, hiszen akinek zsíros bőre van, nem szaladgálhat minden harmadik nap kozmetikushoz.

Eláruljuk, hogy miként kezelheted otthon a zsíros bőrt, illetve mi az, amire különösen figyelned kell, ha szeretnél megszabadulni a pattanásoktól és a mitesszerektől.

Mi állhat a háttérben?

A bőrtípus, legyen száraz vagy kevert, elsősorban genetika kérdése, vagyis attól függ, hogy mit örököltél a szüleidtől. A hormonok szintén nagyban befolyásolják a bőr faggyútermelését, ezért van, hogy menstruáció előtt még azok a nők is találkoznak egy-két pöttyel, akiknek alapvetően száraz a bőrük.

Bár a táplálkozás is befolyásolja a bőr állapotát, elsősorban nem a zsíros ételek okozzák a pattanásokat, sőt, a telítetlen zsírsavak még rendbe is tehetik a bőrt, a csokoládé pedig általában allergiás reakcióként vált ki pörsenéseket. A szervezetben lerakódott salakanyagok azonban okozhatják a bőr zsírosodását.

Házi kozmetika

A pattanásokkal kapcsolatban a legtöbbször azt olvashatod, hogy nem szabad otthon kinyomni őket, mert elfertőződhetnek. Ha nem figyel oda valaki, akkor ennek valóban fennáll a veszélye, de csupán azért, mert nem vagy profi, még nem marad heg. Ha a következőképpen látsz neki, az arcod ismét makulátlan lesz.

A legfontosabb, hogy az arcápolásra naponta időt szentelj. A zsíros bőr esetében különösen fontos, hogy figyelmet fordíts a tisztítására. Ez nem csak akkor szükséges, ha sminkeltél, a bőr felszínére kiülő olajos rétegre ugyanis könnyen rátapad bármilyen apró szennyeződés, ami megül rajta, és eltömíti az amúgy nagy pórusokat, fokozva a pattanások kialakulásának kockázatát. Az arclemosást mindig tonikos áttörléssel egészítsd ki, ez összehúzza a pórusokat, és felfrissíti a bőrt.

A leghatékonyabb hámlasztó gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom
Vigyázat!
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túlszárítják a bőrt. Egyrészt a zsíros bőr sokszor érzékeny, amin csak rontanak a sok alkoholt tartalmazó termékek. Másrészt vízhiányos területek alakulhatnak ki, melyek nem javítanak az összképen. Lehet, hogy hatékonyabb, ha normál vagy kevert bőrre való tonikot használsz, nem pedig extra zsíros bőrre valót.

Így ápold a bőröd!

Nem mindegy, hogy mivel és hogyan ápolod a bőrödet. Van, hogy egy termék többet árt, mint használ. Érdekel, mit mond erről kozmetikus szakértőnk? Nézd meg videónkat!(%videobox(id: 79626)%)

Mint a profik

Ha szeretnél megszabadulni a pattanásoktól, járj el úgy, mint a kozmetikus. Készíts elő egy nagyobb méretű porcelántálat, és forralj vizet. Először is mosd meg az arcod, majd radírozd át, de használhatsz zselés, érzékeny bőrre való hámlasztót is. Ezután hajolj a gőz fölé, és engedd, hogy a meleg átjárja a bőrödet, és kinyissa a pórusokat. Teríts a fejed fölé egy törülközőt, hogy ne szökjön ki a gőz, és időnként itasd fel a nedvességet az arcról. Öt perc éppen elég ahhoz, hogy a faggyú felmelegedjen, és távozzon a bőrből. Ha nem akarod kinyomni a pattanásokat, akkor alkalmazz agyagpakolást, mely magába szívja a zsírt.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a bőr felpuhult, akkor a mitesszerek és pattanások is egyszerűen kinyomhatók. A kezedet burkold papírzsebkendőbe, így semmilyen szennyeződés nem juthat a bőrbe. Az előbbieket azonban nem szabad sokáig nyomkodni, mert, ha nem jönnek ki egyben, akkor a zsír szétmegy a bőr alatt, és valóban begyullad. Használhatsz tisztító tapaszokat is, melyeket csak be kell nedvesíteni, majd a bőrre helyezni, ha pedig megszáradt, lehúzni. Kapható belőlük állra, orra és homlokra való változat is.

A pattanások a gőzölés hatására könnyen megadják magukat, utána azonban fertőtlenítsd őket patikában kapható oldattal.

Ezt is szeretjük