Szabadulj meg végleg a mitesszerektől

Hatékony házi megoldások

A mitesszerek felnőttkorban is megkeseríthetik az életedet, tudd meg, hogyan tüntetheted el őket végleg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A zsíros bőr nemcsak kamaszkorban jellemző, a pattanások és fénylő bőr felnőttként is sokak életét megkeseríti. A mitesszerek azonban nem feltétlenül a zsíros bőr velejárói, bárki felfedezheti őket. Legjellemzőbb, hogy a homlokon, az állon és az orron éktelenkednek az apró, fekete pöttyök.

A mitesszer tulajdonképpen a nyitott pórust jelenti, ami azért fekete, mert a piszok megül a kis mélyedésben. Akkor alakul ki, illetve akkor látványos, ha az arcbőrt nem tisztítják rendszeresen. A kis pöttyök sokszor alakulnak át pattanássá, főleg akkor, ha valaki szakszerűtlenül próbálja meg eltávolítani.

A pattanásokat és mitesszereket kiválthatja a bőr túlzott faggyútermelése is, mely a kamaszkorban jellemző leginkább. Ilyenkor a hormonháztartás felborul és csak 20-21 éves korra normalizálódik. Van, aki később is tapasztal időszakosan aknés bőrt, például menstruáció előtt, terhesség alatt, de egyes gyógyszerek is - szteroidok, fogamzásgátlók - megzavarhatják a kényes egyensúlyt.

A jó hír, hogy magukat a mitesszereket könnyen el lehet távolítani otthon, illetve meg is lehet előzni, nem úgy, mint a pattanásokat. Azonban sokkal nagyobb odafigyelést igényel a művelet, ha ugyanis szakszerűtlenül végzik, a mitesszerek pattanássá változnak.

Megelőzés

A kis fekete pöttyök azért feketék, mert a bőr nem tiszta. Ezért a legegyszerűbb ellenszer a rendszeres és alapos tisztítás. Az arcbőrt  naponta kétszer kell tisztítani. Este a napi szennyeződésektől kell megszabadítani, reggel pedig az éjszakai méregtelenítő folyamat bőrre kiülő eredményétől. Az arclemosó használatát mindig kövesse az arctonik, mely összezárja a pórusokat. Heti egyszeri arcradírozás szinte csodákra képes.

Tüntesd el őket!

Ha a megelőzésről már lecsúsztál, akkor kezeld a mitesszereket. Ne kezdj őrült nyomkodásba, inkább finomabb módszereket alkalmazz. Ha ugyanis nem sikerül egyben kinyomni a betokosodott faggyúdarabkát, a zsír szétkúszik a bőr alatt, és sokkal csúnyább pattanássá változik.

Ha csak egy-két mitesszer van az arcodon, azt gőzölés után távolítsd el. Ilyenkor a pórusok kitágulnak, és könnyen kinyomhatóak. Tisztítsd meg a kezed és a körmeidet, nehogy fertőzést okozz. A kis pöttyöket két oldalról nyomd, kis ráhagyással, tehát a bőr azon részét, ami már sima. Ha nem jön ki könnyen, akkor hagyd.

A drogériákban kapható tapaszok meglepően jól használhatóak. Van orra, állra és homlokra való. A kis lapocskákat be kell vizezni, majd a nedves bőrre helyezni. Ahogy száradnak, szinte odakötnek a bőrre, és amikor eltávolítod a tapaszt, kihúzzák a bőrből a mitesszert.

Mivel nemcsak zsíros bőrön alakulhatnak ki, nem szabad túlzottan szárító hatású anyagokat használni az eltávolításukhoz. Alkalmazz agyagos vagy iszapos pakolást, de csak azon a területen, például az orrcimpákon, ahol sok a mitesszer. Mivel nem gyulladt pórusokról van szó, felesleges alkoholos, gyulladáscsökkentő tonikot használni.

Ha nagyon sok mitesszered van, akkor fordulj kozmetikushoz. Ha ugyanis gyakran és szakszerűtlenül nyomkodod a bőrt, pattanások és hegek alakulhatnak ki. 

Táplálkozással is sokat tehetsz a bőrödért, ha megerősíted, akkor a mitesszerek kisebb eséllyel alakulnak át pattanássá.  Az E-vitamin - a szeléntartalmú antioxidáns enzimekkel együttműködve - védi a bőrt, ahogyan az esszenciális zsírsavak is.

Mit tehetsz még?

  • Kerüld a túlzottan erős tisztítást. Ez ugyanis fokozott működésre készteti a faggyúmirigyeket.
  • A rendszeres gőzölés segít megtisztítani a bőrt, így a szőrtüszők kisebb eséllyel gyulladnak be.

Cikkünk elkészítésében a Reader's Digest Kiadó Orvosság a konyhából című könyve segített.

Ezt is szeretjük