Vigyázat, tiltólistás szépségápolók
A nők sok mindent megtesznek a feszes bőr, a barnaság és a kerek keblek érdekében. Sokszor olyat is, amit nem kellene!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki feszes, fénylő bőrre, dús hajra és kerek keblekre vágyik. Akinek megadta ezeket a természet, azok azért dolgoznak, hogy megtartsák, akik pedig kevésbé szerencsések, azért, hogy elérjék. Ma már, ha nem is pillanatok alatt, de szinte minden lehetséges, hiszen a szépészeti ipar óriásira nőtt. Nincs olyan probléma, amire ne készítettek volna ellenszert.

Józan ésszel természetesen belátható, hogy egy arckrém sem tünteti el végleg a ráncokat, és azzal is tisztában vagyunk, hogy az egyes termékek reklámarcai bizony súlyos utómunkálatok során nyerik el a magazinban mosolygó formájukat.

Azt azonban felesleges tagadni, hogy a törődés és idő, amit magadra fordítasz, megtérül. Azonban senkinek nem szabadna a ló túloldalán landolni, vagyis olyan fegyvereket is bevetni a szépség érdekében, melyek nem megbízhatóak, és esetleg többet ártanak, mint használnak.

Kettő az egyben

A 2in1 készítmények, legyen szó arclemosókról vagy samponról, elsőre praktikusnak és pénztárcakímélőnek tűnhetnek. Az utóbbi még igaz is lehet, de az ilyen termékek egyáltalán nem hatásosak. Két egymástól eltérő funkciójú készítményt kevernek össze, és így egyik sem tudja ellátni 100%-osan a feladatát. Ha a kettő az egyben sampont vesszük, látható, hogy az tisztítást és ápolást egyszerre szeretné megoldani. De hogy is moshatná le a sampon a faggyút és a piszkot a hajról, ha a balzsam odatapasztja, arról nem is beszélve, hogy a kondicionálónak semmi keresnivalója a fejbőrön. Rendszeres használat után a haj zsírosodni kezd, a fejbőr pórusai pedig eltömődnek.

Az arclemosókkal hasonló a gond: míg a lemosó megnyitja a pórusokat, addig a tonik összehúzza őket, tehát nem tudja teljesen megtisztítani az arcbőrt. Lehet, hogy így több termékre kell költeni, de sokkal jobban megéri elkülöníteni a szépségápolás lépéseit.

Instant barnaság

A szolárium és a nap károsítja a bőrt, és elősegíti az öregedést, az önbarnítókkal pedig sok a pepecselés, ha az ember egy kis színt szeretne vinni a bőrére. Hogy semmilyen kényelmetlensége ne legyen a barnulni vágyó hölgyeknek, megalkották a barnító kapszulákat, melyeket elég csak lenyelni, és a bőr egy idő után fokozott melanintermelésbe kezd. A termék ráadásul napégés elleni védelmet is ígér, mivel a benne található béta-karotin lerakódik a bőrbe, és segíti annak védelmét.

A bőrgyógyászok azonban óva intenek a tabletta szedésétől, az A-vitamin - amivé a béta-karotin alakul - ugyanis zsírban oldódó vitamin, ami lerakódik a szervezetben, és ilyen extrém mennyiségben hajhullást, bőrszárazságot, sőt, látásproblémákat is okozhat.

Csodás keblek

A legtöbb nő, a kevés szerencsés kivételtől eltekintve, elgondolkodott már azon, hogy mellei szebbek, kerekebbek, nagyobbak és feszesebbek is lehetnének. A plasztikai sebészet alternatívájaként hirdetik a különböző mellnövelő kapszulákat. A hormonmentesnek titulált és elvileg csak természetes összetevőket tartalmazó készítmény akár több kosárméretnyi növekedést is ígér.

A tablettában hatóanyagként jelenlévő fitohormonok azonban ugyanúgy viselkednek, mint az emberi, illetve állati hormonok, nem véletlen, hogy a fórumokban utánaolvasva sokan tapasztalnak hányingert, mellfeszülést és hasonlókat a készítmény szedése során. Az emberi hormonháztartásba beavatkozni igencsak veszélyes, és a feszesebb keblek miatt sem érdemes.

Tudtad?
A legtöbb étrend-kiegészítő rendelkezik OÉTI-számmal, ami megnyugtathatja a vásárlót, hogy biztonságos terméket vásárol. Arról már csak kevés szó esik, hogy az összetevőket és azok arányát a gyártó adja le, és nem kémiai laborok állapítják meg az összetételt, magyarán bemondás alapján kapják meg a számot. Szúrópróbaszerű ellenőrzések természetesen vannak, de jobb bármilyen készítmény szedése előtt orvossal konzultálni.

Alkohol és szalicilsav

Ha egy nő huszonéves korában is pattanásokkal és fénylő bőrrel küzd, természetes, hogy mindent elkövet ezek eltüntetése érdekében.

Logikusnak tűnhet a szárító hatású készítmények használata, azonban nem szabad túlzásba esni. A túl magas alkoholtartalmú lemosók és tonikok vagy a bőr hámlását erősen elősegítő szalicilsav többet árthat, mint használhat. Ezek egyrészt a bőrt pontosan extrém szárító hatásuk miatt még inkább faggyútermelésre ösztökélik, így egyáltalán nem biztos, hogy a pattanások száma csökken. Az viszont lehetséges, hogy vízhiányos területek alakulnak ki, és hámló részek csúnyítják tovább a bőrt.

Másrészt, bár a zsíros bőr a legvastagabb, nagyon gyakran érzékeny is, és az erős kemikáliák kikezdhetik, allergiás tünetekkel súlyosbítva a helyzetet. Mindennapos használatra a zsíros bőrűek válasszanak enyhébb termékeket, egyszer egy héten pedig gőzöléssel és mélytisztító pakolással pucolják ki a pórusokat.

OLVASD EL EZT IS!

kapszula lead
  • hajhullás
  • hormonok

Ritkulni kezdett a hajad?

Ezt is szeretjük