5 mindennapi méreg, ami borzasztóan öregíti a bőrt
Vigyázz velük!
Nem csak az idő nyomát jelentik a ráncok. Íme, öt anyag, ami a bőr fiatalsága ellen dolgozik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Előfordulhat, hogy úgy érzed, mindent megteszel a ráncosodás lassítása érdekében, mégsem tapasztalsz szemmel látható eredményt, sőt, a helyzet egyre csak rosszabbodni látszik.

Ilyenkor érdemes mélyebbre tekinteni, és olyan helyen keresni a probléma forrását, ahol alapvetően körül sem néznél.

Mindennapjainkban is számos olyan anyagot fogyasztasz el, vagy viszel be a szervezetedbe, ami a bőr öregedését segíti elő. Ha ezeket kiiktatod, vagy csökkented a mennyiségüket, lassíthatod a ráncosodást, és még a bőrfiatalító kezelések is hatásosabbak lesznek.

Óvatosan a szénsavval!

Bármennyire is jólesik a nyári melegben meginni esténként egy jéghideg kólát, sajnos nem teszel jót vele a bőrödnek. A szénsavas üdítők felgyorsítják az öregedést, és a bennük lévő foszfátok nemcsak a ráncok kialakulását siettetik, de a bőrsorvadást, érelmeszesedést és még számos belső szervi megbetegedést is elősegíthetnek.

A szénsav miatt elsavasodhat a szervezet, aminek kívül is, belül is nyoma marad. Ha túlságosan szereted az üdítőt ahhoz, hogy elhagyd, igyál inkább frissen facsart vagy szénsav- és cukormentes gyümölcslevet, limonádét!

Kevesebb alkohol, fiatalabb bőr

Azt mondják, egészséges, ha minden este megiszol belőle egy pohárkával, de a bornak nem csak jótékony hatásai vannak. Igaz, hogy a benne található szőlő remek antioxidáns, de ha ezt az előnyét szeretnéd kihasználni, fogyassz el inkább nyersen egy fürt gyümölcsöt.

Az alkoholtartalmú italokkal jobb csínján bánni, mert túlzott fogyasztásuk esetén az ismert kockázatok mellett a bőrödre is igen rossz hatással vannak. Elvonják tőle a kollagént, ami önmagában is öregedéshez vezet, emellett az alkohol vízhajtó hatása miatt erősen szárítja a bőrt, és még a súlyodat is gyarapítja.

Édes öregedés?

A cukor az egyik legtöbbet támadott élelmiszer, nem is véletlenül. Szervezetünknek szüksége van rá egy kismértékben, de sajnos nagyon könnyű túladagolni. Nagy mennyiségben fogyasztva pedig rengeteg gyógyíthatatlan, súlyos betegség hátterében áll, még a rák kialakulását is segíti. Nagyon hizlal, és csökkenti a sejtek élettartamát, ezáltal rettentően öregíti a bőrt. Az sem mindegy, milyen cukrot fogyasztasz, és ha nem tudsz meglenni az édesség nélkül, használj inkább cukorhelyettesítőt - ebből ma már rengetegféle létezik.

Savasít, és elvonja a vizet a bőrtől

Aligha találni erősebb ráncosító hatású italt a kávénál. Napi egy-két csésze elég hozzá, hogy a bőrödön hamarosan észrevehető legyen a változás. Sok esetben a kávézáshoz dohányzás is társul, ami a lehető legrosszabb kombináció a bőröregedés és az egészség szempontjából.

Ha a kávéfogyasztás a kialvatlanság miatt van, és az ágyban töltött órákat szeretnéd kiváltani vele, még jobban fokozod az öregítő hatást. Ahelyett, hogy koffeinnel szeretnéd ébren tartani magad, próbáld meg kicsit meghosszabbítani az alvásidődet. A bőröd, a tested és a lelked is hálás lesz érte.

Nem minden a tisztaság

A tisztálkodószerek között jócskán találhatunk olyat, ami többet árt, mint használ. Igaz, hogy eltávolítják a piszkot, de sajnos nemcsak azt, hanem a bőrön található faggyút is, amire egyébként szükség lenne. Ezt maró hatással teszik, aminek minden nap kiteszed a bőrödet. A tusfürdő a jobbik eset, de a szappan nagyon erősen szárít, ami ráncosodáshoz vezet. Az arcbőrödre egyáltalán ne használd! A tested többi felületén is csak úgy alkalmazd, ha utána minden fürdés után bekened magad testápolóval, hogy hidratálj, regenerálj, és pótold a bőrtől elvont anyagokat.

Ezt is szeretjük