3 egyszerű dolog, ami lassítja az öregedést: belső és külső tippek
A kozmetikai ipar sok újdonsággal bombázza a bőrükre odafigyelőket, de érdemes az alapokról gondoskodni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az örök élet, jobban mondva az örök fiatalság titka már nagyon régóta foglalkoztatja az emberiséget. Nem hiába keresték évszázadokig a bölcsek kövét, ami a korlátlan aranygyártás mellett még az örök élet záloga is volt.

Sajnos nincsenek arról hírek, hogy sikerült-e bármelyik alkimistának megalkotni ezt a páratlan csodát, így aztán be kell érnünk szerényebb módszerekkel.

Az öregedés természetes folyamat, és bármennyire is szeretnéd, nem kerülheted el. Végleg legyőzni sem lehet, azonban különböző módszerekkel lassíthatsz rajta. Ennek ellenkezője is igaz, helytelen életmóddal fel is gyorsíthatod a folyamatot.

A reklámokat elnézve az űrkutatás szintjére emelkedett a kozmetikai ipar, és ez talán nem is áll messze az igazságtól, hiszen dollármilliárdos üzletről van szó. A nagy kínálatot nézve könnyű elfeledkezni az egyszerű megoldásokról, pedig ezek híján hiába vár bárki is eredményt. Mi az, amit mindenképpen meg kell tennie annak, aki szeretné elkerülni az idő előtti öregedést, illetve lassítani rajta?

Hogyan öregszünk?

Az öregedés egyrészt természetes biológiai folyamat, rengeteg kutató próbálja a mai napig megfejteni a folyamatot, egyelőre sikertelenül.

Több elmélet is létezik arra vonatkozóan, hogy miért használódnak el a test sejtjei, de még egyiket sem sikerült bizonyítani. A két fő elmélet a tervszerű öregedés, mely szerint bizonyos program szerint öregednek a sejtek, illetve a véletlenszerű öregedés elmélete, mely szerint véletlenül bekövetkező károsodások vezetnek végső soron a test elhasználódásához.

Bármi is legyen az igazság, a nőket nem a folyamat elmélete, sokkal inkább a gyakorlata érdekli, amit egy szóval ránctalanításnak nevezhetünk. Abban minden kutató megegyezik, hogy a szabadgyököknek szerepe van az öregedésben, így elsősorban az a fontos, hogy az általuk okozott károkat mérsékeld. A szabadgyökök természetesen is jelen vannak a testben, és a védelmi mechanizmusunk részei. Azonban külső tényezők hatására elszaporodnak, és megtámadják az egészséges sejteket is.

Három egyszerű fegyver

Védelem

A fentiekből következik, hogy az öregedés lassításához az elszaporodott szabadgyököket közömbösíteni kell, ehhez a testnek megfelelő antioxidáns-pótlásra van szüksége. Antioxidánsok a vitaminok, a flavonoidok, a különböző mikroelemek. Bár számos krémben megtalálhatóak, és nem mondhatjuk, hogy feleslegesen, hatékonyságuk egyáltalán nem magas fokú, mert a bőr felszínébe szívódva nem igazán hasznosulnak.

A belsőleg felszívódó tápanyagok azonban nagyban hozzájárulnak a bőr egészségéhez és fiatalon tartásához. A legfontosabbak az A-, E- és C-vitamin, valamint a B-vitamin-csoport. Ezek fogyasztására tehát különösen figyelj oda. A külső környezeti tényezők miatt étrend-kiegészítőkkel is pótolható a hiányuk, de a legjobb, ha természetes forrásból pótolod őket.

Tisztaság

Az arcbőr napi alapos tisztítása a megfelelő kozmetikumokkal olyan dolog, melyet egyrészt nem szabad elbliccelni, másrészt, amit nem pótolhatsz semmivel. A dohányfüst, a szmog, a szálló por nemcsak belülről roncsolja a szöveteket, de megtelepszik a bőr felszínén is. A napi bőrtisztítási rutin nem csak akkor fontos, ha sminkelsz.

Mindössze két lépés szükséges a friss, egészséges bőrhöz, a bőrtípusodnak megfelelő lemosó és tonik használata. A műveletet azért szükséges reggel is elvégezni, mert éjszaka kiválasztódnak a salakanyagok, és megülnek a bőrön. A tisztítást követően természetesen a hidratálásról sem szabad megfeledkezni.

A károk minimalizálása

A bőr a káros szokásoktól függetlenül is rengeteg agresszív anyaggal találkozik nap mint nap, így aztán biztosan megköszöni, ha gazdája nem rombolja tovább cigarettával, sok alkohollal és hasonlókkal. A napfény negatív hatásairól is rengeteg szó esett már, sokan azonban nem veszik komolyan az intelmeket. A napvédelemről nem szabad megfeledkezni, a tavasz első sugaraival válts át fényvédős arckrémre.

Mielőtt rágyújtasz, gondold át, hogy több milliónyi káros vegyület landol a tüdődben, és onnan átjut a véráramba, majd a bőrbe. Az alkohol amellett, hogy remek szabadgyök-szaporító, ki is szárítja a bőrt, mivel vizet von el a szervezettől. Érdemes hát lemondani róluk, mert később a ráncait nézve az ember elgondolkodhat, hogy volt-e értelme egyáltalán csak egy szálat is elszívni.

Ezt is szeretjük