3 meglepően egyszerű öregedésgátló

Nem feltétlenül kell drága kozmetikumokra költened ahhoz, hogy bőrödet újra formába hozd. Válassz antioxidáns ételeket!

Húsvéti tojásvadászat
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az antioxidáns-tartalmú ételek fogyasztásával nemcsak, hogy számos betegséget előzhetsz meg, de bőröd öregedési folyamatát is látványosan lelassíthatod.

Különösen jó szolgálatot tesznek így nyár vége felé, miután bőröd hosszabb ideig ki volt téve a napsugarak károsító hatásának. Eláruljuk, hogy melyek a leghatékonyabbak.

Mi okozza a bőröregedést?

Az anyagcseréhez a levegővel belélegzett oxigénre van szükség - ennek felhasználásával jut hozzá szervezeted valamennyi sejtje ahhoz az energiához, melyet a tápanyagokból nyersz. Ám ebből képződnek az úgynevezett szabadgyökök is.

Ezek olyan molekulák vagy molekularészletek, melyek legkülső elektronhéjukon egy-egy pár nélküli elektront tartalmaznak.

Ahhoz, hogy stabil molekulává válhassanak, a szervezet egészséges sejtjeitől rabolják el a hiányzó elektront. Ily módon azonban károsodik az adott sejtben lévő protein és zsír, illetve a genetikai állomány.

Ha az antioxidánsok bevetésével nem állítod meg a folyamatot, szervezeted energiamotorja lassan, de biztosan elöregszik, sejtjeid, szöveteid elrozsdásodnak - aminek jelei természetesen a külsődön, közelebbről a bőrödön is megmutatkoznak.

Így védenek meg az antioxidánsok

Az antioxidánsok átadják elektronjaikat a szabadgyököknek, és ezzel lényegében megkímélik a szervezetet alkotó sejteket, szöveteket a károsodástól. Ezzel azonban elveszítik azt a képességüket is, hogy a továbbiakban antioxidánsként működhessenek.

Ezért fontos, hogy folyamatosan ellásd testedet antioxidánsokkal. Közülük a három leghatékonyabb a C- és az E-vitamin, illetve a béta-karotin.

Antioxidáns gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom

A legjobb, ha kombinálod őket, hiszen mind a három más és más típusú szabadgyököket semlegesít, ezért csak együtt alkotnak igazán ütőképes védelmet.

Eláruljuk, hogy melyik antioxidáns melyik élelmiszerben lelhető fel nagy koncentrációban.

C-vitamin - paprika

Még néhány hétig tart a paprikaszezon, azaz olcsón juthatsz hozzá ehhez a csodálatos zöldséghez, mely valóságos tárháza a C-vitaminnak. 100 gramm nyers paprika 70-250 milligrammot tartalmaz belőle - minél élénkebb, intenzívebb a zöldség színe, annál többet. Vizelethajtó hatásánál fogva méregtelenít is, ami ugyancsak megmutatkozik a bőrödön.

Ne feledd azonban, hogy a C-vitamint - a többi vízben oldódó vitaminhoz hasonlóan - csak kis mennyiségben képes tárolni a szervezeted. Ahhoz, hogy a raktárak mindig feltöltöttek legyenek, naponta legalább 200 milligramm C-vitamint kell elfogyasztanod.

A folyamatos C-vitamin-ellátottságra különös figyelmet kell fordítanod, ha:

  • dohányzol,
  • állandó stresszhatásnak vagy kitéve,
  • babát vársz,
  • szoptatsz,
  • versenyszerűen sportolsz,
  • nehéz fizikai munkát végzel.

E-vitamin - olívaolaj

Az olívaolaj az E-vitamin mellett A- és D-vitamint, illetve béta-karotint is tartalmaz, így antioxidáns hatása erőteljesebben érvényesül. Már-már csodaszerként emlegetik a bőr öregedésével folytatott harcban. Emellett védelmet biztosít a sejtfalnak, a sejtmembránoknak és a hormonoknak is.

10 gramm olívaolajban 1,35 milligramm E-vitamin lelhető fel - napi négy evőkanálnyi olívaolaj elfogyasztásával máris rengeteget tettél bőröd szépségéért. Fontos azonban, hogy az olívaolajból az extra szűz fajtát válaszd. Ez ugyanis az olajbogyó első préseléséből keletkezik, így annak valamennyi, a bőr szépségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen hatóanyagát tartalmazza.

Béta-karotin - sárgarépa

A béta-karotin valójában az A-vitamin, kémiai nevén a retinol előanyaga. Nevét a sárgarépáról, azaz a karottáról kapta, melyben igen magas koncentrációban fordul elő. Ennek azonban csak mintegy 10%-a szívódik fel a szervezetedben. Hasznosulását azonban a következő módokon fokozhatod.


  • Aprítsd fel vagy reszeld le a répát, így több karotint tud felvenni belőle a szervezeted.
  • A répa elkészítéséhez mindig használj zsiradékot: pároláshoz kevés vajat, a nyers salátákhoz pedig hidegen sajtolt növényi olajat.

Ha A-vitamin-szükségletedet a répából és más zöldségekből, illetve gyümölcsökből nyert béta-karotinnal fedezed, két legyet ütsz egy csapásra. Egyrészt kizárod a túladagolás veszélyét, hiszen a fölösleges karotinmennyiség a vesén keresztül kiválasztódik - ellentétben az állati eredetű élelmiszerekből nyert A-vitaminnal, melyet a máj elraktároz. Másrészt a növényi eredetű élelmiszerekkel egy sor más fontos vitaminhoz, ásványi anyaghoz és növényi rosthoz is hozzájuttatod szervezetedet.
 

Cikkünk a Fitten, szépen, egészségesen - Vitaminok című könyv alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha érdekel az egészséges életmód, ha szeretnéd megőrizni jó közérzetedet, ha kíváncsi vagy, hogyan hatnak rád a vitaminok, és mennyit igényel belőlük a szervezeted. A kötet számos hasznos tanácsot ad az élelmiszerek vásárlásához, tárolásához és elkészítéséhez. Rendkívül hasznos ötletekkel szolgálhat számodra a könyv, hiszen a vitaminban gazdag táplálkozás elsődleges egészséged megőrzése szempontjából.

Kiadja a Holló és Társa Kiadó.
Ára 1790 forint.
A könyvet itt rendelheted meg »
Ezt is szeretjük