Így ápold a bőröd, ha elmúltál 30
Ha beléptél a harmadik ikszbe, akkor az arcodnak különleges ápolásra van szüksége, hogy sokáig megőrizhesse ránctalanságát és feszességét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valamikor a harmincas évek folyamán a bőrön finom ráncok és szarkalábak, szárazság, némileg csökkent feszesség és rugalmasság képében kezdenek megmutatkozni az öregedés jelei.

A korral járó változások egy része ellen semmit sem tehetsz, arra azonban jelentős befolyást gyakorolhatsz, hogy a bőrön a lehető legkevésbé hagyjanak nyomot az évek.

Az öregedés két típusa

Bizonyos bőrelváltozások örökletesek. Az öregedés jelei természetesek, a sejtekbe programozott biológiai törvényszerűségek következményei.

Alapvetően a génkészlet határozza meg, hogy valaki miként és milyen gyorsan öregedik. Az örökletes folyamatokba beavatkozni nem lehet, de szakszerűen összeállított bőrápolási programmal és az egészségvédelmi szempontok folyamatos szem előtt tartásával mérsékelhetőek a korral járó változások.

Az öregedés másik típusát a külső tényezők határozzák meg - ezeket te is erősen befolyásolhatod. Ide tartoznak a környezeti hatások, például, hogy mennyit tartózkodsz a napon, a bőrápolás, valamint a bőrt érő igénybevétel különböző válfajai.

Egyéb tényezők, például az arckifejezések, az alvás közben felvett testhelyzet és az általános egészségi állapot szintén beleszólnak a bőr öregedésének mértékébe.

Az öregedő bőr

Az évek múlásával fellépő változások egyike, hogy a bőr szárazabb lesz. Ennek oka, hogy a nemi hormonok - például ösztrogén - termelődése csökken, emiatt a faggyúmirigyek tevékenysége lelassul. Ilyenformán a bőr kevésbé képes a környezetéből vizet felvenni, és kisebb hatásfokkal akadályozza meg a természetes nedvességtartalom párolgását.

A szárazságot tovább fokozhatja a napsütés, a hideg és a szél, továbbá, ha sokat tartózkodsz száraz levegőjű, központi fűtéses, légkondicionált helyiségben. A serdülők és fiatal felnőttek esetében ez a hatás kevésbé észrevehető, mert bőrük a faggyúmirigyek élénkebb működése miatt zsírosabb.

Bőrápolás 30 felett

Ha elfújtad mind a harminc gyertyát a születésnapi tortádon, akkor a korábbi bőrápolási szokásaidon változtatnod kell.

Használj jó minőségű hidratáló, tápláló készítményt, külön éjszakai és nappali krémet. Mivel ebben a korban a szárazabb bőr okoz problémát, sűrűbb krémre lehet szükséged, mint előzőleg.
A szem környékén érzékeny és vékony a bőr, ráadásul kevés a faggyúmirigy, így az öregedés első jelei a szarkalábak. Használj külön szemránckrémet, hogy a bőröd megkapja a szükséges tápanyagot. A szemkörnyékápolók használata azért fontos, mert molekuláik kisebbek, mint a normál krémeké, melyek nem is tudnak bejutni a szemkörnyék finom bőrének mélyebb rétegeibe.

Harminc felett a bőr megvastagodhat, sápadttá válhat, és jobban hámlik, mint korábban. Használj hetente arcradírt, de különösen jó eredményt AHÁ-s hámlasztással érhetsz el. A gyümölcssavak nemcsak az elhalt hámsejteket szedik le, de megújítják a bőr felső rétegét, egészségesebbé válnak a kollagén- és elasztinrostok, melyek a bőr rugalmasságát adják.

A kémiai hámlasztást csak szakavatott kozmetikus végezheti, általában ősszel vagy koratavasszal, mert a bőr a kezelés után fényre érzékennyé válik.Bármely életkorban a legjobb tanács a kevés napozás, illetve a megfelelő napvédelem használata. A napsugarak rengeteg káros szabadgyököt szabadítanak fel, melyek roncsolják az egészséges sejteket is.
Ne feledkezz meg a helyes táplálkozás bőrápoló hatásáról sem. Bőrszárazság ellen fogyassz jó minőségű növényi olajokat, például olívaolajat vagy olajos magvakat. Szabadgyökfogónak pedig antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket, például áfonyát, sütőtököt vagy kivit.
 
Cikkünk a Szép bőr titkai című könyv segítségével készült.

A bőrön tükröződik az általános egészségi állapot, a közérzet. A tiszta, üde bőr növeli a magabiztosságot. Ez a kézikönyv nemcsak a helyes bőrápoláshoz ad útmutatást, de segít a bőrtípus meghatározásában is. Külön tárgyalja a leggyakoribb bőrproblémákat és pigmentációs zavarokat is, megmutatja a legelőnyösebb gyógymódokat, és a bőrbetegségek megelőzéséről is olvashatsz.

Kiadja a Holló és Társa.
Ára 1890 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük