10 biztos módszer tyúkszem és bőrkeményedés ellen

A bőrkeményedés sajnos állandó probléma, hiába húzunk cipőt, foglalkozni kell vele.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A csúnya kis dudorok és kinövések valójában elhalt bőrsejtekből álló szemétkupacok, melyeket a cipő és a láb, sőt, a csontok közötti dörzsölődés eredményez. Úgy is mondhatnánk, hogy a bőrkeményedés a láb védekező reakciója a nyomással szemben. Minél nagyobb a nyomás, annál vastagabb lesz a felhám. Ha kemény mag alakul ki a közepén, ami fájdalmasan nyomja az idegeket, azt tyúkszemnek nevezzük.

A bőrkeményedés kevesebb gondot okoz, mint a tyúkszem, hiszen, ha sikerül beszerezni utóbbit, az könnyedén tönkreteheti a napodat. Annak érdekében, hogy mindennap jobb lábbal kelj fel, vedd figyelembe a következő ötleteket!

Tartózkodj az éles szerszámoktól!

Állj ellen a kísértésnek, hogy borotvapengével, ollóval vagy más éles szerszámmal kivágd a tyúkszemeket és a bőrkeményedéseket. A fürdőszobai sebészet ritka veszélyes dolog, ugyanis könnyen fertőzésekhez és a helyzet rosszabbodásához vezethet. Cukorbetegeknek kifejezetten tilos a lábukat vagdosni!

Óvatosan alkalmazd a gyógyszeres tapaszokat!

Ha tyúkszemtapaszt vagy recept nélkül kapható, szalicilsavas tyúkszemirtó készítményeket - oldatot, kenőcsöt - használsz, csak a problémás felületet kezeld, és ügyelj arra, hogy a környező bőrre ne kerüljön az anyagból. Először tegyél védőpárnát a tyúkszem köré, hogy az ép bőrt ne érje a készítmény. Heti két alkalomnál többször sohase használj tyúkszemirtót, és, ha két hét után sem látsz javulást, fordulj orvoshoz. Viszont van olyan orvos, aki nem ajánlja az ilyesféle készítmények alkalmazását, mivel ezek valójában savak, melyek nem ismerik fel a különbséget a tyúkszem, a bőrkeményedés és az ép bőr között. Bár hatnak a tyúkszemre vagy a bőrkeményedésre, felsértik és kimarják az ép bőrt, sőt, akár súlyos fekélyt is okozhatnak.

Áztass!

A tyúkszem okozta fájdalmat az alatta lévő ízületi tömlő gyulladása is okozhatja. A fájdalom átmeneti enyhítésére áztasd a lábadat keserűsó meleg vizes oldatába. Ez csökkenti a tömlő méretét, ezáltal a környéki érzőidegekre kifejtett nyomást is. Viszont ez csak átmeneti megoldást nyújt, a problémát nem szünteti meg.

Tarts teadélutánt!

Ha sok bőrkeményedésed van, áztasd a lábad híg kamillateás oldatba. A tea enyhíti és puhítja a megkeményedett bőrt. A főzet elszínezi a bőrt a lábadon, de ez szappannal és vízzel könnyen lemosható.

Reszelj!

A bőrkeményedés kezelése előtt néhány percig áztasd a lábad kellemesen meleg vízben. Ezután használj bőrkeményedés elleni reszelőt és habkövet, mellyel finoman csiszold le a bőr elhalt, felső rétegét. A nagyméretű és makacs bőrkeményedéseket naponta kell kezelni fürdés vagy zuhanyozás után. Azonban tyúkszem esetén ne alkalmazd ezt, mivel ezzel csak még érzékenyebbé és fájdalmasabbá teszed.

Csomagolj!

Egy darab nejlonra kenj azonos mennyiségű babakrémet és hidrokortizon-kenőcsöt. Éjjelre tedd rá a lábadra, és húzz rá zoknit. Reggel durva kendővel vagy finom kefével dörzsölj le annyi bőrt, amennyit csak tudsz. Ha rendszeresen alkalmazod ezt a módszert, akkor karbantarthatod a sarkak nagyméretű bőrkeményedéseit.

Aszpirin a lábra

Az aszpirin nem csak fájdalomcsillapításra alkalmas. Öt-hat aszpirintablettát törj porrá, majd keverd el fél kiskanálnyi vízzel és citromlével. A pépet kend a kemény bőrfelületre, húzz rá nejlonzacskót, majd tekerd meleg törülközőbe.

A nejlon és a meleg közeg segít, hogy a pép behatoljon a bőrbe. Tíz percig hagyd hatni, majd dörzsöld át a területet habkővel. Az elhalt bőr fellazul, és könnyen lejön az aszpirines péptől. Ha allergiás vagy erre a gyógyszerre, akkor ne alkalmazd a borogatást.

Gördülés

Azoknál a bőrkeményedéseknél, melyek a talp közepén vannak, úgy változtathatod meg cipőidet, hogy a cipésszel egy gumi vagy bőr keresztlécet csináltatsz a cipő talpára. Ez úgy van feltéve, hogy a talppárna átgördüljön a lécen anélkül, hogy az nyomást gyakorolna a környéken lévő csontokra. Ha elkopott, cseréltesd ki a lécet. Legyél azonban óvatos, mert a léc könnyen beakadhat a lépcsőbe, a szőnyegbe vagy a járdaszegélybe, és balesetet okozhat. Ne felejtsd: ezek a lécek nem védik meg a lábközépcsontokat a cipő belsejében való fájdalmas nyomódástól, így mellettük kivehető talpbetétre is szükség lehet.

Sarkalatos téma

Nőknél sok problémát okoz a magas sarok. A körömcipőnél a láb a cipő elejébe csúszik, és összenyomódik a szűk hely miatt.

A problémák elkerülésére érdekében megfelelő méretű, de ne nagyon magas sarkú cipőt válassz. Az orvosok a középmagas sarkú cipőt javasolják a munkához, semmi esetre sem a magas sarkút. Különleges alkalmakra a magas sarok nem jelent problémát, de a mindennapi viseletre az alacsonyabb sarkú cipők jobbak.

Válassz megfelelő méretű cipőt!

A legfontosabb dolog, amikor cipőt vásárolsz, hogy a mérete megfelelő legyen. Függetlenül attól, hogy a cipő olcsó vagy drága, ha nem passzol teljesen, problémákat okoz majd. Hogy lehet megbizonyosodni, hogy elég hosszú-e a cipő? Ez könnyű: a leghosszabb lábujj és a cipő orra között egy hüvelykujj szélességnyi helynek kell maradnia. A cipő legyen elég széles keresztben a talppárnánál és a lábujjaknál is, hogy utóbbiak ne nyomódjanak össze.

Természetes anyagból, tehát bőrből készült cipőt vegyél, ami levegőzik. Ne felejtsd el: a láb számára a túl nagy cipő éppen olyan káros, mint a túl kicsi. Ha a cipő túl nagy, a láb csúszkál benne, és ez súrlódást okozhat. A lábfej bőrének kidörzsölődése ugyanúgy okozhatja bőrkeményedés vagy tyúkszem kialakulását, mint a szűk cipő szorítása.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Szakorvosi tanácsadó című könyvének segítségével készült.

Ezt is szeretjük