Házi, zöldséges alaplé: jobb, mint a leveskocka

Mindig jó, ha van a hűtődben zöldséges alaplé, hisz a levesek mellett mártásokba, szaftos húsokhoz is jól jön.

Zöldséges alaplé
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A házi, zöldséges alaplé nem tartalmaz ízfokozókat, különféle mesterséges hozzávalókat, így egészségesebb, mint a leveskocka. Válogasd össze a zöldségeket az idénynek megfelelően. Minél többféle kerül a lébe, annál zamatosabb lesz. Ne dobd ki a megfőtt zöldségeket se! Kínálhatod köretként a főtt vagy sült hús mellé, esetleg ízletes pürét is készíthetsz belőlük. 

Zöldséges alaplé

Hozzávalók

  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 db póréhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 rózsa karfiol
  • 2 db krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 db zellergumó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, az esetleges egészségtelen részeket feltétlenül távolítsd el. Vágd fel nagyjából egyforma darabokra. A répákat szelheted hasábokra, a krumplit és a hagymát vágd ketté. Rakj mindent egy lábosba, és öntsd fel két liter vízzel. Kis lángon főzd puhára a zöldségeket körülbelül egy, másfél óra alatt. Közben fűszerezd ízlés szerint sóval és borssal, a petrezselymet csak a vége felé tedd hozzá. 
A levet szűrd át kis lyukú szűrőn. Adagold jól zárható dobozokba, és, amit nem használsz fel egy-két nap alatt, rakd a fagyasztóba. Ott sokáig eláll.  

A zöldséges alaplé a paradicsomlevesbe is jól jön. Kóstold meg úgy, ahogy Erdélyben készítik. 

Képek: Getty Images.

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük