Házi, zöldséges alaplé: jobb, mint a leveskocka
Mindig jó, ha van a hűtődben zöldséges alaplé, hisz a levesek mellett mártásokba, szaftos húsokhoz is jól jön.
A házi, zöldséges alaplé nem tartalmaz ízfokozókat, különféle mesterséges hozzávalókat, így egészségesebb, mint a leveskocka. Válogasd össze a zöldségeket az idénynek megfelelően. Minél többféle kerül a lébe, annál zamatosabb lesz. Ne dobd ki a megfőtt zöldségeket se! Kínálhatod köretként a főtt vagy sült hús mellé, esetleg ízletes pürét is készíthetsz belőlük.
Zöldséges alaplé
Hozzávalók
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 db póréhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 4 rózsa karfiol
- 2 db krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 db zellergumó
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál bors
- só
Elkészítés:
A zöldségeket pucold meg, az esetleges egészségtelen részeket feltétlenül távolítsd el. Vágd fel nagyjából egyforma darabokra. A répákat szelheted hasábokra, a krumplit és a hagymát vágd ketté. Rakj mindent egy lábosba, és öntsd fel két liter vízzel. Kis lángon főzd puhára a zöldségeket körülbelül egy, másfél óra alatt. Közben fűszerezd ízlés szerint sóval és borssal, a petrezselymet csak a vége felé tedd hozzá.
A levet szűrd át kis lyukú szűrőn. Adagold jól zárható dobozokba, és, amit nem használsz fel egy-két nap alatt, rakd a fagyasztóba. Ott sokáig eláll.
A zöldséges alaplé a paradicsomlevesbe is jól jön. Kóstold meg úgy, ahogy Erdélyben készítik.
Képek: Getty Images.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció