Az eredeti zakuszka receptje, egyenesen Erdélyből
Ami a Balkánon az ajvár, az Erdélyben a zakuszka, egy finom, paprikás-padlizsános krém.
A zakuszka elkészítése kissé macerás, ezért megéri minél nagyobb adagot csinálni, és utána már egész évben elég leemelni a polcról, és fogyasztani.
Elképesztő mértékben variálható, gyakorlatilag bármilyen zöldséggel gazdagíthatod, finom lesz vele.
Zakuszka
Hozzávalók:
- 3,5 kg padlizsán
- 3,5 kg pritamin
- 6 nagy fej vöröshagyma
- 1 liter sűrített paradicsomlé
- 7 dl olaj
- 5-6 babérlevél
- só, bors
Elkészítés ideje:
Két és fél óra.
Elkészítés menete:
Vedd elő a legnagyobb lábasodat, ha van olyan, amiben lekvárt szoktál főzni, akkor az pont jó lesz. Ha megvan a lábos, tedd félre, mert egy kis előmunkát igényel a többi dolog. A padlizsánt először is süsd meg, ha elkészült, hámozd meg, majd tedd félre. Egy kisebb edényben némi olajon dinszteld meg a hagymát, ha kész, tedd félre azt is. A paprikát vágd minél apróbb kockákra, és kezdd pirítani a maradék olajon - addig pirítsd, amíg minden leve el nem fő. Ha mindezzel megvagy, akkor kerülhet a tűzre a nagy lábas.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Mindent, amit eddig elkészítettél, önts össze, plusz add hozzá a fűszereket és a paradicsomlevet, és kezdheted a folyamatos keverést, kis szünetekkel. A forrás után körülbelül két órával éri el azt az állapotot, amikor már kész - ha kicsapódik az olaj, az ezt jelzi. Ekkor adagold kimosott befőttesüvegekbe, és tedd el, utána már bármikor fogyaszthatod, bármivel.
Paprikás ízek mindenkorra
Ha szereted a paprikával készült fogásokat, akkor bizonyára a magyar konyha remekeit is kedveled. Nézz be néhány ötletért képgalériánkba!
OLVASD EL EZT IS!
- káposzta
- saláták, zöldséges ételek
Vörösboros párolt káposzta
- túró
- saláták, zöldséges ételek
Krémes juhtúrós körözött
- oroszország
- leves