Az eredeti zakuszka receptje, egyenesen Erdélyből
Ami a Balkánon az ajvár, az Erdélyben a zakuszka, egy finom, paprikás-padlizsános krém.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zakuszka elkészítése kissé macerás, ezért megéri minél nagyobb adagot csinálni, és utána már egész évben elég leemelni a polcról, és fogyasztani.

Elképesztő mértékben variálható, gyakorlatilag bármilyen zöldséggel gazdagíthatod, finom lesz vele.

Zakuszka

Hozzávalók:

  • 3,5 kg padlizsán
  • 3,5 kg pritamin
  • 6 nagy fej vöröshagyma
  • 1 liter sűrített paradicsomlé
  • 7 dl olaj
  • 5-6 babérlevél
  • só, bors

Elkészítés ideje:

Két és fél óra.

Elkészítés menete:

Vedd elő a legnagyobb lábasodat, ha van olyan, amiben lekvárt szoktál főzni, akkor az pont jó lesz. Ha megvan a lábos, tedd félre, mert egy kis előmunkát igényel a többi dolog. A padlizsánt először is süsd meg, ha elkészült, hámozd meg, majd tedd félre. Egy kisebb edényben némi olajon dinszteld meg a hagymát, ha kész, tedd félre azt is. A paprikát vágd minél apróbb kockákra, és kezdd pirítani a maradék olajon - addig pirítsd, amíg minden leve el nem fő. Ha mindezzel megvagy, akkor kerülhet a tűzre a nagy lábas.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Mindent, amit eddig elkészítettél, önts össze, plusz add hozzá a fűszereket és a paradicsomlevet, és kezdheted a folyamatos keverést, kis szünetekkel. A forrás után körülbelül két órával éri el azt az állapotot, amikor már kész - ha kicsapódik az olaj, az ezt jelzi. Ekkor adagold kimosott befőttesüvegekbe, és tedd el, utána már bármikor fogyaszthatod, bármivel.

Paprikás ízek mindenkorra

Ha szereted a paprikával készült fogásokat, akkor bizonyára a magyar konyha remekeit is kedveled. Nézz be néhány ötletért képgalériánkba!

OLVASD EL EZT IS!

kaposzta edenyben
  • káposzta
  • saláták, zöldséges ételek

Vörösboros párolt káposzta

korozott lead
  • túró
  • saláták, zöldséges ételek

Krémes juhtúrós körözött

borscs tal
  • oroszország
  • leves

Így készül a borscs

Ezt is szeretjük