Zamatos, vörösboros lilahagymalekvár: így hosszú hónapokig eláll
Húsokhoz, kenyérre is tökéletes az ízes, illatos lilahagymalekvár.

Zamatos, vörösboros lilahagymalekvár: így hosszú hónapokig eláll
Ez is érdekelhet

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

beauty and style

A kávéfilter erre is jó: olcsó trükk a smink tökéletesítésére »

Magyar márka táskái New Yorkban: a Nini Molnar nemzetközi sikerekre tör »

Felejtsd el az uncsi karácsonyi zoknit: ajándékozz élményt! (x) »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az édes és a savanyú ízek jól harmonizálnak a lilahagymalekvárban. Sokat dob a szárazabb húsokon. A lilahagyma rendkívül egészséges, antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag, baktérium- és vírusölő hatással is bír. Ilyenkor különösen jó feltuningolni vele az immunrendszeredet. Ha a lekvárt dunsztba rakod, sokáig eláll tartósítószer nélkül is. 

Vörösboros lilahagymalekvár

Hozzávalók:

  • 1 dkg lilahagyma
  • 6 dl vörösbor
  • 6 db szegfűszeg
  • 4 evőkanál nádcukor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál méz
  • 1.5 teáskanál só
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 0.5 dl olívaolaj
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Vágd félbe a lilahagymát, szeleteld fel vékony csíkokra, a fokhagymát pedig aprítsd fel. Egy serpenyőben olvaszd fel a mézet, add hozzá a cukrot, és állandóan kevergetve karamellizáld meg. Öntsd hozzá az olívaolajat, és dobd hozzá a kétféle hagymát. 

Nagyjából háromnegyed óra alatt kellőképpen összeesik a lilahagyma, ezután ízesítsd: szórd hozzá a sót, a borsot, a szegfűszeget és a kakukkfüvet. Így főzd még negyed órán át, majd keverd hozzá a bort és a balzsamecetet is. Ezután már nem kell visszatenned a fedőt, de hagyd még negyed órán át rotyogni, hogy elérje a krémes állagot.
 

A kisebb befőttesüvegeket alaposan mosd el, rakd a mikróba, és járasd a legmagasabb fokozaton egy-két percig. Forrósítsd fel, majd kanalazd bele a lekvárt. A tetejére önts kevés olívaolajat, és zárd le légmentesen. Állítsd fejre öt percre, és rakd száraz dunsztba, azaz plédek, párnák közé. Hagyd szép lassan kihűlni. 

Ezt is szeretjük