Zamatos, vörösboros lilahagymalekvár: így hosszú hónapokig eláll
Húsokhoz, kenyérre is tökéletes az ízes, illatos lilahagymalekvár.

Zamatos, vörösboros lilahagymalekvár: így hosszú hónapokig eláll
Ez is érdekelhet

Üde illatokkal a kánikula ellen (x)

Így töltsd fel a nyári energiakészleteket! (x)

UB40 a VeszprémFesten! (x)

Csodaszer helyett tudomány: így maradhat 60 felett is rugalmas az arcbőr (x)

Konzervzöldség a konyhatitok nyitja? (x)

beauty and style

Éveket letagadhat a 45-ből: Kate Moss új frizurája telitalálat »

Hatékonyabb, mint a citromos víz: ezt idd, ha lassú az anyagcseréd »

5 szupernőies frizura Palvin Barbitól: a félhosszú fazon és a retró göndörség is jól áll neki »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az édes és a savanyú ízek jól harmonizálnak a lilahagymalekvárban. Sokat dob a szárazabb húsokon. A lilahagyma rendkívül egészséges, antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag, baktérium- és vírusölő hatással is bír. Ilyenkor különösen jó feltuningolni vele az immunrendszeredet. Ha a lekvárt dunsztba rakod, sokáig eláll tartósítószer nélkül is. 

Vörösboros lilahagymalekvár

Hozzávalók:

  • 1 dkg lilahagyma
  • 6 dl vörösbor
  • 6 db szegfűszeg
  • 4 evőkanál nádcukor
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál méz
  • 1.5 teáskanál só
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 0.5 dl olívaolaj
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Vágd félbe a lilahagymát, szeleteld fel vékony csíkokra, a fokhagymát pedig aprítsd fel. Egy serpenyőben olvaszd fel a mézet, add hozzá a cukrot, és állandóan kevergetve karamellizáld meg. Öntsd hozzá az olívaolajat, és dobd hozzá a kétféle hagymát. 

Nagyjából háromnegyed óra alatt kellőképpen összeesik a lilahagyma, ezután ízesítsd: szórd hozzá a sót, a borsot, a szegfűszeget és a kakukkfüvet. Így főzd még negyed órán át, majd keverd hozzá a bort és a balzsamecetet is. Ezután már nem kell visszatenned a fedőt, de hagyd még negyed órán át rotyogni, hogy elérje a krémes állagot.
 

A kisebb befőttesüvegeket alaposan mosd el, rakd a mikróba, és járasd a legmagasabb fokozaton egy-két percig. Forrósítsd fel, majd kanalazd bele a lekvárt. A tetejére önts kevés olívaolajat, és zárd le légmentesen. Állítsd fejre öt percre, és rakd száraz dunsztba, azaz plédek, párnák közé. Hagyd szép lassan kihűlni. 

Ezt is szeretjük