Vegetáriánus rakott padlizsán kétféle sajttal: friss bazsalikomtól lesz illatos
Ha szereted a mediterrán konyhát, és hús nélkül készítenél valami egyszerű, finom és laktató ételt, az olaszok rakott padlizsánja épp kapóra jön.
A padlizsán az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldség. Grillezheted, készülhet belőle isteni krém, de töltheted is fűszeres raguval vagy zöldségekkel, és ínycsiklandó rakott ételt is varázsolhatsz belőle. Ezt a vegetáriánus változatot is feltétlenül próbáld ki! A zöldfűszerek a paradicsomszószt még izgalmasabbá teszik. A rétegek közé, valamint a tetejére mozzarella és parmezán is kerül.
Vegetáriánus rakott padlizsán
Hozzávalók 4 személyre
- 3 db padlizsán
- 40 dkg daraboltparadicsom-konzerv
- 15 dkg mozzarella
- 10 dkg parmezán sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál szárított oregánó
- só
- bors
- friss bazsalikomlevél a tálaláshoz
Elkészítés:
Vágd a padlizsánt vékony, körülbelül fél centi vastag szeletekre, és sózd be. Hagyd állni körülbelül 30 percig, majd öntsd le róla a vizet. Egy serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, tedd bele a padlizsánszeleteket, és süsd mindkét oldalukat aranybarnára. Szedd ki, majd itasd le róluk a felesleges olajat papírtörlővel.
A paradicsomszószhoz hevíts olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, és süsd pár percig, amíg illatos lesz. Ezután rakd hozzá a konzerves paradicsomot, sózd, borsozd ízlés szerint, majd fűszerezd szárított bazsalikommal és oregánóval. Főzd a szószt körülbelül 10-15 percig, hogy összeérjenek az ízek.
Egy közepes méretű tűzálló tál aljába kenj vékonyan paradicsomszószt. Rakj le egy réteg sült padlizsánt, majd szórd meg reszelt mozzarellával és parmezánnal. Folytasd tovább a rétegzést, a tetejére mehet a maradék sajt. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 30-35 percig, vagy amíg a sajt szépen ráolvad. Tálald friss bazsalikomlevelekkel.
A görögök rakott padlizsánja - darált hússal, sok sajttal - is kitűnő választás.
Görög rakott padlizsán, vagyis muszaka - Selymes besamel-mártás koronázza meg
Tizenéves koromban egy görögországi családi nyaralás alkalmával ettem először muszakát. Anyu rendelte egy étteremben, és megkóstoltam. Én még akkor a padlizsánt egyféleképpen ismertem, krémként, olajosan-fokhagymásan, pirítósra kenve. A muszaka úgy maradt meg az emlékeimben, mint egy rakott krumpli, amiben burgonya helyett padlizsán van.
Elolvasom- sajt
- padlizsán
- vegetáriánus
- rakott
- rakott padlizsán
- paradicsomos rakott padlizsán
- mozzarellás-paradicsomos padlizsán
- Recept
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció