Vegetáriánus rakott padlizsán kétféle sajttal: friss bazsalikomtól lesz illatos

Ha szereted a mediterrán konyhát, és hús nélkül készítenél valami egyszerű, finom és laktató ételt, az olaszok rakott padlizsánja épp kapóra jön.

Vegetáriánus rakott padlizsán receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A padlizsán az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldség. Grillezheted, készülhet belőle isteni krém, de töltheted is fűszeres raguval vagy zöldségekkel, és ínycsiklandó rakott ételt is varázsolhatsz belőle. Ezt a vegetáriánus változatot is feltétlenül próbáld ki! A zöldfűszerek a paradicsomszószt még izgalmasabbá teszik. A rétegek közé, valamint a tetejére mozzarella és parmezán is kerül. 

Vegetáriánus rakott padlizsán

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 db padlizsán
  • 40 dkg daraboltparadicsom-konzerv
  • 15 dkg mozzarella
  • 10 dkg parmezán sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • bors
  • friss bazsalikomlevél a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a padlizsánt vékony, körülbelül fél centi vastag szeletekre, és sózd be. Hagyd állni körülbelül 30 percig, majd öntsd le róla a vizet. Egy serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, tedd bele a padlizsánszeleteket, és süsd mindkét oldalukat aranybarnára. Szedd ki, majd itasd le róluk a felesleges olajat papírtörlővel.
 

A paradicsomszószhoz hevíts olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, és süsd pár percig, amíg illatos lesz. Ezután rakd hozzá a konzerves paradicsomot, sózd, borsozd ízlés szerint, majd fűszerezd szárított bazsalikommal és oregánóval. Főzd a szószt körülbelül 10-15 percig, hogy összeérjenek az ízek.
 

Egy közepes méretű tűzálló tál aljába kenj vékonyan paradicsomszószt. Rakj le egy réteg sült padlizsánt, majd szórd meg reszelt mozzarellával és parmezánnal. Folytasd tovább a rétegzést, a tetejére mehet a maradék sajt. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 30-35 percig, vagy amíg a sajt szépen ráolvad. Tálald friss bazsalikomlevelekkel. 

A görögök rakott padlizsánja - darált hússal, sok sajttal - is kitűnő választás.

Görög rakott padlizsán, vagyis muszaka - Selymes besamel-mártás koronázza meg

Tizenéves koromban egy görögországi családi nyaralás alkalmával ettem először muszakát. Anyu rendelte egy étteremben, és megkóstoltam. Én még akkor a padlizsánt egyféleképpen ismertem, krémként, olajosan-fokhagymásan, pirítósra kenve. A muszaka úgy maradt meg az emlékeimben, mint egy rakott krumpli, amiben burgonya helyett padlizsán van.

Elolvasom

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük