Vegetáriánus rakott padlizsán kétféle sajttal: friss bazsalikomtól lesz illatos

Ha szereted a mediterrán konyhát, és hús nélkül készítenél valami egyszerű, finom és laktató ételt, az olaszok rakott padlizsánja épp kapóra jön.

Vegetáriánus rakott padlizsán receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A padlizsán az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldség. Grillezheted, készülhet belőle isteni krém, de töltheted is fűszeres raguval vagy zöldségekkel, és ínycsiklandó rakott ételt is varázsolhatsz belőle. Ezt a vegetáriánus változatot is feltétlenül próbáld ki! A zöldfűszerek a paradicsomszószt még izgalmasabbá teszik. A rétegek közé, valamint a tetejére mozzarella és parmezán is kerül. 

Vegetáriánus rakott padlizsán

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 db padlizsán
  • 40 dkg daraboltparadicsom-konzerv
  • 15 dkg mozzarella
  • 10 dkg parmezán sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • bors
  • friss bazsalikomlevél a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a padlizsánt vékony, körülbelül fél centi vastag szeletekre, és sózd be. Hagyd állni körülbelül 30 percig, majd öntsd le róla a vizet. Egy serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, tedd bele a padlizsánszeleteket, és süsd mindkét oldalukat aranybarnára. Szedd ki, majd itasd le róluk a felesleges olajat papírtörlővel.
 

A paradicsomszószhoz hevíts olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, és süsd pár percig, amíg illatos lesz. Ezután rakd hozzá a konzerves paradicsomot, sózd, borsozd ízlés szerint, majd fűszerezd szárított bazsalikommal és oregánóval. Főzd a szószt körülbelül 10-15 percig, hogy összeérjenek az ízek.
 

Egy közepes méretű tűzálló tál aljába kenj vékonyan paradicsomszószt. Rakj le egy réteg sült padlizsánt, majd szórd meg reszelt mozzarellával és parmezánnal. Folytasd tovább a rétegzést, a tetejére mehet a maradék sajt. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 30-35 percig, vagy amíg a sajt szépen ráolvad. Tálald friss bazsalikomlevelekkel. 

A görögök rakott padlizsánja - darált hússal, sok sajttal - is kitűnő választás.  

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük