Vajastészta-alaprecept: rengeteg sütihez nélkülözhetetlen

Vajastészta-alaprecept: rengeteg sütihez nélkülözhetetlen
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vajas, leveles tésztát sós és édes süteményekhez is felhasználhatod, kedvedre töltheted, de sajttal, magvakkal megszórva önmagában is csodás. Csak akkor fogj hozzá, ha van több szabad órád, mert a kisebb munkafázisok között a tésztát pihentetned kell a hűtőben.

Vajastészta-alaprecept

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg egy bögrében, adj hozzá egy teáskanál cukrot és keverd bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik, a teteje pedig habos lesz. Addig a lisztet szitáld egy nagy tálba, rakd hozzá a maradék cukrot és a sót, majd a megkelt élesztőt. Géppel vagy kézzel dagaszd a tésztát addig, amíg hólyagos és szép fényes nem lesz. Takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd meg körülbelül egy óra alatt.

Ha a duplájára nő, lisztezett felületen nyújtsd ki négyszög alakúra. A hideg vajat kicsit lapítsd el. Ezt úgy is megteheted, ha sodrófával megütögeted. Rakd a vajat a tésztára, és csomagold be, tehát hajtsd egymásra a négy oldalát. Tedd a hűtőbe fél órára, majd ismételd meg a nyújtást és a hajtogatást is az előzőhöz hasonló módon. Újabb fél órás pihenő következik. Egészen addig folytasd a nyújtást és a hajtogatást, amíg a vaj el nem fogy. Sütés előtt rakd a tésztát a hűtőbe egy-két órára, majd lisztezett felületen nyújtsd ki, és használd fel tetszés szerint. A sütési ideje általában 200 fokon 15-20 perc.
 

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük