Pillekönnyű, vajas-sajtos pogácsa - Így hajtogasd, hogy szép réteges legyen
Igazi békebeli ízek: ez a vajas, sajtos pogácsa olyan, mintha a nagyi sütötte volna.

Pillekönnyű, vajas-sajtos pogácsa - Így hajtogasd, hogy szép réteges legyen
Ez is érdekelhet

Beszállás! Nemsokára indul a Mikulás Expressz, siess, mert lemaradsz! (x)

Családi wellness-pihenés Sümegen: ha egy kicsit másra, többre vágysz (x)

Elkezdődött a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (x)

A tökéletes gyerekszoba titkai - Így még a tanulás is jobban megy majd! (x)

Őszi stílustippek személyre szabva - Hogy idén ősszel Te diktáld a trendet! (x)

beauty and style

Palást, korona, fényűző aranypompa: 2019-ben ezeket az esküvői ruhákat fogjuk imádni »

Ha ezt iszod, ragyogni fog a bőröd: trópusi vitaminbomba borús, őszi napokra »

Christy Turlington Photoshop nélkül: a 49 éves modell gyönyörűbb, mint 20 éve »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Foszlós, puha, levegős, ezek az igazi, régimódi, tökéletes pogácsa ismérvei. Ha te is a szádban érzed még a gyerekkori ízeket, akkor ezt süsd meg. Ha soha nem hajtogattál, akkor is hamar belejössz. Olyan finom, hogy a legtöbb még melegen elfogy. Jól jön főzelékek mellé, vendégváráskor és baráti beszélgetésekhez.

Vajas pogácsa

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 3 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1.5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 mokkáskanál só

Hajtogatáshoz

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg sajt
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd futtasd fel. Várd meg, míg megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, és morzsold bele a vajat. Add hozzá a megkelt élesztőt, két tojást, a sót és a tejfölt. Akkor jó, ha a tészta lágy és rugalmas. Ha ragad, kevés lisztet is rakhatsz hozzá. Tedd a tésztát lisztezett deszkára, és pihentesd legalább fél órán át.

Kelesztés után nyújtsd ki lisztezett felületen öt-hét milliméteresre, kend meg olvasztott vajjal, és szórd meg öt deka sajttal. Ezt követően az alsó harmadot hajtsd fel a tészta közepéig, arra pedig a felső harmad kerül. Majd jobbról hajtsd be a tésztát ugyancsak középre, és balról rá a másik felét. Fontos, hogy a hajtogatást mindig ebben a sorrendben végezd.  Ezt a műveletet még kétszer ismételd meg, 15 perces pihenőkkel. Hajtogatás előtt a tésztát mindig kend meg vajjal, és szórd meg sajttal.

Legvégül nyújtsd ujjnyi vastagra, és szaggasd ki tetszés szerinti kiszúróval. Kend meg a tetejét felvert tojással, be is vághatod, és szórd meg szezám- vagy napraforgómaggal, esetleg sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd szép pirosra 20 perc alatt.

Ezt is szeretjük