Hajtogatott vajas pogácsa kelt tésztából: ezzel a módszerrel lesz tökéletes
A kelt tésztából készülő hajtogatott vajas pogácsa puha és foszlós: a legtökéletesebb reggeli.

- Lady Gagát modellnek kérték fel, művészi alkotássá varázsolta a reklámot: megkapóan természetes »
- Az 53 éves Jennifer Lopez ezzel az edzéssel tartja magát csúcsformában: 30 perc kőkemény torna a személyi edzőjével »
- Segítenek, ha pár nappal késleltetnéd a hajmosást, felfrissítik a frizurát: kíméletesebb szárazsamponok árakkal »

- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
- 100-an sem lakják a magyar falut, pedig mesébe illik: 8 parányi település, ahol elrepül a hétvége
A vajas pogácsa akkor lesz az igazi, ha a hajtogatott tésztát van időd egy éjszakát a hűtőben pihentetni, és csak utána szaggatod ki. Ha ez nem megoldható, három-négy óra is elég lesz neki. A kelt tészta hozzávalóit időben vedd ki a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletűek legyenek felhasználáskor.
Vajas pogácsa
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 tojás
- 1 teáskanál cukor
- 0.5 dl tej
A tetejére
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel.
A lisztet szitáld át, és morzsold el a felkockázott puha vajjal. Add hozzá a sót, a tojást és az élesztős tejet, dolgozd ki, majd nyújts belőle egy téglalapot. Ezután hajtsd be a következő módon: az alját hajtsd fel kétharmadig, erre hajtsd a tetejét, a jobb oldalát is hajtsd be, erre pedig a bal oldalt. Takard le, és pihentesd egy órát.
A pihentetési idő leteltével nyújtsd ki a tésztát, és ismételd meg a hajtogatást. Az így kapott négyzetet letakarva a hűtőben pihentesd legalább három-négy óra hosszat, de még jobb, ha egy egész éjszakát.
Másnap újra nyújtsd ki, és szaggass belőle pogácsákat. Helyezd el őket egymás mellett sütőpapírral kibélelt tepsibe. Takard le, és újra pihentesd egy órát. Amikor ez az idő is letelt, kend meg a tetejét felvert tojással, szórd meg sajttal, és told 180 fokos sütőbe 20-25 percre, amíg szép színt kapnak.
A vaj sokféle sütinek az alapanyaga: az omlós keksznek is ez adja meg a karakterét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept