Hajtogatott vajas pogácsa kelt tésztából: ezzel a módszerrel lesz tökéletes

A kelt tésztából készülő hajtogatott vajas pogácsa puha és foszlós: a legtökéletesebb reggeli.

Vajas pogácsa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vajas pogácsa akkor lesz az igazi, ha a hajtogatott tésztát van időd egy éjszakát a hűtőben pihentetni, és csak utána szaggatod ki. Ha ez nem megoldható, három-négy óra is elég lesz neki. A kelt tészta hozzávalóit időben vedd ki a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletűek legyenek felhasználáskor.

Vajas pogácsa

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 evőkanál
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál cukor
  • 0.5 dl tej

A tetejére

  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. 

A lisztet szitáld át, és morzsold el a felkockázott puha vajjal. Add hozzá a sót, a tojást és az élesztős tejet, dolgozd ki, majd nyújts belőle egy téglalapot. Ezután hajtsd be a következő módon: az alját hajtsd fel kétharmadig, erre hajtsd a tetejét, a jobb oldalát is hajtsd be, erre pedig a bal oldalt. Takard le, és pihentesd egy órát.

A pihentetési idő leteltével nyújtsd ki a tésztát, és ismételd meg a hajtogatást. Az így kapott négyzetet letakarva a hűtőben pihentesd legalább három-négy óra hosszat, de még jobb, ha egy egész éjszakát.

Másnap újra nyújtsd ki, és szaggass belőle pogácsákat. Helyezd el őket egymás mellett sütőpapírral kibélelt tepsibe. Takard le, és újra pihentesd egy órát. Amikor ez az idő is letelt, kend meg a tetejét felvert tojással, szórd meg sajttal, és told 180 fokos sütőbe 20-25 percre, amíg szép színt kapnak.

Pár hozzávalós omlós vajas keksz: rögtön dupla adagot süss

Ha a reggelt kávéval indítod, mindenképp süsd meg mellé ezt az omlós vajas kekszet, tökéletes párost alkotnak.

Elolvasom
Ezt is szeretjük