Túrós-epres ökörszem süti kelt tésztából: ezt nem lehet megunni
A túrós-epres ökörszem békebeli édesség, az édes kelt tésztát ezúttal a túró és az eper dobja fel.

- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- 5 tipp, hogy a megfelelő laptopot válaszd az utazáshoz (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Huawei szupereszköz: az iroda parancsnoki hídja (x)
- Idén visszatér az egyik legnépszerűbb hazai gyereknapi program (x)
- Mikor van az aranylakodalom, és mi van előtte, utána? – A legfontosabb évfordulók nevei, amik már feledésbe merültek »
- Könnyű hidratáló arckrémek szomjas, vízhiányos bőrre: árakkal és lelőhelyekkel »
- Eva Longoria csodás narancssárga szettjein ámulunk: megjelenésével vidám színfoltja a cannes-i forgatagnak »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
- Hevesi Tamás és Hevesi Kriszta balatoni nyaralója: a kétemeletes ház kívül-belül mesebeli
Kétféle ökörszemet is ismerhetünk és készíthetünk. Az egyik aprósüti, a másik pedig kelt tésztából készül, és leginkább a briósra hasonlít. Utóbbi finom puha, foszlós, a tölteléket kedved szerint variálhatod, ám a legtöbbször túróval készül. Biztosan nem fogsz csalódni, ha friss eperrel is gazdagítod.
Túrós-epres ökörszem süti
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 2.5 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 2 evőkanál vaj
- 1 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 50 dkg túró
- 3 evőkanál cukor
- 1 db tojássárga
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére
- 40 dkg eper
- 1 db tojásfehérje
- 1 db mandula
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg felfut, tehát megemelkedik, és habos lesz.
A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót, a cukrot, a felfutott élesztőt, a tojást, a vajat, és gyúrd össze a tésztát. Ha túl kemény, önts még hozzá tejet. Amennyiben nagyon lágy, szórj hozzá lisztet. Dagaszd meg, és letakarva pihentesd körülbelül 45 percig.
Közben készítsd el a tölteléket: keverd össze a villával átnyomkodott túrót a tojássárgával és a kétféle cukorral.
Amikor a tészta a duplájára emelkedik, gyúrd át, és oszd két részre. Nyújtsd ki egyenként lisztezett felületen, majd kör alakú szaggatóval szúrd ki, és a tésztákat rendezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra. A korongok közepébe nyomj lyukat egy kisebb pohárral úgy, hogy a tészta ne szakadjon át. Az így kialakult mélyedéseket töltsd meg túróval, majd rakj rá megmosott, elfelezett epret. Kend meg tojással, és szórd meg mandulával. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt. Amikor szép barna, kiveheted a sütőből.
A nutellás-epres süti legyen a következő, amit kipróbálsz a szezonban! Nagyon egyszerű, és ellenállhatatlan.
Még több recept