Toszkán kenyérsaláta nyári zöldségekkel: így készül az igazi panzanella
Amellett, hogy csodás mediterrán ízvilága van, igazán laktató is a toszkán kenyérsaláta, vagyis a panzanella.
![Toszkán kenyérsaláta, panzanella](https://kep.index.hu/1/0/5677/56775/567757/56775789_4198125_a2cecda5251c869a63f27dbf97118b9e_wm.jpg)
A Toszkánában és Umbria régiójában elterjedt panzanella alapja a vitaminban gazdag paradicsom, a szikkadt kenyér és a fűszeres öntet, melyet jellemzően kiegészít még egy kis sajt, lila hagyma és bazsalikom. Ennyi elég is a tápláló salátához, de bátran egészítsd ki, amivel csak szeretnéd, a kígyóuborka és az olívabogyó is tökéletes választás hozzá.
Toszkán kenyérsaláta, panzanella
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dkg koktélparadicsom
- 20 dkg szikkadt kenyér
- 20 dkg mozzarella
- 1 kígyóuborka
- 1 nagyobb lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál borecet
- fél teáskanál dijoni mustár
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- néhány bazsalikomlevél
Elkészítés:
A paradicsomot mosd meg, vágd félbe, tedd egy tálba, és sózd meg kissé, hogy levet eresszen picit. A szikkadt kenyérszeleteket aprítsd kisebb darabokra, majd forgasd össze 4 evőkanál olívaolajjal, tedd a sütőbe, és pirítsd meg kicsit. Az a jó, ha még nem kemény, de már kellemesen megpirult.
A fokhagymát pucold meg, és zúzd össze. A lila hagymát pucold meg, vágd szeletekre, felezd el őket, és bontsd kisebb részletekre, szálakra a hagymát. A kígyóuborkát mosd meg, és vágd szeletekre vagy kockákra. A paradicsom levét szűrd le, add hozzá a maradék olívaolajat, a borecetet, a mustárt, a fokhagymát, sózd és borsozd ízlés szerint, és keverd össze alaposan.
A mozzarellát vágd kisebb darabokra, majd add a paradicsomhoz, csakúgy, mint a hagymát és az uborkát. Végül keverd össze az öntettel, és tedd hűtőbe fél órára, hogy összeérjenek az ízek, a kenyér pedig meg tudja szívni magát kissé. Tálaláskor keverd össze a kisebb darabokra tépett bazsalikommal is.
A libanoni kenyérsalátát, a fattousht is érdemes elkészíteni.
Kenyérsaláta úgy, ahogy a libanoniak szeretik: izgalmas ízek találkoznak a tányéron
Sok friss zöldség, kenyér vagy pita kerül a salátába, amely az öntettől lesz igazán különleges.
ElolvasomStockFood/Linsell, Samantha.
-
Cirkónia kristályos minimalista ovális ezüst fülbevaló19 990 Ft
-
Borospohár cirkóniával díszített ezüst nyaklánc11 990 Ft
-
Fehér cirkónia kristállyal díszített kapcsos fülbevaló12 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst fülbevaló14 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy fülbevaló négyszög foglalattal15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia körrel díszítve11 900 Ft
-
Cirkónia tündöklés ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló nagy méretű cirkóniával10 900 Ft
-
Színes cirkónia karika ezüst ékszerszett19 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Cirkónia kristályos és fehér opálos minimalista ezüst fülbevaló11 900 Ft