Toszkán kenyérsaláta nyári zöldségekkel: így készül az igazi panzanella

Amellett, hogy csodás mediterrán ízvilága van, igazán laktató is a toszkán kenyérsaláta, vagyis a panzanella.

Toszkán kenyérsaláta, panzanella
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Toszkánában és Umbria régiójában elterjedt panzanella alapja a vitaminban gazdag paradicsom, a szikkadt kenyér és a fűszeres öntet, melyet jellemzően kiegészít még egy kis sajt, lila hagyma és bazsalikom. Ennyi elég is a tápláló salátához, de bátran egészítsd ki, amivel csak szeretnéd, a kígyóuborka és az olívabogyó is tökéletes választás hozzá.

Toszkán kenyérsaláta, panzanella

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg koktélparadicsom
  • 20 dkg szikkadt kenyér
  • 20 dkg mozzarella
  • 1 kígyóuborka
  • 1 nagyobb lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál borecet
  • fél teáskanál dijoni mustár
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • néhány bazsalikomlevél
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomot mosd meg, vágd félbe, tedd egy tálba, és sózd meg kissé, hogy levet eresszen picit. A szikkadt kenyérszeleteket aprítsd kisebb darabokra, majd forgasd össze 4 evőkanál olívaolajjal, tedd a sütőbe, és pirítsd meg kicsit. Az a jó, ha még nem kemény, de már kellemesen megpirult.

 

A fokhagymát pucold meg, és zúzd össze. A lila hagymát pucold meg, vágd szeletekre, felezd el őket, és bontsd kisebb részletekre, szálakra a hagymát. A kígyóuborkát mosd meg, és vágd szeletekre vagy kockákra. A paradicsom levét szűrd le, add hozzá a maradék olívaolajat, a borecetet, a mustárt, a fokhagymát, sózd és borsozd ízlés szerint, és keverd össze alaposan.

 

A mozzarellát vágd kisebb darabokra, majd add a paradicsomhoz, csakúgy, mint a hagymát és az uborkát. Végül keverd össze az öntettel, és tedd hűtőbe fél órára, hogy összeérjenek az ízek, a kenyér pedig meg tudja szívni magát kissé. Tálaláskor keverd össze a kisebb darabokra tépett bazsalikommal is.

A libanoni kenyérsalátát, a fattousht is érdemes elkészíteni.

Kenyérsaláta úgy, ahogy a libanoniak szeretik: izgalmas ízek találkoznak a tányéron

Sok friss zöldség, kenyér vagy pita kerül a salátába, amely az öntettől lesz igazán különleges.

Elolvasom

StockFood/Linsell, Samantha.

Ezt is szeretjük