A tökéletes, ropogós kenyér receptje

Süss otthon kenyeret! Ha kezedben van a hagyományos házi kenyér receptje, akkor már úgy alakítod, ahogy kedved tartja.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kenyérsütés, bár picit munkás, igen jó móka. Egészen más érzés azt a kenyeret ropogtatni, amit te sütöttél, mint a bolti változatot, legyen az akármilyen friss.

14 konyhai praktika, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kenyérsütéshez, bár praktikus, nem kell kenyérsütőgép, mert egyszerű, gázzal vagy villannyal működő sütőben is elkészítheted.

Az alapreceptet variálhatod kedved szerint, magokat, fűszert vagy akár szárított paradicsomot is beletehetsz a tésztába. De adunk néhány tippet, még hogyan készíthetnéd el saját kenyeredet.

Ropogós házi kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg friss vagy ennek megfelelő szárított élesztő
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 tojás

A friss élesztőt előbb kevés vízben oldd fel, majd keverd 40 dkg liszthez. Adj hozzá 3 dl vizet, dolgozd össze, és hagyd állni egy éjszakán át - vagy 8-12 órát. Ez lesz a kovász.

Ha letelt az idő, add a kovászhoz a többi hozzávalót, és kezdd el dagasztani a tésztát. Mivel minimum 15 percig érdemes, megkérheted a párodat, hogy segítsen, mert komoly izommunka kell hozzá. Ezután hagyd kétszeresére kelni a tésztát. Ismét gyúrd át, majd szedd kétfelé, formálj a tésztából cipókat, és hagyd őket kétszeresükre dagadni. Melegítsd elő a sütőt - nagy lángon -, a kenyereket óvatosan vagdosd be, kend meg felvert tojással, majd süsd aranybarnára.

Háromsajtos kenyér

Hozzávalók:

  • 30 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 5 dkg trappista
  • 5 dkg ementáli
  • 2 dl tej
  • 1 tojás

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral futtasd fel, majd, ha már buborékos, keverd a liszthez. Dolgozd össze, majd hagyd megkelni. A sajtokat reszeld le. Gyúrd át a tésztát, dolgozd bele a reszelt sajtot, és sózd meg egy kicsit. Formálj belőle két kenyeret, és hagyd még kelni. Vágd be a tetejüket óvatosan, kend meg felvert tojással, és forró, előmelegített sütőben süsd ropogósra.

Diós-magos kenyér

Hozzávalók 1 kg-hoz:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 5 dkg tökmag
  • 10 dkg dió
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • egy kevés langyos víz
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 evőkanál só

Az élesztőt, a cukrot és a langyos vizet keverd simára, utána adj hozzá egy kis lisztet, és ezt is keverd krémesre. Takard le, amíg fel nem fut. Olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a kovásszal, a szoba-hőmérsékletű liszttel, a sóval és kevés langyos vízzel. Gyúrd addig, amíg a tészta már nem ragad a kezedre. A diót vágd durvára, és a napraforgómaggal együtt keverd a tésztához.

Formálj belőle cipót, lisztezd meg, majd takard le, és hagyd kétszeresére kelni. Gyúrd át még egyszer egy kicsit, majd oszd ketté, és formálj két cipót. Tedd kiolajozott tepsibe, majd még hagyd kelni 15 percet. Vágd be a tetejét, kend meg felvert tojással, és előmelegített sütőben süsd 45 percig - előbb magas lángon, majd félidőtől közepesen.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Olívás kenyér

Hozzávalók:

  • 30 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál só
  •  2 dl tej
  • 1 tojás
  • egy marék fekete olívabogyó
  • egy marék zöld olívabogyó

A kenyér tésztáját készítsd el a sajtos változatnál leírt módon. Az olívabogyókat vágd apróra - semmi esetre se maradjon bennük mag -, majd keverd a végén a tésztához. Ha ezzel megvagy, formálj belőle kenyeret, és hagyd még kelni egy kicsit. Vágd be a tetejét óvatosan, kend meg felvert tojással, és forró, előmelegített sütőben süsd pirosra.

Ezt is szeretjük