Így készítsd el a tökéletes rizottóalapot
Plusz 3 ínycsiklandó változat
A rizottót nem nehéz elkészíteni, ha tudod, hogy mi a titka. Most eláruljuk, hogy készítik Olaszországban.

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

Ezek az alapszínek legyenek ott a szekrényedben! Mindent egyszerűbbé tesznek »

Széles a csípője, és mer öltözködni: szuper divattippek egy plus size modelltől »

Ez a minta még a kockásnál is divatosabb lesz tavasszal: így viseld! »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A rizottó - akárcsak a tészta és a pizza - igazi olasz nemzeti eledel, bár kevésbé népszerű, mint két ismertebb társa.

Számtalan változatban elkészíthető, csak ismerni kell a forszát. A rizottó több, mint egy egyszerű főtt rizs, és nem árt tisztában lenni elkészítésének alapjaival.

Rizottóalap

Hozzávalók:

  • 30 dkg kerekszemű rizs
  • 1 hagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • fél liter zöldségleves
  • reszelt parmezán

A rizottó elkészítése nem nehéz, de tény, hogy gyakorolni kell. A sikerhez elengedhetetlen a kiváló minőségű rizs. A rizottóhoz az olaszok többféle kerekszemű rizst használnak, általában három-négyfélét, de készen is kapható rizottókeverék.

Aprítsd fel a hagymát, majd a vaj felén párold üvegesre. A folyadékokat, a bort és a levest kezdd el melegíteni, ezeket ugyanis forrón kell majd a rizshez adni.

A rizst mosatlanul - ez nagyon fontos - tedd a vajra, majd kevergesd, amíg fehérre pirul. Ezután öntsd hozzá a meleg bort, majd főzd, amíg elpárolog. Ezután felváltva, apránként add hozzá a zöldséglevest, de mindig várd meg, amíg elfő az előző adag. Fontos, hogy állandóan kevergesd.

Ha jól csinálod, akkor krémes lesz a végeredmény, mert a rizsből szép lassan kifő a keményítő, a rizs viszont nem lesz túl puha. A végén keverd össze a maradék vajjal, és azonnal tálald parmezánnal megszórva.

Ez az alap tökéletes bármilyen rizottóhoz. A többi, ízesítő hozzávalót általában a végén adják hozzá - ha a zöldség keményebb, akkor külön főzik meg.

Póréhagymás rizottó

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma
  • 1 póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg rizottóhoz való rizs
  • 7 dl forró zöldségleves
  • 5 dkg reszelt parmezán

Tedd a vaj felét és az olajat lábosba, majd, ha a vaj felolvadt, add hozzá a felaprított hagymát, és pirítsd meg. Öntsd hozzá a rizst, és pirítsd fehérre, majd apránként add hozzá a zöldséglevest. Közben keverd hozzá az átnyomott fokhagymát, majd a felkarikázott pórét is. A végén keverd bele a reszelt parmezán felét. Keverd össze a maradék vajjal a rizottót, majd forrón tálald parmezánnal megszórva.

Halas rizottó

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizottóhoz való rizs
  • 2 dl fehérbor
  • fél liter forró húsleves
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg parmezán
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem
  • 40 dkg halfilé
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 citrom leve
  • fél csokor petrezselyem összevágva
  • bors

Kockázd fel a halfilét. A citromlevet keverd össze sóval, borssal, összevágott petrezselyemmel és olajjal. Forgasd meg benne a kockára vágott halat. A rizottóhoz hevíts vajat, pirítsd meg benne a kockára vágott hagymát és az átnyomott fokhagymát. Add hozzá a rizst, és folyamatos kevergetés mellett párold üvegesre.

Fokozatosan, állandó keverés mellett öntsd hozzá a forró levest és a bort, az újabb adag csak azután következhet, amikor a rizs az előzőt már teljesen magába szívta. Ízesítsd sóval és borssal, majd keverd bele a maradék vajat. Óvatosan forgasd hozzá a halat és a felaprított petrezselymet.

Sütőtökös rizottó

Hozzávalók:

  • 30 dkg kerekszemű rizs
  • 1 hagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • fél liter zöldségleves
  • reszelt parmezán
  • 50 dkg sütőtök
  • 1 dl tejszín
  • kevés őrölt szerecsendió

A sütőtököt hámozd meg, kockázd fel, majd a vaj felén párold meg. Készítsd el a rizottót a fent leírt módon. Amikor már majdnem kész, forgasd bele a sütőtököt, és hagyd, hogy egy kicsit megszínezze. A végén tejszínt keverj az egészhez, és szerecsendióval fűszerezd.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Blog.hu ajánló