A falusi tepertős pogácsa jól bevált receptje: így hajtogasd a tésztát, hogy szép réteges legyen
A leveles tepertős pogácsa mindig villámgyorsan elfogy az asztalról. Bár érdemes többször hajtogatni és keleszteni, megéri rászánni az időt.
![Tepertős pogácsa receptje](https://kep.index.hu/1/0/4075/40750/407503/40750389_4da60a9284a7cecd8c91c1cb1c555381_wm.jpg)
Az igazi falusi tepertős pogácsa kellőképpen sós és borsos. A legtöbbünkben nosztalgikus emlékeket ébreszt. Ha készítettél már kelt tésztát, ehhez is bátran hozzáfoghatsz. Fontos, hogy a tepertős pogácsát ne süsd alacsony hőfokon, mert kiszárad, és akkor kemény lesz. Jól záródó dobozban napokig eláll.
Tepertős pogácsa
Hozzávalók
A tésztához
- 40 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 1 dl tejföl
- 2.5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 evőkanál bor
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 teáskanál só
- 1 db tojás
A tepertős réteghez
- 30 dkg darált tepertő
- só
- bors
A tetejére
- 1 db tojás
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, tedd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg jól megnő a térfogata. A lisztet szórd egy tálba, add hozzá a zsírt, a tejfölt, a bort, a sót és a tojást, majd jól gyúrd össze. Meleg helyen keleszd egy óra alatt a duplájára.
A tepertőt ízlés szerint sózd, borsozd, és daráld le, vagy vágd össze kisebb darabokra. A megkelt tésztát nyújtsd ki másfél-két centi vastagra, és kend rá a tepertő felét. Képzeletben a lapot oszd három vízszintes részre. Először felülről lefelé, azután alulról felfelé hajtsd egymásra a tésztát. Majd a bal harmadát hajtsd a tetejére, a jobb harmadát pedig alulra, és további 30 percig keleszd. Ismét nyújtsd ki, és a maradék tepertőt is kend rá. Hajtogasd a tésztát úgy, mint az előbb, és ismét keleszd 30 percig.
A végén nyújtsd ki egy centi vastagra, a tetejét késsel rácsozd be, majd pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggasd ki, és rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe.
Kend meg a tetejét felvert tojással, vigyázz, hogy ne csorgasd le a tojást, mert akkor nem nőnek meg szép nagyra sütés közben. Ismét pihentesd 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 fokon süsd 15-20 perc alatt szép pirosra.
A káposztás pogácsa is igazi békebeli, házias aprósütemény.
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Borospohár cirkóniával díszített ezüst nyaklánc11 990 Ft
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia körrel díszítve11 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló nagy méretű cirkóniával10 900 Ft
-
Cirkónia tündöklés ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst fülbevaló14 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
-
Cirkónia kristályos és fehér opálos minimalista ezüst fülbevaló11 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy fülbevaló négyszög foglalattal15 900 Ft
-
Színes cirkónia karika ezüst ékszerszett19 990 Ft
-
Fehér cirkónia kristállyal díszített kapcsos fülbevaló12 900 Ft
-
Cirkónia kristályos minimalista ovális ezüst fülbevaló19 990 Ft
Még több recept