A legfinomabb svéd húsgombóc titka: tejszínes öntettel tálald
A svéd húsgombócok titka a megfelelő fűszerezés és a selymes öntet.
A legendás svéd húsgombócokat otthon is könnyen elkészítheted. Eredeti recept szerint, darált húsból készítsd, és ne spórold ki belőle a fűszereket. Az egészet öntsd le tejszínes szósszal, és tálald rizzsel vagy tésztával.
Tejszínes svéd húsgombóc
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombócokhoz:
- 50 dkg darált marhahús
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 1 hagyma
- 1 tojás
- 1 evőkanál mustár
- 1 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál szerecsendió
- késhegynyi bors
- 5 dkg vaj a sütéshez
A szószhoz:
- 2.5 evőkanál liszt
- 2 dl alaplé
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 kávéskanál bors
- 1 kávéskanál őrölt rozmaring
Elkészítés:
A darált húst keverd el a zúzott fokhagymával, a reszelt vöröshagymával, a zsemlemorzsával, a tojással, a tejszínnel, a mustárral, a sóval, a borssal és a szerecsendióval. Dolgozd jól össze. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és oldalanként néhány perc alatt süsd benne a húsgombócokat barnára. Ha kész, szedd ki és tedd félre őket. A szósz hozzávalóit egy kisebb lábosban keverd össze, és tedd fel a tűzre. Kevergesd tíz percig, amíg besűrűsödik. Ekkor tedd bele a húsgombócokat, és melegítsd össze.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Görög recept szerint is készíthetsz húsgombócot: mutatjuk, milyen fűszerek kerüljenek bele.
Kép: Yulia_Kotina / Getty Images
Még több recept