Vajpuha serpenyős sertéskaraj fűszeres, tejszínes szószban: ezek a hozzávalók nem hiányozhatnak belőle
A krémes, tejszínes sertéskaraj finoman fűszerezve tökéletes ebéd lesz.
Serpenyőben sütve, tejszínes szósszal leöntve fantasztikus, vajpuha sertéskarajt készíthetsz. A könnyen kezelhető, viszonylag sovány karaj a sertés egyik legnépszerűbb része: szeretjük rántva, tepsiben vagy serpenyőben puhulva is. Ha szereted a gombát, ebbe az ételbe is bátran tehetsz belőle, de anélkül is finom lesz.
Tejszínes, serpenyős sertéskaraj
Hozzávalók
- 75 dkg sertéskaraj (8 szelet)
- 40 dkg gomba
- 7 dkg vaj
- 4 szem szegfűbors
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dl habtejszín
- 2 hagyma
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 babérlevél
- 2 pohár víz
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál liszt
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
A húst, ha szükséges, szeleteld fel és klopfold ki. A szeletek mindkét oldalát dörzsöld be sóval és borssal. Hagyd őket állni szobahőmérsékleten fél órát. A pihentetési idő végén egy serpenyőben hevíts kevés olajat, és oldalanként négy perc alatt piríts kérget a hússzeletekre. Egyszerre csak annyi húst tegyél a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér benne.
A hagymát és a gombát szeleteld fel. A hússütés után maradt zsiradékon párold a hagymát üvegesre, majd add hozzá az apróra vágott fokhagymát, egy perc múlva pedig a gombát. Forgasd a hagymához, majd add hozzá a vajat, és engedd, hogy összeolvadjon. Ezután süsd tíz percig. A megpuhult gombát öntsd fel két pohár vízzel, add hozzá a szegfűborsot, a szójaszószt, a babérlevelet, a kakukkfüvet és még egy kevés borsot. Sózni külön már nem kell, mert a szójaszósz sós.
Keverd össze, pakold bele vissza az elősütött hússzeleteket, majd fedd le, és kis lángon főzd össze egy óra alatt. Amikor a hús megpuhult, a tejszínt keverd el a liszttel. Öntsd a serpenyőbe, és kevergesd egy-két percig, amíg besűrűsödik.
Az egészben sült csirke is nagy szép vacsora, amellyel ráadásul munka sem lesz sok.
Fűszeres, egészben sült csirke: a zöldséges körettel együtt készül
Manapság nem túl népszerű választás az egész csirke, pedig sokkal gazdaságosabb, ráadásul az alábbi módszerrel kívül ropogós, belül szaftos lesz.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: Lauri Patterson / Getty Images