Omlósra sült szűzérmék tejszínes-mustáros szószban: egy különleges hozzávalótól annyira finom

A tejszínes, mustáros szószban puhult szűzérmék bármilyen ünnepi alkalom esetén megállják a helyüket.

Tejszínes-mustáros szűzérmék
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az omlós és puha tejszínes-mustáros szűzérméket bátran bevetheted ebédre vagy vacsorára: mivel nagyon könnyű bánni velük, és hamar elkészülnek, egy hétköznap este is összedobhatod őket, közben viszont annyira finomak, hogy egy ünnepi alkalomra is tökéletes választásnak bizonyulnak. A fogásnak konyak ad plusz csavart.

Tejszínes-mustáros szűzérmék

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dkg szűzpecsenye
  • 40 dkg gomba
  • 5 dkg vaj
  • 4 l víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 2 dl konyak
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 hagyma
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A húst vágd ujjnyi vastag szeletekre, és tedd egy tálba. Szórd meg sóval és borssal, locsold meg olajjal, és alaposan dolgozd össze. Hagyd így pihenni a hűtőben egy órát. Amikor a hússzeletek magukba szívták már az ízeket, egy serpenyőt hevíts fel, és közepes lángon oldalanként öt-hat perc alatt piríts a darabokra kérget.

 

A megpirult darabokat halászd ki a serpenyőből, a visszamaradt zsiradékon pedig olvaszd fel a vajat. A gombát szeleteld fel - a kisebb darabokat egyben is hagyhatod -, és tedd a serpenyőbe. Forgasd össze a vajjal, hogy egyenletesen bevonja, és öt perc alatt párold puhára. Ezalatt a térfogata nagyjából a felére csökken. A megsült gombát halászd ki a serpenyőből, és tedd félre.

 

A hagymát vágd apróra, és még mindig ugyanebben a serpenyőben párold üvegesre. Amikor már puha, nyomd hozzá a fokhagymát, ad hozzá a mustárt, keverd jól össze, majd szórd meg liszttel. Öntsd fel vízzel és konyakkal, szórd meg kakukkfűvel, sóval és borssal, és kevergesd egy percig, amíg besűrűsödik. Ekkor add hozzá a tejszínt, és ha túl sűrű, még egy kevés vizet. Tedd vissza bele a húst, adj hozzá babérlevelet, és kis lángon, lefedve fél óra alatt főzd össze. A legvégén tedd vissza bele a gombát, szórd meg aprított petrezselyemmel, és melegítsd össze. Tálald főtt tésztával.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Konyak a Stroganoff módra készített csirkemáj mártásába is kerülhet.

Kép: LauriPatterson / Getty Images

Ezt is szeretjük