Omlósra sült szűzérmék tejszínes-mustáros szószban: egy különleges hozzávalótól annyira finom
A tejszínes, mustáros szószban puhult szűzérmék bármilyen ünnepi alkalom esetén megállják a helyüket.
Az omlós és puha tejszínes-mustáros szűzérméket bátran bevetheted ebédre vagy vacsorára: mivel nagyon könnyű bánni velük, és hamar elkészülnek, egy hétköznap este is összedobhatod őket, közben viszont annyira finomak, hogy egy ünnepi alkalomra is tökéletes választásnak bizonyulnak. A fogásnak konyak ad plusz csavart.
Tejszínes-mustáros szűzérmék
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dkg szűzpecsenye
- 40 dkg gomba
- 5 dkg vaj
- 4 l víz
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 2 dl konyak
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál olaj
- 1 hagyma
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál kakukkfű
- 0.5 csokor petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés:
A húst vágd ujjnyi vastag szeletekre, és tedd egy tálba. Szórd meg sóval és borssal, locsold meg olajjal, és alaposan dolgozd össze. Hagyd így pihenni a hűtőben egy órát. Amikor a hússzeletek magukba szívták már az ízeket, egy serpenyőt hevíts fel, és közepes lángon oldalanként öt-hat perc alatt piríts a darabokra kérget.
A megpirult darabokat halászd ki a serpenyőből, a visszamaradt zsiradékon pedig olvaszd fel a vajat. A gombát szeleteld fel - a kisebb darabokat egyben is hagyhatod -, és tedd a serpenyőbe. Forgasd össze a vajjal, hogy egyenletesen bevonja, és öt perc alatt párold puhára. Ezalatt a térfogata nagyjából a felére csökken. A megsült gombát halászd ki a serpenyőből, és tedd félre.
A hagymát vágd apróra, és még mindig ugyanebben a serpenyőben párold üvegesre. Amikor már puha, nyomd hozzá a fokhagymát, ad hozzá a mustárt, keverd jól össze, majd szórd meg liszttel. Öntsd fel vízzel és konyakkal, szórd meg kakukkfűvel, sóval és borssal, és kevergesd egy percig, amíg besűrűsödik. Ekkor add hozzá a tejszínt, és ha túl sűrű, még egy kevés vizet. Tedd vissza bele a húst, adj hozzá babérlevelet, és kis lángon, lefedve fél óra alatt főzd össze. A legvégén tedd vissza bele a gombát, szórd meg aprított petrezselyemmel, és melegítsd össze. Tálald főtt tésztával.
Konyak a Stroganoff módra készített csirkemáj mártásába is kerülhet.
Vajpuha csirkemáj Stroganoff módra: gombás, krémes szószban fő
Nem csak bélszínből készülhet a mennyei Stroganoff-ragu, a pénztárcabarát verzió csirkemájjal fő.
ElolvasomKiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: LauriPatterson / Getty Images