Forró gombaleves sok tejföllel és petrezselyemmel: átmelegít a hidegben
Barátságtalan téli napokon különösen jólesik egy nagy tányér sűrű, tejfölös gombaleves.

gombaleves
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy az igazi a gombaleves, ha sok zöldség is fő mellette, így ugyanis nemcsak finomabb lesz, hanem vitamint is eleget tartalmaz. Ha nem sima vízben, hanem házi alaplében teszed fel főni, még zamatosabb lesz. A habaráshoz egy kevés lisztet keverj el tejfölben, és adj hozzá egy kanállal a leves főzővizéből is.

Tejfölös gombaleves

Hozzávalók

  • 60 dkg gomba
  • 10 dkg zeller
  • 2 szál zellerzöld
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1.2 l alaplé
  • 1 fehérrépa
  • 1 sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 teáskanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát aprítsd fel, és olajon párold üvegesre. Közben a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert tisztítsd meg, és kockázd vagy karikázd fel. Dobd őket a már puha hagymára, és fedő alatt tíz percig dinszteld. A gombát mosd meg, szeleteld fel, a tíz perc elteltével add a zöldségekhez, párold további három percig, majd a tűzről levéve keverd hozzá a pirospaprikát. Öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd, add hozzá a zellerzöldet, majd tedd vissza a tűzre, és forrástól számítva 15 perc alatt főzd puhára az egészet. Amikor már minden megfőtt, a tejfölt keverd simára a liszttel, adj hozzá egy evőkanálnyit a levesből is, az így készült habarást csorgasd a gombához, és hogy ne legyen csomós, folyamatosan kézi habverővel kevergetve forrald össze. A főzés utolsó perceiben szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. Tálalás előtt a zellerzöldet halászd ki belőle.
 

Levesbetétnek nagyon jól megy hozzá a csurgatott vajas galuska.

Ezt is szeretjük