Csak egy könnyű fogás, de nagyon jól fogsz lakni vele - Selymes zöldségkrémleves
A hagyományos zöldségleves helyett legközelebb a krémes változatot tedd az asztalra!
Minél többféle zöldségből készíted a levest, annál zamatosabb lesz. A tejszíntől pedig finom selymessé válik az állaga. Nem kérdés, így még a gyerkőcök is szívesen megeszik.
A zöldségkrémleves tetejére szórhatsz zöldfűszert, kínálhatsz hozzá chipset, pirított kenyér- vagy zsemlekockát.
Tavaszi zöldségkrémleves
Hozzávalók:
- 3 sárgarépa
- 3 krumpli
- 1 fehérrépa
- 3 szál újhagyma
- 1 zeller
- 5 dkg zöldborsó
- 2 dl tejszín
- 1 húsleveskocka
- 1 gerezd fokhagyma
- fél csokor petrezselyem
- só
- bors
- olaj
A répákat, a zellert és a krumplit pucold meg, mosd meg, és vágd kisebb darabokra. Fontos, hogy nagyjából azonos méretűek legyenek. A póréhagymát és a fokhagymát is hámozd meg, és kevés olajon pirítsd meg. Rakd bele a zöldségeket, és állandóan kevergetve süsd egy-két percig. Öntsd fel egy-másfél liter vízzel, rakd bele a leveskockát, sózd, borsozd ízlés szerint, és főzz mindent puhára körülbelül 15 perc alatt.
Végy ki egy-két merőkanál zöldséget, a többit turmixold össze, majd tedd vissza a tűzre, és állandóan kevergetve öntsd hozzá a tejszínt. Közben szórd meg petrezselyemmel, forrald fel az egészet, és rögtön tálald.