Szerencsét és pénzt hozó ételek szilveszterre

A hagyomány úgy tartja, minél több lencsét eszel, annál több pénzed lesz az új évben. Nem szeretnénk, ha rajtunk múlna az anyagi helyzeted.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csülkös bableves

Hozzávalók:

  • 80 dkg füstölt sertéscsülök
  • 25 dkg tarkabab
  • 15 dkg fehérrépa
  • 15 dkg sárgarépa
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 8 szem egész bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 hagyma
  • ecet vagy citromlé

A csipetkéhez:

  • 1 tojás
  • 13 dkg liszt

Előző este válogasd át a babot, mosd meg a csülköt, és külön-külön tálban mindkettőt áztasd be hideg vízbe. Másnap szűrd le, öblítsd le a csülköt és a babot. A répákat vágd karikára. Annyi hideg vízben, hogy ellepje, tedd fel főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön főzd félpuhára. Add hozzá a babot, a babérlevelet és a fokhagymát és a borsot, majd, ha a bab is félig megpuhult, tedd bele a répát, és az egészet főzd puhára.

Közben készítsd el a csipetkét: a lisztet keverd el egy csipet sóval, add hozzá a tojást, és víz nélkül gyúrj kemény tésztát, majd kis cipót formálj belőle. Csipkedd babszemnyi nagyságú darabkákra, és hagyd szikkadni.

A rántáshoz a hagymát hámozd meg, és vágd finomra. Pirítsd meg az olajon a maradék lisztet, add hozzá a hagymát, 2 percig pirítsd együtt. Húzd le a tűzről, szórd meg a pirospaprikával, majd öntsd fel 3 dl hideg vízzel, és keverd simára. A megfőtt csülköt vedd ki a levesből, csontozd ki, vágd apróra, és tedd vissza a levesbe. Add hozzá a rántást, keverd bele a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön forrald fel. Szórd bele a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül, szelíden forralva főzd puhára. Végül ecettel vagy citromlével ízlés szerint savanyítsd, sózd.

Újévi lencsefőzelék sült virslivel

Hozzávalók:

  • 50 dkg szemes lencse
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tejföl
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • liszt
  • olaj
  • pirospaprika
  • babérlevél
  • mustár
  • ecet
  • citromlé
  • virsli

Alaposan mosd meg a lencsét, majd megtisztítva 3-4 órán át áztasd hideg vízben. Tedd fel a lencsét hideg vízben főni, add hozzá a babérlevelet és a sót. Vágd finomra a vörös- és a fokhagymát. A lisztből, olajból készíts rántást, majd add hozzá a vörös- és fokhagymát. Amikor elkészült a rántás, keverj hozzá pirospaprikát. A puhára főtt lencséhez öntsd hozzá a rántást és a tejfölt, és főzd a főzeléket. Utolsóként keverj hozzá mustárt, kevés ecetet, cukrot és citromlevet. Tálald sült virslivel.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ropogós malacsült

Hozzávalók:

  • 3 kg malac
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 5 dl világos sör
  • majoránna

A malacot bő vízben többször alaposan mosd meg, majd külsejét, belsejét egyaránt szalvétával itasd szárazra. A belsejét szórd meg majoránnával, és sózd meg. Legalább egy órát hagyd állni - üres pezsgősüveget tegyél bele, hogy ne essen össze -, hogy a majoránna aromája a húst jól átjárhassa, és a só megfelelően felszívódhasson. A malac bőrét kívül ne sózd meg, mert akkor nem lesz ropogós! Ezzel szemben a malac külső bőrfelületét hideg sertészsírral kend meg, füleire, farkára alufóliából vagy zsírpapírból tégy védőt, hogy ne égjen meg.
Az így előkészített malacot fektesd tepsire, és told nem túl meleg sütőbe. Sütés közben a kockára bevagdalt és sörbe mártott szalonnával kenegesd. Ha azt tapasztalod, hogy sütés közben a malac bőre egyes helyeken felhólyagzik, akkor a sütővillával szúrd fel a hólyagokat.

Ezt is szeretjük