Egyszerű szilvás lepény a nagyi jól bevált receptje szerint: ez még másnap is könnyű
Bár a pihe-puha szilvás lepény kelt tésztából készül, nagyon könnyű vele bánni.

szilvas-lepeny
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

 A lágy, kelt tészta és a fahéjas, lédús szilva találkozásából csak valami igazán mesés édesség sülhet ki. Langyosan a legfinomabb, így nehéz lesz megállni, hogy ne edd meg rögtön. Most friss gyümölccsel készítsd, télen pedig befőttet is használhatsz. Ne félj a kelt tésztától, mert akkor sem fog ki rajtad, ha nem vagy túl tapasztalt. 

Szilvás lepény

Hozzávalók:

  • 50 dkg szilva
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, míg 10-15 perc alatt felfut. Akkor jó, ha megemelkedik, a teteje habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a tojásokat, a puha vajat, a cukrot és az élesztőt. Dagaszd meg a tésztát. Amikor sima, elválik a kezedtől, készíts belőle cipót, takard le konyharuhával, és keleszd körülbelül 40 percig.  
 

Amikor a tészta a duplájára nő, öntsd kiolajozott tepsibe. Rakd ki sűrűn a félbevágott, kimagozott szilvákkal, és szórd meg fahéjjal. Told forró sütőbe, és süsd meg 170 fokon 30-35 perc alatt. Teszteld tűpróbával. Ha a sütibe beleszúrt kést vagy tűt üresen húzod ki, biztosan elkészült. Porcukorral megszórva kínáld. 
A fahéjas-szilvás pite is remek választás. A gyümölcsös süti omlós, fűszeres és pillekönnyű. 

Ezt is szeretjük