Krémes túrótorta sósan készítve: egy pillanat alatt elfogy a tányérról

A sós túrótorta meglepő ízvilágú, de fantasztikus desszert.

Sós sült túrótorta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túró nem csak édes változatban működik jól: ha szereted a kapros-túrós rétest, nem fogsz meglepődni, hogy a sós túrótorta mennyire finom. A krém vékony alapra kerül, a tetejét pedig fűszervaj koronázza meg, amely lágyan folyik be a gazdag krém belsejébe.

Sós sült túrótorta

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 12.5 dkg liszt
  • 12.5 dkg vaj
  • 1 csipet
  • 0.5 dl hideg víz

A krémhez:

  • 50 dkg túró
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg mascarpone
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 8 tojás
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál

A fűszervajhoz:

  • 20 dkg puha vaj
  • 3 szál petrezselyem
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 szál rozmaring
  • 0.5 kávéskanál citromlé
  • frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet morzsold el a felkockázott, hideg vajjal, add hozzá a sót és annyi hideg vizet, hogy jól formázható tésztát kapj. Gyúrj belőle sima tésztát. Csavard fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.

 

A krémhez a tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből verj kemény habot. A túrót keverd el a tojássárgákkal, add hozzá a mascarponét, az olvasztott vajat, a reszelt sajtot, a zsemlemorzsát, végül forgasd össze a tojásfehérjével. Kóstold meg, és sózd ízlés szerint.

 

A pihentetett tésztát nyújtsd ki kör alakúra, és emeld át egy sütőpapírral kibélelt tortaformába. Szurkáld meg villával, és told 160 fokos sütőbe öt percre. Amikor kicsit elősült, vedd ki a sütőből, egyengesd el a tetején a krémet, és tedd vissza a sütőbe 45-50 percre, amíg a krém átsül.

 

Amíg sül, a puha vajat keverd el a felaprított zöldfűszerekkel, a citromlével, ízesítsd sóval, frissen őrölt borssal. Ha nincs friss zöldfűszered, szárított változatot is használhatsz. A még mindig puha vajjal kend meg a frissen kisült, forró torta tetejét.

3 hozzávalós avokádós nassolnivaló: sok parmezánnal készül

Ennek a sós sütinek a titka a kevés alapanyagban, azon belül is az érett avokádóban és a minőségi parmezán sajtban rejlik.

Elolvasom

Kép: smirart / Getty Images

Ezt is szeretjük