Zamatos szilvalekvár cukor nélkül: így készítették régen a falusi asszonyok
A csodás illatú, sűrű, szinte fekete, mennyei szilvalekvár tartósítószer nélkül is eláll, és még cukor sem kell bele.


- Erre figyelj, ha vízálló sminket használsz: a felrakása és a lemosása is igényel pár apró trükköt »
- Nem csak szépít, relaxáláshoz is tökéletes az aromafürdő: percek alatt ellazít, és a bőrnek is jót tesz »
- Sokáig újszerűek maradnak a legkényesebb ruhaanyagok, ha jól bánsz velük: a selyem és a gyapjú is meghálálja a törődést »
- Kiderült, Dobó Kata miért szakított Andy Vajnával: 8 év után zárta le élete egy szakaszát
- Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben
- Fekete Dávid válik: felesége a három gyerekkel elhagyta
- Az 50 évvel ezelőtti Budapestről kerültek elő fotók: nagyon más volt akkor az élet a fővárosban
- Helyesíráskvíz: kulturális vagy kultúrális? Tudod, hogy írjuk helyesen?
Nagyanyáink szabad téren, üstökben főzték a szilvalekvárt, ám akkor is tökéletes lesz, ha tűzhelyen rotyogtatod néhány órát. Ez az egyetlen lekvár, amibe sem cukor, sem zselésítő nem kell. Sőt, ha tiszta felületen dolgozol, légmentesen lezárod, még tartósítószer sem szükséges hozzá. Nagyon jól jön majd a gyümölcsszegény hónapokban kenyérre kenve, és rengeteg sütit is feldobhatsz vele.
Szilvalekvár cukor nélkül
Hozzávalók:
- 4 kg szilva
Elkészítés:
Az üvegeket alaposan mosd el, ügyelj arra, hogy semmilyen szennyeződés ne maradjon bennük. Sterilizáld, azaz tedd mikróba egy percre, esetleg mosogatógépben csírátlanítsd. A fedőket forró vízben főzd ki. Ne törölgesd el, rakd tiszta konyharuhára, és várd meg, míg megszáradnak.
A szilvákat alaposan mosd meg, a szárrészt szedd le, magozd ki, a nagyobbakat akár kisebb darabokra is vághatod. Sőt, botmixert is bevethetsz. Rakd egy ötliteres, jól elmosott lábosba, és kis lángon kezdd főzni. Kevergetni inkább csak a végén kell, nehogy leégjen. Főzd öt-hat órán keresztül. Akkor jó, ha elfő a habja, sötétbarna és sűrű. Még forrón töltsd az üvegekbe. Jól zárd le, állítsd fejtetőre pár percre, majd takard be plédekkel. Várd meg, míg a lekvár kihűl a száraz dunsztban. Sötét, száraz, hűvös helyen tárold.
Még több recept