Zamatos szilvalekvár cukor nélkül: így készítették régen a falusi asszonyok
A csodás illatú, sűrű, szinte fekete, mennyei szilvalekvár tartósítószer nélkül is eláll, és még cukor sem kell bele.

regimodi-szilvalekvar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyanyáink szabad téren, üstökben főzték a szilvalekvárt, ám akkor is tökéletes lesz, ha tűzhelyen rotyogtatod néhány órát. Ez az egyetlen lekvár, amibe sem cukor, sem zselésítő nem kell. Sőt, ha tiszta felületen dolgozol, légmentesen lezárod, még tartósítószer sem szükséges hozzá. Nagyon jól jön majd a gyümölcsszegény hónapokban kenyérre kenve, és rengeteg sütit is feldobhatsz vele. 

Szilvalekvár cukor nélkül

Hozzávalók

  • 4 kg szilva
Recept idők

Elkészítés:

Az üvegeket alaposan mosd el, ügyelj arra, hogy semmilyen szennyeződés ne maradjon bennük. Sterilizáld, azaz tedd mikróba egy percre, esetleg mosogatógépben csírátlanítsd. A fedőket forró vízben főzd ki. Ne törölgesd el, rakd tiszta konyharuhára, és várd meg, míg megszáradnak.

A szilvákat alaposan mosd meg, a szárrészt szedd le, magozd ki, a nagyobbakat akár kisebb darabokra is vághatod. Sőt, botmixert is bevethetsz. Rakd egy ötliteres, jól elmosott lábosba, és kis lángon kezdd főzni. Kevergetni inkább csak a végén kell, nehogy leégjen. Főzd öt-hat órán keresztül. Akkor jó, ha elfő a habja, sötétbarna és sűrű. Még forrón töltsd az üvegekbe. Jól zárd le, állítsd fejtetőre pár percre, majd takard be plédekkel. Várd meg, míg a lekvár kihűl a száraz dunsztban. Sötét, száraz, hűvös helyen tárold.  

Ezt is szeretjük