A híres szicíliai rakott padlizsán kétféle sajttal: isteni vegetáriánus fogás

Az egyszerű paradicsomos szószban sült, tepsis padlizsán parmezánnal és mozzarellával megbolondítva fenséges nyári ebéd.

Szicíliai rakott padlizsán
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ez a mediterrán rakott fogás a szicíliaiak egyik kedvence. Bár a padlizsán, vagyis a törökparadicsom egész évben kapható, nyári hónapokban a legfinomabb. A padlizsánt nem kell meghámozni, sózni viszont igen.

Szicíliai rakott padlizsán

Hozzávalók

  • 2 db nagyobb padlizsán
  • 70 dkg apróra vágott, hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 db vöröshagyma
  • 25 dkg mozzarella
  • 7 dkg parmezán
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 ág bazsalikom
  • bors
  • olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A megmosott padlizsánt vágd vékony szeletekre, majd tedd egy szűrőedénybe, és szórd meg sóval. Pihentesd egy órán át.
Közben készítsd el az egyszerű paradicsomszószt. Aprítsd fel a vöröshagymát, és süsd üvegesre kevés olívaolajon. Add hozzá a hámozott paradicsomot, és ízesítsd sóval, borssal, bazsalikommal. Főzd össze 30 perc alatt, majd tedd félre. 
 

Pihentetés után a padlizsánszeleteket öblítsd le, és itasd le róluk a nedvességet. Kicsit szórd meg liszttel, és kevés olajon süsd a zöldség mindkét oldalát pár másodpercig. Szedd papírtörlőre, és csepegtesd le.
 

Egy közepes méretű tepsi aljába kanalazz paradicsomszószt, majd rakj rá egy réteg padlizsánt, arra szeletelt mozzarellát és paradicsomszószt. Folytasd tovább a rétegezést. A tetejére mehet a maradék paradicsom, a kétféle sajt és bazsalikom. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 20-25 perc alatt. Amikor a teteje szép piros, kiveheted a sütőből. Tálalás előtt pihentesd legalább öt percig. 
Ha szereted a padlizsánt, akkor ne hagyd ki ezt az összeállítást, válogass recepteket az egyszerű krémtől a főfogásig!

Ezt is szeretjük