A tökéletes szalagos fánk titka: így készítették régen a vidéki nagymamák
Ezzel a recepttel te is süthetsz pillekönnyű fánkot. Ha bevetsz néhány trükköt, biztosan szalagos is lesz.

szalagos-fank-receptje
Ez is érdekelhet

Távolból csukni-nyitni? Hasznos és kényelmes választás az okos tetőablak (x)

A magyar irodalom gyöngyszeme (x)

Teszteld le bőröd állapotát! (x)

Figyelem: neked sem egyenesek a lábujjaid? (x)

Önmagunk és a ruháink illata fontosabb mint gondolnánk (x)

beauty and style

Nyugtatja és ápolja a bőrt, káros anyagok nélkül: házi arckrém levendulával és aloe verával »

Ez a nadrágfazon az idei év nagy trendje: szuperkényelmes, mégis nőies – Árakkal és lelőhelyekkel »

Így lesz a vasalt haj mindig egészséges és gyönyörű: egyszerű aranyszabályok a ragyogó tincsekért »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha farsang, akkor fánk minden mennyiségben és formában. Kipróbálhatsz gyümölcsös, túrós, sütőben sült, kelesztés nélküli változatot, de az biztos, hogy a hagyományos szalagos fánknál jobbat nem készíthetnél. Már nagyanyáink is ugyanígy sütötték. Ha jól kidolgozod a tésztát, nyert ügyed van. Melegen a legfinomabb, de ez akkor sem lesz kemény és rágós, ha kihűl. 

Szalagos fánk receptje

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 kg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet

A tetejére

  • porcukor
  • lekvár
Recept idők

Elkészítés:

Langyosítsd meg a tejet, adj hozzá egy evőkanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megkelt élesztőt, a sót, a maradék cukrot és tejet, a puha vajat, majd a tojássárgákat is. Dagassz rugalmas tésztát, takard le, és keleszd egy órán át. 

Ha a tészta a kétszeresére nő, borítsd enyhén lisztezett felületre, és nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval, esetleg pohárral szúrd ki. Bő, forró olajban, közepes lángon, fedő alatt süsd a fánkokat. Amikor az egyik felük aranybarna, fordítsd meg, és fedő nélkül süsd meg a másik oldalukat is. Szedd ki az olajból, majd csepegtesd le papírtörlőn. Tálaláskor szórd meg porcukorral, és kínálj hozzá lekvárt. 

Szereted a kelt tésztákat? A foszlós, fahéjas csigákat is el kell készítened. 

Ezt is szeretjük