A tökéletes szalagos fánk titka: így készítették régen a vidéki nagymamák

Ezzel a recepttel te is süthetsz pillekönnyű fánkot. Ha bevetsz néhány trükköt, biztosan szalagos is lesz.

szalagos-fank-receptje
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha farsang, akkor fánk minden mennyiségben és formában. Kipróbálhatsz gyümölcsös, túrós, sütőben sült, kelesztés nélküli változatot, de az biztos, hogy a hagyományos szalagos fánknál jobbat nem készíthetnél. Már nagyanyáink is ugyanígy sütötték. Ha jól kidolgozod a tésztát, nyert ügyed van. Melegen a legfinomabb, de ez akkor sem lesz kemény és rágós, ha kihűl. 

Szalagos fánk receptje

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet

A tetejére

  • porcukor
  • lekvár
Recept idők

Elkészítés:

Langyosítsd meg a tejet, adj hozzá egy evőkanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megkelt élesztőt, a sót, a maradék cukrot és tejet, a puha vajat, majd a tojássárgákat is. Dagassz rugalmas tésztát, takard le, és keleszd egy órán át. 

Ha a tészta a kétszeresére nő, borítsd enyhén lisztezett felületre, és nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval, esetleg pohárral szúrd ki. Bő, forró olajban, közepes lángon, fedő alatt süsd a fánkokat. Amikor az egyik felük aranybarna, fordítsd meg, és fedő nélkül süsd meg a másik oldalukat is. Szedd ki az olajból, majd csepegtesd le papírtörlőn. Tálaláskor szórd meg porcukorral, és kínálj hozzá lekvárt. 

Szereted a kelt tésztákat? A foszlós, fahéjas csigákat is el kell készítened. 

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük